17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMischie si Stefanoiu au fost trimisi in judecata

Mischie si Stefanoiu au fost trimisi in judecata

Cu toate ca au fost pusi in libertate, Nicolae Mischie si bunul sau prieten Florentin Stefanoiu, omul de afaceri din Novaci, au fost trimisi in judecata. Cei doi mai sint cercetati intr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj.


Nicolae Mischie este judecat pentru contrabanda si incalcarea regimului armelor si munitiilor. In urma cercetarilor, procurorii Biroului Teritorial Gorj din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au gasit vinovat pe Nicolae Mischie de introducerea in tara a unei arme de vinatoare, fiind trimis in judecata.


Potrivit anchetatorilor, in luna noiembrie 1997, Nicolae Mischie, care indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, a facut parte dintr-o delegatie de trei persoane, alaturi de prefectul Pantelimon Manta si primarul municipiului Tirgu Jiu din acea perioada, Petrica Nanu, care a efectuat o vizita in orasul Geneva din Elvetia. In ultima zi a vizitei sale, Mischie a mers in Lausanne, insotit de Manta si Nanu, unde s-a intilnit cu Eugen Bumbaru, stabilit in localitatea elvetiana, care l-a condus la un magazin de arme. Nicolae Mischie a cumparat o arma de vinatoare de calibrul 12 mm, cu suma de 570 de franci elvetieni, fara sa aiba autorizatie in acest sens. Potrivit legislatiei in vigoare, detinerea, portul si folosirea armelor de persoane fizice sint permise numai cu autorizarea organelor de politie competente din raza teritoriala in care isi are domiciliul cel in cauza. Armurierul a incheiat o factura fiscala pe numele lui Mischie, dar acesta i-a cerut sa faca mentiunea ca arma ar fi cadou de le Bumbaru. Conform rechizitoriului, fostul baron de Gorj a trecut granita de stat a României cu arma demontata in bagaje, fara autorizatie, iar la punctul de control vamal de pe Aeroportul Otopeni nu a declarat in scris arma, incalcind prevederile legale. Procurorul Vasile Udoriu spune in materialul de trimitere in judecata ca Mischie avea obligatia sa declare in scris arma la initiativa sa, si nu la solicitarea expresa a organelor de control. Conform acestuia, in situatia in care nu prezenta si autorizatie pentru arma, organele vamale retineau bunul pina cind persoana aducea dovada autorizatiei in acest sens. „Prin modul in care dobindit arma si a trecut cu ea peste frontiera de stat a României, invinuitul a comis infractiunile de nerespectare a regimului armelor si munitiilor si de contrabanda calificata, cu atit mai mult cu cit a detinut fara drept arma in continuare, desi inca din anul 1998 cazul incepuse sa fie mediatizat de presa, iar in luna noiembrie 2002 a intrat si in atentia organelor de cercetare penala“, a specificat procurorul Vasile Udoriu in rechizitoriu.


Mischie a incercat sa-i pacaleasca pe anchetatori


Nicolae Mischie le-a spus procurorilor ca nu a adus arma in tara, pentru ca era defecta si a lasat-o in Elvetia, la Petre Bumbaru, pentru a fi reparata. Fostul lider al PSD Gorj a declarat anchetatorilor ca s-a intilnit cu Bumbaru in luna februarie 2003, pe aeroportul din Roma, in urma altei deplasari in interes de serviciu, si aici a luat arma de la acesta. „Probele administrate exclud ipoteza ca arma a fost introdusa in România pe 9 februarie 2003, dar fac in schimb dovada ca pe linga cele doua infractiuni, invinuitul a comis infractiunea de fals in declaratii, cind pe 28 februarie 2003 s-a adresat cu cerere in vederea efectuarii operatiunilor de vamuire la Biroul Vamal de Control si Vamuire la Interior Tirgu Jiu. (…) In acest fel, s-a urmarit ca autoritatile vamale sa aplice taxa, dupa care invinuitul sa poata cere inscrierea ei in permisul de arma“, mai spune procurorul Vasile Udroiu. In acest caz s-a efectuat si o expertiza criminalistica.


Relu Stefanoiu, judecat pentru evaziune fiscala


Omul de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, a fost trimis in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. In rechizitoriu, prim-procurorul Gheorghe Emil Mota spune ca Stefanoiu a achiztionat de la ARPECHIM Pitesti 20 de tone din doua substante, in valoare de peste 225 de milioane de lei, folosite pentru producerea antigelului. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri nu a inregistrat in contabilitate facura fiscala emisa de ARPECHIM. Una dintre substante figureaza pe lista substantelor toxice, iar, potrivit legii, producerea detinerea sau orice operatiune privind circulatia acesteia fara drept constituie infractiune. In urma verificarilor efectuate, a rezultat ca firma condusa de Relu Stefanoiu, GILORT TRANSPORT SA Novaci, nu detinea autorizatie de functionare eliberata de Centrul Sanitar – Antiepidemica sau de Inspectoratul Judetean de Protectie a Muncii. Prin neinregistrarea in contabilitate a facturilor, Stefanoiu nu a evidentiat in contabilitate nici cantitatea de antigel produsa, in jur de 33 de tone. Prejudiciul se ridica la aproape 200 de milioane de lei.


In rechizitoriu se mai precizeaza ca Relu Stefanoiu a diminuat in mod ilegal baza de calcul pentru obligatiile fiscale fata de stat, cu peste trei miliarde de lei, reprezentind profitul impozibil, prin inregistrarea de cheltuieli fara documente. Omul de afaceri s-a sustras de la plata unui impozit de aproximativ 800 de milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, acesta a repetat faptele, sustragindu-se de la plata unui impozit pe profit de peste 1,7 miliarde de lei si de TVA in suma de peste 1,5 miliarde de lei. Omul de afaceri mai este cercetat si in alte dosare penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS