14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Oltul, sub nameti

Judetul Olt s-a numarat printre cele mai afectate de ninsoarea cazuta in ultimele zile. Desi utilajele de deszapezire au iesit pe teren inca din timpul noptii, acestea au actionat in mod special pe drumurile judetene si in principalele orase. La orele prinzului se circula in conditii de iarna pe majoritatea drumurilor din judet, pe alte drumuri traficul rutier desfasurindu-se numai pe o banda. Pe portiunea de drum dintre localitatile Seaca-Mihaiesti s-a inregistrat unul din cele mai grave blocaje rutiere, situatia fiind remediata abia dupa citeva ore. Pe drumul dintre localitatile Jitaru si Optasi, un utilaj de deszapezire a ramas intepenit in marginea santului, acesta fiind salvat de un autovehicul al Directiei de Drumuri Judetene. De asemenea, la Sprincenata si in alte localitati din judet, drumurile au ramas blocate pentru mai multe ore, autoritatile asteptind ajutorul autoritatilor de la centru in lipsa utilajelor de interventie.


Alta a fost situatia in ce priveste drumurile comunale, multe dintre acestea raminind „inecate“ in zapada. Dupa-amiaza, pe drumurile judetene si nationale se circula in conditii de iarna, carosabilul fiind acoperit cu un strat de zapada de 3-10 cm. Pe alocuri insa, zapada a atins o inaltime de peste 50 cm. In zonele indepartate din judet, zeci de catune au ramas izolate de restul lumii, utilajele neputind intra pe drumurile desfundate din zonele respective. In mod paradoxal, furnizarea de energie electrica nu a fost intrerupta.


Clocociovul, zona interzisa


La Slatina nu au fost probleme deosebite in ce priveste traficul rutier. Pentru deblocarea strazilor de ninsoare au intervenit patru tractoare, patru autovehicule cu lama frontala, doua autobasculante, doua tractoare cu plug, o fadroma si un autogreder. Pantele intens circulate din oras care ar fi putut crea probleme conducatorilor auto au fost prevazute inca din lunile trecute cu cutii metalice continind nisip si sare. Conform declaratiilor directoarei Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat, Ana Anghel, care a supravegheat indeaproape rutele utilajelor, peste 1.000 de tone de material antiderapant s-au aflat la dispozitia autoritatilor pentru a fi imprastiate pe strazile municipiului. Probleme mai importante au existat pe strazile Armasului si Zorleasca si in „cartierul“ Clocociov, unde, din cauza stratului mare de zapada, dar si a unor lucrari efectuate in asfalt, utilajele de deszapezire nu au putut interveni. Probleme au creat si soferii care si-au parcat autoturismele in locuri nepermise si care au impiedicat astfel interventia utilajelor.


A nascut acasa din cauza zapezii


O tinara din comuna Dobrotinet a fost nevoita sa nasca acasa deoarece nametii au impiedicat ambulanta sa ajunga in localitatea sa de bastina. Mirela A., de 21 de ani, a simtit ieri ca i-a venit sorocul, astfel ca a dat telefon la Serviciul Judetean de Ambulanta pentru a trimite o autosanitara sa o transporte la Spitalul Judetean din Slatina. Stratul de zapada de aproape un metru a facut imposibil accesul ambulantei la locul solicitarii, aflat la doi kilometri de cel mai apropiat drum deszapezit.


Cu toate acestea, ambulantierii au cautat sa o ajute pe tinara. Sabina Nita, asistenta pe ambulanta, si Paul Diaconu, soferul ambulantei, au urcat pe jos, cu trusa medicala in spate, pina la casa Mirelei. De la sediul Serviciului Judetean de Ambulanta din Slatina, medicul de garda, dr. Cornelia Marcu, a acordat asistenta, prin telefon, unei femei mai in virsta, care mai asistase nasterea mai multor copii in tinerete.


„In Dobrotinet nu au asistenta medicala. Am facut tot ceea ce a depins de noi. Am vorbit la telefon cu una dintre vecine si am incercat sa-i dau cit mai multe sfaturi. I-am spus ce trebuie sa pregateasca pina ajunge acolo asistenta noastra medicala. Au reusit sa aduca linga femeie doua batrine care au mosit si care mai stiau ce inseamna o nastere. Pina la urma, tinara mamica a nascut acasa, asistata de cele doua batrine si de una din fetele noastre. Din fericire, a nascut o fetita sanatoasa. In cele din urma, atit fetita, cit si mama au fost aduse la spitalul din Slatina“, a spus medicul de garda, dr. Cornelia Marcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS