Cronica unei vizite anuntate

Autori


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a vizitat ieri Spitalul de Urgenta Craiova pentru a verifica in ce masura neregulile din Maternitate si Clinica de Urologie, semnalate de ziaristi si sanctionate de inspectorii sanitari, sint reale. Cum era de asteptat, dupa o saptamina, prefectul nu a mai gasit nimic din neregulile reclamate. Inspectorii sanitari care au dat sanctiunile au picat de fraieri, iar ziaristii, tapi ispasitori.

Zece milioane de lei este amenda aplicata de inspectorii sanitari directorului general al Spitalului de Urgenta Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, dupa controalele efectuate saptamina trecuta in Maternitate si in Clinica de Urologie ale institutiei. La aceasta se adauga alte citeva zeci de milioane de lei pentru sefii de sectii si asistentii-sefi din clinicile amintite, unde se efectuau reparatii fara ca pacientii sa fie mutati din saloane, asa cum ar fi fost normal.

Primul om al judetului a tinut mortis, ieri-dimineata, sa vada cu ochii lui daca este adevarat ce a scris presa despre lucrarile de renovare care se efectueaza in Maternitate cu bebelusii in saloane, mai ales ca directorul general Petrescu contestase in instanta amenda primita.

Abureli pentru ochii prefectului

Cum era de asteptat, clinicile erau curate si parfumate, asa cum se cade la o astfel de vizita, holurile proaspat spalate mustind de apa aruncata din belsug, iar asistentele la datorie. Asternuturile erau curate si apretate, bolnavii curati si schimbati. Duhoarea obisnuita de picioare murdare cu care erau obisnuiti bolnavii si cadrele medicale deopotriva disparuse ca prin farmec.

Surpriza cea mai mare a constituit-o insa Clinica de Ortopedie. Camera de garda bine incalzita – unde de regula puteai intilni asistentele stind la taclale, eventual la o cafeluta – era acum goala, iar personalul medical mediu era cu mic cu mare la capatiiul bolnavilor. Incredibil, dar in fiecare salon era cite o asistenta care supraveghea cu o grija aproape materna bolnavii, asa cum vedem pe la televizor ca se face in strainatate.

Si, ca nu cumva sa creada prefectul ca era lucru aranjat, conducerea spitalului i-a aratat si mobilierul metalic (paturile si noptierele), vechi de treizeci de ani si mincat de rugina, care „impodobea“ saloanele si care nu a putut fi inlocuit pina acum din cauza bugetului de austeritate. Prefectul a mai putut admira si o casa a scarilor cu peretii sufocati de mucegai, folosita indeosebi la transportarea materialelor sanitare si a lenjeriei spre si dinspre spalatorie, dar si a cadavrelor catre morga.


Dr. Riza si-a amintit cu nostalgie de vremurile in care boxa cu colegii de sectie

In Clinica de Urologie, singura in care se mai efectuau lucrari de reparatii, prefectul a fost condus din salon in salon, fiind invitat si intr-unul dintre saloanele aflate in lucru. Pentru ca a avut neinspiratia sa intre fara sa bata la usa, prefectul l-a surprins pe unul dintre muncitorii din incapere dormind bustean pe un pat din salon, in timp ce colegii sai zugraveau. Reprezentantii spitalului i-au explicat atunci prefectului, care privea siderat, ca oamenii erau foarte obositi din cauza ca lucrau zi si noapte. Petre Iordache, directorul administrativ al Spitalului de Urgenta, a promis chiar ca lucrarile vor fi finalizate in maximum o saptamina.

Concluzia vizitei a fost ca Spitalul de Urgenta Craiova arata chiar mai bine decit alte spitale din tara. Cit despre conditiile din Maternitate prezentate in presa, prefectul a spus ca sint doar exagerari si a sugerat reporterilor sa acorde mai multa atentie si aspectelor pozitive din spital: „Numai in Craiova afli din presa tot felul de nenorociri, de batai…“. „Cine se bate?“, a venit imediat replica dr. Mugur Riza, care ascultase pina atunci linistit discursul prefectului. Se vede treaba ca vorbele prefectului ii trezisera dr. Riza amintiri mai vechi, legate de vremurile bune in care boxa curajos cu colegii de sectie, pe holurile spitalului.

Multi bolnavi au ramas fara medicamente

Vizita prefectului a impus si masuri suplimentare de siguranta. Inca de la primele ore ale diminetii, intrarea in Spitalul de Urgenta a fost oprita, cel mai mult avind de suferit din aceasta cauza bolnavii, ale caror rude nu au mai avut acces in spital pentru a le aduce medicamente. Agentii de paza au avut ordine precise sa-i opreasca inca de la poarta pe vizitatorii de rind si sa nu permita intrarea acestora sub nici un motiv.

Daca se indoieste prefectul de adevarul acestor informatii, sa-l intrebe pe Ilie Bezna, un barbat din Lupeni, judetul Hunedoara, care a fost tinut ore intregi pe la poarta spitalului fara sa poata intra la mama lui, internata in Reanimare, pentru a-i aduce medicamente: „Mama a fost internata pentru o hemoragie la intestine. Cind am venit data trecuta la spital, cadrele medicale mi-au spus sa vin luni la spital sa o iau acasa, ca o externeaza. Asa ca am venit inca de la ora 7.00. Au trecut de atunci sase ore si eu nu am reusit sa intru in spital. Am sunat de la poarta si mi-au spus de la Reanimare ca trebuie sa cumpar de la farmacie hemostatice pentru mama, dar nu am putut sa intru sa iau reteta. Mi-au spus apoi ca trebuie sa astept pina dupa ora 16.00, dupa ce pleaca prefectul din spital, ca sa pot sa-i trimit medicamentele. Nu stiu ce sa fac. Nu am mai vazut o asemenea bataie de joc pe nicaieri pe unde am fost. Sectia de reanimare sa nu aiba medicamente?“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 februarie 2005

Actualitate

» Podul de la Podari nu pune in pericol siguranta circulatiei
» Nici in 2005 nu s-au gasit solutii pentru familiile evacuate
» Circulatie greoaie si nervi intinsi la maximum
» Copiii din Palilula si Sarbatoarea au ramas fara lapte si corn
» Finantele doljene incearca sa dreaga busuiocul
» Relu Stefanoiu ar putea fi arestat din nou
» Politistii doljeni au dat uitarii dosarul licitatiei pentru buletinele de vot
» ANAF si-a trimis doi angajati la Craiova, care vor lucra cot la cot cu inspectorii fiscului
» Primii invinuiti in dosarul RAFO Onesti
» UM 0962 se sparge in bucatele
» Danny De Vito, Bill Clinton, Bill Gates si Sophia Loren, in vizita la Muzeul de Arta
» Tineretea la patrat
» NUP-urile din dosarele lui Boerica poarta semnatura generalului „Luchi“ Mitran
» Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva comisiei Prefecturii Gorj si a reprezentantului REGIONAL MEDIA
» Vinzatorii de ziare cistiga bani cinstiti la colt de strada

Local

» 100 de posturi de functionari publici au disparut
» Ambulantele din Mehedinti ajung cu greu la pacienti
» Trotuarele Craiovei, pericol public
» Posta Româna a eliberat peste 600.000 de roviniete
» Doua eleve de la CN „Elena Cuza“ – premiate la concursul Winners
» Colegiul National „Fratii Buzesti“ – Ambasada SUA, colaborare benefica si de durata
» Un tir incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat la Colonesti – Olt
» Regia de Apa Craiova schimba tactica
» Primaria a amendat SC CRONOS cu 225 de milioane de lei

Dolj

» Asistentii medicali refuza sa plateasca asigurari de malpraxis

Sport

» Mihaela Senocico nu mai poate juca in acest sezon
» „Vreau jucatoare cu mentalitate nordica“
» „Nu e un capat de tara“
» Hanescu a fost eliminat
» Alin Stoica a semnat cu Siena
» Di Canio vrea sa-si incheie cariera la Lazio
» Dugarry si-a agatat ghetele in cui
» Del Piero si-a cistigat un loc de titular
» Solari – „galactic“ pina in 2009
» Victor Fernandez a fost demis
» Stiinta a remizat cu WIT Georgia
» Slabe sperante
» Doi egipteni in probe la Govora
» „Minerii“ – trei antrenamente pe zi
» Craiovenii au invins echipa lui „Corleone“
» Universitatea se judeca pentru Njock
» „Guso a garantat pentru Stevanovici“
» Moti a fost convocat de Manea
» Futsal, Divizia A
» Octavian Belu si Mariana Bitang au demisionat
» „Nu e vina mea ca Belu a demisionat“
» Cinci medalii pentru CSM Craiova
» Pavel a cazut 14 locuri
» Hewitt a cerut-o in casatorie pe prietena sa

Opinii

» Reintoarcerea sociologului risipitor

Top