Finantele doljene incearca sa dreaga busuioculDGFP Dolj solicita declansarea falimentului unor firme, sperind sa mai recupereze ceva din banii aruncati pe fereastra

O parte dintre firmele implicate in rambursarile de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au disparut de pe piata, nemaiavind activitate economica, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, fie prin radiere din Registrul Comertului, fie prin declararea falimentului. Este cazul societatii comerciale Miva Vami, implicata in relatii de afaceri cu SC Industrial Met Group, firma patronata de Constantin Dilgoci, despre care GdS a scris in numarul de ieri. Aminteam atunci ca Miva Vami a vindut firmei lui Dilgoci un imobil supraevaluat, pe baza caruia Industrial Met Group a dedus TVA de aproape cinci miliarde de lei folosind documente fictive, dupa cum rezulta din raportul organelor de control ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova. La aproape un an de la derularea tranzactiei, Miva Vami a intrat in conflict cu DGFP Dolj, care a cerut instantei declansarea procedurii de reorganizare si faliment conform Legii nr. 64/1995. Initiativa a avut-o Administratia Financiara Craiova, care cerea falimentul Miva Vami, pentru ca aceasta avea datorii catre bugetul consolidat al statului de 5,6 miliarde de lei, din care TVA neplatita in suma de 5,2 miliarde de lei. Cererea a fost trimisa pe 14 aprilie 2004 de Serviciul Colectare Executare Silita Persoane Juridice catre compartimentul juridic al Administratiei Financiare Publice Craiova.

Finantele au de asteptat mult si bine

Pe 30 aprilie, Finantele au emis un titlu executoriu pe numele Miva Vami pentru cele 5,6 miliarde de lei, dar un rezultat concret al inceperii declansarii falimentului a aparut abia dupa citeva luni, in octombrie 2004, cind Tribunalul Dolj a numit judecatorul sindic care urma sa se ocupe de procesul dintre cele doua parti. In toata aceasta perioada, Miva Vami si Finantele doljene s-au jucat de-a soarecele si pisica din cauza faptului ca instanta amina mereu luarea unei decizii, pe motiv ca firma in cauza trebuia citata la sediu. La aceasta s-a adaugat si faptul ca agentul procedural nu a gasit pe nimeni la sediul firmei, pentru a-i comunica cererea de deschidere a procedurii de reorganizare si faliment. Vazind ca nu are sorti de izbinda in felul acesta, judecatorul sindic a aminat din nou procesul pina pe 9 noiembrie 2004, cind a dispus ca Finantele sa faca dovada citarii firmei prin publicarea intr-un ziar local pina pe 7 decembrie. Ghinion pentru Finante insa, deoarece la noul termen au lipsit atit reprezentantul DGFP Dolj, cit si cel al firmei, care, de altfel, nu avea nici un interes sa fie prezent. La urmatorul termen, din 25 ianuarie 2005, adica in urma cu o saptamina, procesul s-a aminat din nou, de aceasta data din cauza judecatorului sindic, care intrase in concediu de odihna pentru formare profesionala. Desi au de recuperat peste cinci miliarde de lei TVA pe care Miva Vami a uitat sa-l returneze statului, Finantele pot spera ca la noul termen din februarie procesul va avansa cit de putin, pentru a nu se vedea puse in situatia sa astepte ani de zile in incercarea de a recupera din banii statului. Discrepanta dintre viteza cu care s-au rambursat sute de miliarde de lei in conturile unor firme si lentoarea cu care statul recupereaza banii cuveniti bugetului este evidenta, intirzierea datorindu-se si mecanismului greoi al justitiei.

Berceanu a vindut actiunile unor „prieteni“


La fel de greu se misca lucrurile si in cazul altei firme beneficiare de miliarde de lei rambursari de TVA. SC Scotland’s Intermed SRL a apartinut lui Adi Berceanu, partenerul de afaceri al lui Samir Sprinceana, firma prin care, in 2002, s-a obtinut o rambursare de TVA de peste noua miliarde de lei. Bunurile pentru care s-a solicitat si s-a obtinut returnarea banilor au fost cumparate de la SC Rolbeer SA, care a primit aproape 62 de miliarde de lei, o parte prin ordine de plata, iar alta, cea mai mare, in valoare de 61,2 miliarde, in numerar, pe baza de chitante, desi nu aveau voie sa faca acest lucru. Intrucit furnizorul Rolbeer se afla in evidenta fiscala a DGFP Dolj, Curtea de Conturi, care a efectuat controlul, a consultat si datele din dosarul fiscal al firmei, pentru a constata in ce masura aceasta a virat la rindul ei la buget TVA din banii primiti de la Berceanu, care in perioada aceea era patronul firmei. Dupa doi ani de la tranzactie, Finantele publice doljene s-au trezit si au solicitat, in aprilie 2004, cererea de deschidere a procedurilor de faliment pentru o datorie de 12,4 miliarde de lei, restanta acumulata la bugetul de stat de SC Scotland’s Intermed. Pe 13 aprilie 2004, Tribunalul Dolj a numit judecatorul sindic care urma sa instrumenteze dosarul. In interval de citeva luni, aceasta a fost cea mai mare realizare a Finantelor pentru ca, ulterior, au aparut aceleasi probleme cu citarea la sediul debitoarei. Dupa ce, pe 15 aprilie, Tribunalul a trimis pe adresa SC Scotland’s Intermed o copie de pe cererea de faliment a Administratiei Financiare, Adi Berceanu a replicat printr-o adresa catre instanta in care cerea sa fie lasat in pace, invocind lipsa calitatii procesuale pasive. Berceanu scria in respectiva adresa ca nu mai este actionar la firma cu pricina, deoarece a cesionat actiunile, pe 1 aprilie 2004, catre Popa Ion Alin si Florinel Buioca, acesta din urma beneficiind la rindul lui de rambursari de TVA de 26 de miliarde de lei de la DGFP Dolj, pe firmele Buiflor si Boncici Com, ale caror dosare au ajuns pe masa anchetatorilor. Totodata, Beceanu mentiona ca firma si-a schimbat si sediul central.

