20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirma lui Dan Voiculescu face afaceri cu Complexul Energetic Rovinari

Firma lui Dan Voiculescu face afaceri cu Complexul Energetic Rovinari

Liderul de sindicat Marin Condescu sustine ca SC GRIVCO, apartinind presedintelui PUR, si ENERGY HOLDING sint firme-capusa


Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia si al Centralei Nationale Miniere din România, sustine ca mai multe firme-capusa de pe linga Complexurile Energetice Rovinari si Turceni prejudiciaza zilnic judetul Gorj cu 400.000 de dolari. Potrivit lui Condescu, doua firme din Bucuresti, SC GRIVCO, care apartine presedintelui PUR, Dan Voiculescu, si ENERGY HOLDING, in spatele careia s-ar afla fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, achizitioneaza energie la un pret foarte mic de la cele doua termocentrale din Gorj, dupa care o revind la un pret mult mai mare. „Cind a inceput sa se liberalizeze piata de energie, in prezent gradul de liberalizare fiind de 55%, au aparut niste SRL-uri constituite de oameni care stiu sa faca bani din orice, care vind energie. Culmea este ca nici un consumator din Gorj nu s-a putut atinge de energia eligibila a celor doua termocentrale. Energia este cumparata cu 17,5 dolari/MW/h si este revinduta cu 50-60 de dolari. Legea a fost conceputa ca marii consumatori sa beneficieze de aceasta facilitate. Au aparut firme care cumpara de la stat si vind la stat. Patronii acestora nu isi iau decit comisioane si diferenta de pret. Cele doua firme cumpara energie atit de la Complexul Energetic Rovinari, cit si de la Turceni. Toata piata de energie este parazitata de aceste SRL-uri, care cumpara energie eligibila, ieftina, o revind ca mari consumatori privati sau de stat, iar ELECTRICA nu are decit sa cumpere energia scumpa si o vinde populatiei. Consumatorul final, populatia, este cel afectat. Ei sint intermediari. Asta e marea frauda, marea coruptie. Sint 120-150 de milioane de dolari pe luna“, a declarat Marin Condescu.


Firmele GRIVCO si ENERGY HOLDING cumpara energie de la Complexul Energetic Rovinari


Ion Pisc, directorul Complexului Energetic Rovinari, a recunoscut ca ambele firme au contracte incheiate si cumpara energie electrica. Acesta a precizat ca pretul pe MW/h este de 40 de dolari: „Este fals. Pe contractele eligible, adica cele care sint pe piata libera, pretul pe MW/h este de aproximativ 40 de dolari, nu de 17,5. Exista contracte incheiate cu cele doua firme pe piata libera. Noi sintem producatorul cel mai eficient, cu pretul cel mai mic din toata tara. Energie eligibila inseamna consumatori eligibili care sint atestati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In acest an sint circa 2.000 de eligibili la nivelul intregii tari. Noi am incheiat contracte cu cinci, sase eligibili. Conform ordinului ANRE, energia trebuie sa fie 45% pe portofoliu, adica direct la ELECTRICA, si restul de 55% pe piata libera. Noi sintem pe portofoliu cu 46-47%, iar pe piata libera, cu 53%. Pretul pe piata libera este negociat, dar nu este un pret aberant. Este pretul care trebuie sa acopere cheltuielile. Pretul energiei pe care il furnizam catre ELECTRICA este stabilit de ANRE si este de 1.000.032 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS