Salariul unui asistent maternal depaseste opt milioane de lei

Autori


Tot mai multe femei din Craiova au solicitat in ultimii ani Directiei pentru Protectia Copilului Dolj luarea in plasament a micutilor abandonati, altele chiar s-au „calificat“ in meseria de asistent maternal. Un salariu fix, numeroase sporuri, facilitati la plata luminii si caldurii, alocatii „importante“ au condus la dorinta femeilor de a oferi un camin, chiar daca provizoriu, micutilor si au transformat meseria de asistent maternal in una dintre cele mai rivnite calificari. In prezent, in orasul nostru, 326 de copii sint in ingrijirea asistentilor maternali.

Pentru ca o familie sau o femeie singura sa aiba dreptul sa ia in plasament sau in ingrijire maternala un copil, trebuie respectate numeroase conditii. Pentru acestia, venitul lunar acordat de stat copilului consta in alocatia de stat, la care se adauga alocatia de plasament, in valoare de 780.000 de lei. Doar in ceea ce priveste alocatia copilului cu deficiente, alocatiile de plasament se majoreaza cu 50%, iar alocatia de stat se dubleaza.

La salariu fix se adauga numeroase sporuri si subventii

Veniturile lunare ale asistentilor maternali se modifica simtitor. Acestia sint angajati ai Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DASPDC). „Pe linga suma fixa, asistentii maternali primesc numeroase sporuri, in functie de diverse criterii. In conditiile in care copilul luat in ingrijire are handicap, familia primeste un spor de 25% din salariu, unul de 15%, reprezentind sporul de risc, plus alocatia pentru hrana, imbracaminte, cazarmament, jucarii, sume acordate diferit, in functie de virsta copilului. Dintr-un calcul simplu reiese ca salariul cel mai mic al unui asistent maternal este de 3.100.000 de lei, care poate ajunge, cu sporuri, la sapte, chiar opt milioane de lei pe luna, pentru un singur copil luat in ingrijire. Pentru o familie care ia in ingrijire doi copii cu handicap, salariul la care ajunge lunar asistentul maternal depaseste 11 milioane de lei. De la 1 ianuarie, asistentii maternali au si facilitati la plata energiei electrice si termice, avind scutiri de aproximativ 400.000 de lei. In Craiova sint 198 de asistenti maternali activi, care au in ingrijire 326 de copii. Restul asistentilor maternali, pina la 230, sint in concedii de odihna, medicale etc.“, a precizat Iuliana Popescu, sef Birou Asistenta Maternala, din cadrul DASPDC Dolj.

Pentru toata perioada in care copilul este incredintat unui asistent maternal, este inscris de DASPDC Dolj la un medic de familie, iar, in cazul in care copilul are nevoie de analize sau interventii medicale exceptionale, toate acestea sint suportate de directie.

Doar fratii abandonati pot fi luati in plasament intr-o singura familie


O femeie poate lua in ingrijire ca asistent maternal, in functie de conditiile materiale pe care le are, unu sau cel mult doi copii. „S-a tot stipulat ca exista asistenti maternali care au in ingrijire patru sau chiar cinci copii. Nu este adevarat. Un asistent maternal are dreptul sa ia maximum doi copii in ingrijire. Avem doar doua cazuri exceptionale in judet, cind am dat in ingrijire patru copii, dar acestia sint frati. Legea precizeaza clar ca, in cazul mai multor minori, frati, acestia trebuie ingrijiti in acelasi mediu familial. In plus, cele doua familii au o situatie materiala de exceptie, oferindu-le copiilor tot ce au nevoie“, a mentionat Iuliana Popescu.

Au fost ridicate numeroase atestate de asistent maternal

Plasarea sau incredintarea unui copil unui asistent maternal a impus, in ultimul an, criterii si conditii extrem de riguroase. Pot fi atestate ca asistenti maternali numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte. Este extrem de important ca familia care doreste sa ia in ingrijire copii sa aiba in folosinta o locuinta care sa acopere necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna etc. „Reevaluarea situatiei asistentelor maternale se face la fiecare trei ani, dar conform Legii nr. 272, evaluarea tuturor celor care lucreaza cu copiii trebuie facuta anual. In ultimele luni, am avut numeroase sesizari si reclamatii de la asistente maternale carora, in urma verificarilor facute de asistentii sociali ai Directiei Copilului, le-a fost luat atestatul de asistent maternal. Am ridicat multe atestate de asistent maternal, din cauza conditiilor in care asistentii nostri sociali au gasit minorii dati in ingrijire. Am gasit odata un copil lasat de asistentul maternal singur in casa, cu apa fiarta pe foc, l-am avertizat, dar la urmatoarele controale l-am gasit tot nesupravegheat. Am putea da ca exemplu cazul Mariei Burada, din comuna Mirsani. Femeia a avut in ingrijire copii, dar, conform noilor teste psihologice, de abilitati, aceasta a picat testul, coeficientul fiind mult sub limita normala. In plus, nici conditiile din casa nu erau conforme noilor standarde. Femeia a depus numeroase sesizari, considerind ca avem ceva cu ea. Noi am solicitat chiar ca testul psihologic sa-i fie realizat de alti medici, iar decizia de ridicare a atestatului de asistent maternal nu o ia un asistent social, ci comisia de expertiza formata din sapte membri“, a declarat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii cu Publicul, in cadrul DASPDC Dolj.

Pe linga tentatia veniturilor lunare cistigate in urma ingrijirii unui minor, exista in Dolj si asistenti maternali care s-au atasat atit de mult de copiii luati in ingrijire, incit au depus si cereri pentru a-i infia. In anul 2004, din cele 96 de adoptii realizate, aproximativ zece copii au fost infiati de asistentii maternali care i-au avut in ingrijire.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 februarie 2005

Actualitate

» Podul de la Podari nu pune in pericol siguranta circulatiei
» Nici in 2005 nu s-au gasit solutii pentru familiile evacuate
» Circulatie greoaie si nervi intinsi la maximum
» Copiii din Palilula si Sarbatoarea au ramas fara lapte si corn
» Finantele doljene incearca sa dreaga busuiocul
» Relu Stefanoiu ar putea fi arestat din nou
» Politistii doljeni au dat uitarii dosarul licitatiei pentru buletinele de vot
» ANAF si-a trimis doi angajati la Craiova, care vor lucra cot la cot cu inspectorii fiscului
» Primii invinuiti in dosarul RAFO Onesti
» UM 0962 se sparge in bucatele
» Danny De Vito, Bill Clinton, Bill Gates si Sophia Loren, in vizita la Muzeul de Arta
» Tineretea la patrat
» NUP-urile din dosarele lui Boerica poarta semnatura generalului „Luchi“ Mitran
» Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva comisiei Prefecturii Gorj si a reprezentantului REGIONAL MEDIA
» Vinzatorii de ziare cistiga bani cinstiti la colt de strada

Local

» 100 de posturi de functionari publici au disparut
» Ambulantele din Mehedinti ajung cu greu la pacienti
» Trotuarele Craiovei, pericol public
» Posta Româna a eliberat peste 600.000 de roviniete
» Doua eleve de la CN „Elena Cuza“ – premiate la concursul Winners
» Colegiul National „Fratii Buzesti“ – Ambasada SUA, colaborare benefica si de durata
» Un tir incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat la Colonesti – Olt
» Regia de Apa Craiova schimba tactica
» Primaria a amendat SC CRONOS cu 225 de milioane de lei

Dolj

» Asistentii medicali refuza sa plateasca asigurari de malpraxis

Sport

» Mihaela Senocico nu mai poate juca in acest sezon
» „Vreau jucatoare cu mentalitate nordica“
» „Nu e un capat de tara“
» Hanescu a fost eliminat
» Alin Stoica a semnat cu Siena
» Di Canio vrea sa-si incheie cariera la Lazio
» Dugarry si-a agatat ghetele in cui
» Del Piero si-a cistigat un loc de titular
» Solari – „galactic“ pina in 2009
» Victor Fernandez a fost demis
» Stiinta a remizat cu WIT Georgia
» Slabe sperante
» Doi egipteni in probe la Govora
» „Minerii“ – trei antrenamente pe zi
» Craiovenii au invins echipa lui „Corleone“
» Universitatea se judeca pentru Njock
» „Guso a garantat pentru Stevanovici“
» Moti a fost convocat de Manea
» Futsal, Divizia A
» Octavian Belu si Mariana Bitang au demisionat
» „Nu e vina mea ca Belu a demisionat“
» Cinci medalii pentru CSM Craiova
» Pavel a cazut 14 locuri
» Hewitt a cerut-o in casatorie pe prietena sa

Opinii

» Reintoarcerea sociologului risipitor

Top