A ramas in coada de peste

Acest lucru nu i-a fost de prea mare ajutor instantei, deoarece nici la noul sediu agentul procedural nu a gasit pe nimeni. Pentru ca lucrurile sa devina si mai complicate, judecatorul sindic a fost schimbat, in locul lui perindindu-se alti doi magistrati. Pe 21 octombrie, consilierul juridic al Finantelor publice a declarat instantei ca SC Scotland’s Intermed a formulat o cerere de rambursare de TVA care era in curs de solutionare la sediul DGFP. De aceea, consilierul a considerat ca este posibil ca ambele parti sa procedeze la compensare, reprezentantul DGFP solicitind un nou termen. Judecatorul sindic s-a conformat doleantei consilierului si a aminat procesul pina pe 11 noiembrie, cind acesta a admis cererea de declansare a falimentului, numind totodata si administratorul judiciar al firmei. Acesta trebuia sa depuna raportul intocmit referitor la situatia societatii pina pe 20 ianuarie, lucru care nu s-a intimplat insa. Pina la recuperarea efectiva a banilor de catre Finante mai este cale lunga, deoarece judecatorul sindic trebuie sa numeasca un lichidator care va scoate la licitatie bunurile firmei, asta in cazul in care mai gaseste ceva.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 2 februarie 2005

Actualitate

» Casa Tineretului nu are fonduri suficiente
» Recorelarea pensiilor – o necunoscuta pentru virstnici
» Dascalii doljeni dau in judecata consiliile locale si inspectoratul scolar
» Creste numarul copiilor care nu merg la scoala
» Jos armele, sus pulanele!
» Gratuitate pe autobuzele din Slatina
» 11 inculpati in dosarul VITIPOMICOLA Simburesti
» Vintu acuza: „Sint hartuit de Mihai Iacob prin ziarul Curentul“
» Microbi la ceasca serviti minerilor
» Scurte stiri
» Podul de la Podari nu pune in pericol siguranta circulatiei
» Nici in 2005 nu s-au gasit solutii pentru familiile evacuate
» Circulatie greoaie si nervi intinsi la maximum
» Copiii din Palilula si Sarbatoarea au ramas fara lapte si corn

Local

» Protest spontan la Spitalul de Urgenta Craiova
» O femeie fara adapost a pus in alerta autoritatile
» Sute de craioveni risca sa ramina fara curent
» O mie de familii din Tirgu Jiu vor ramine fara apa rece
» ANSIT – o sansa pentru tineri
» Octavian Belu a ajuns pe mina procurorilor
» Dilgoci, obligat sa returneze bunuri de peste zece miliarde de lei
» Furtul de sute de metri cubi de lemne din UM Filiasi a ramas cu autor necunoscut

Dolj

» SC Mihtrans SRL – executata pentru datorii de cinci miliarde de lei

Sport

» Chelsea vrea bani pe Mutu
» „Becali trebuie sa-mi achite niste datorii“
» S-a facut baiat cuminte
» Chivu isi va relua antrenamentele
» Stoica va purta tricoul cu numarul 16
» Sahtior si-a luat Elan(o)
» 500.000 de bilete solicitate in 16 ore
» „Ma tenteaza revenirea in campionatul Elvetiei“
» Staicu se judeca si cu Porumboiu
» Universitatea joaca azi cu Slavia Praga
» „Fac stadion in Lunca Jiului pentru Divizia B“
» „Vreau sa promovez cu FC Vaslui!“
» Sandoi cauta adversari
» Petrolul Ticleni se incapatineaza sa traiasca
» Mihaela Senocico nu mai poate juca in acest sezon
» „Vreau jucatoare cu mentalitate nordica“
» „Nu e un capat de tara“
» Hanescu a fost eliminat
» Alin Stoica a semnat cu Siena
» Di Canio vrea sa-si incheie cariera la Lazio
» Dugarry si-a agatat ghetele in cui
» Del Piero si-a cistigat un loc de titular
» Solari – „galactic“ pina in 2009
» Victor Fernandez a fost demis

Magazin

» Jordan si-a gasit castelul roz unde sa isi organizeze casatoria
» Presa mondiala – fascinata de procesul lui Michael Jackson

Opinii

» Decit sa plinga mama…

Top