Trei miliarde de lei, un apartament cu trei camere

Autori


Preturile ar putea scadea din cauza reducerii deducerilor la veniturile obtinute din chirii incluse in noul Cod Fiscal

Poate parea incredibil, dar noile prevederi ale Codului Fiscal ar putea conduce la ieftinirea pretului apartamentelor. Pe linga deja cunoscuta cota unica de impozitare a veniturilor populatiei, noul Cod Fiscal a venit cu multe alte reduceri sau cresteri de deduceri personale atit pentru persoanele fizice, cit si pentru cele juridice. Printre acestea se regaseste si scaderea cu 50% a deducerilor pentru veniturile obtinute din inchirierea caselor, masura promovata de guvern pentru a compensa golurile bugetare pe care le va lasa cota unica de 16%. Daca inainte de ianuarie 2005 persoanele care obtineau venituri din chirii beneficiau de deduceri de pina la 30% in functie de suma luata in calcul, in prezent acestea au fost reduse pina la 15%, ceea ce inseamna ca proprietarii care cistiga bani din activitatea de inchiriere vor plati mai multi bani la buget decit pina acum. In felul acesta, achizitia de imobile ar putea deveni mai putin atractiva, lucru care va conduce la scaderea pretului pentru apartamente si case, care si asa au ajuns la valori foarte mari comparativ cu puterea de cumparare a populatiei. Logica este simpla. Daca nu mai exista presiune pe piata imobiliara, oferta si cererea se vor echilibra micsorind preturile, deoarece vinzatorii vor prefera sa vinda decit sa stea cu imobilele pe piata. La aceasta s-ar putea adauga si posibila crestere a evaziunii fiscale din partea proprietarilor care ar putea incheia contracte la negru, fara sa mai declare fiscului veniturile obtinute. Acest lucru va da mari batai de cap agentiilor imobiliare, care se vor vedea puse in fata scaderii activitatii de intermediere, ceea ce va duce la scaderea veniturilor pe o piata aproape blocata din cauza preturilor cerute de vinzatori.

Agentii imobiliari din Oltenia sint reticenti

Reprezentantii agentiilor imobiliare din Oltenia sint reticenti cu privire la o posibila scadere a preturilor imobilelor ca efect al reducerii deducerilor veniturilor din chirii. Purtatorul de cuvint al Uniunii Proprietarilor de Agentii Imobiliare (UPAI) din Oltenia, Laurentiu Manafu, a declarat pentru GdS ca nu crede intr-un astfel de scenariu. „In prezent, pe piata imobiliara din Oltenia este un soc. Piata reactioneaza stupid la orice articol din presa sau la zvonurile legate de o noua crestere a preturilor. Nu cred ca scaderea deducerilor va duce la o rectificare negativa a preturilor. Mecanismul pietei il fac cererea si oferta“, a declarat Manafu. Conform spuselor sale, pe piata din Oltenia s-a ajuns la o saturatie a cresterii preturilor, mai ales la blocurile vechi. „Preturile la blocurile construite inainte de 1989 au ajuns la saturatie. Asa ceva nu se poate. Am ajuns ca in Craiova pretul mediu pentru un metru patrat de constructie sa valoreze aproape 700 de euro“, a mai spus purtatorul de cuvint al UPAI.


Cumparati-va case noi, nu apartamente!

Unul dintre motivele pentru care reprezentantul agentiilor imobiliare din Oltenia nu crede in ieftinirea imobilelor este faptul ca in aceasta regiune comportamentul populatiei nu se aseamana cu cel din celelalte zone dezvoltate. Populatia care isi permite sa-si cumpere o locuinta o face pentru a locui in ea, si nu pentru a o inchiria. „Cei care spun ca scaderea deducerilor va duce la reducerea preturilor debiteaza. Noile cote de deducere nu vor influenta in nici un fel preturile apartamentelor. La noi nu sint investitori care sa cumpere pentru a inchiria ulterior. Nici macar 1% din imobile nu sint cumparate pentru acest motiv“, a precizat Manafu. Acesta nu exclude insa in totalitate posibilitatea ca proprietarii sa inchirieze la negru, pentru a scapa de plata darilor catre stat. „Este posibil ca aceia care au notiuni legate de impuneri sa fie tentati sa recurga la aceasta solutie. Declararea veniturilor tine de o anumita educatie“, a explicat reprezentantul UPAI Oltenia. Problema mare nu este insa ce se va intimpla in urma noilor prevederi ale Codului Fiscal, ci cresterea neintrerupta a preturilor apartamentelor. In conditiile in care un metru patrat de constructie noua costa in jur de 300-400 de euro, valoarea de 700 de euro pentru blocuri vechi de aproape 20 de ani ii ingrijoreaza pe membrii UPAI Oltenia. „Orice zvon aparut in presa ii influenteaza pe proprietari. Daca astazi vind cu o anumita suma, peste citeva ore maresc pretul pentru ca au auzit ei ca o sa creasca din nou. Asa am ajuns in situatia in care in Craiova au aparut oferte de vinzare pentru apartamente cu trei camere in centru la fabuloasa suma de 80.000 de euro“, a concluzionat Manafu. Oricare ar fi motivele de ingrijorare, cert este ca preturile au doborit toate pragurile psihologice de pina acum din cauza faptului ca imobilele reprezinta o investitie sigura a carei valoare creste constant. Pina unde vor ajunge preturile doar piata va stabili.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 14 ianuarie 2005

Actualitate

» Volumul investitiilor straine in Romania va depasi 2,3 miliarde de euro in 2005
» Pensionarii doljeni se grabesc sa plece in statiuni
» Comisia Ministerului Culturii a calcat pe noroiul din jurul operelor lui Brancusi
» 20 de firme din UE, interesate de reabilitarea canalizarii Craiovei
» Romania va solicita asistenta europeana pentru a lupta impotriva coruptiei
» Solomon si Nedelescu, asaltati de intrebarile craiovenilor
» Judetul Mehedinti va fi condus de un prefect maghiar
» Liberalul Ion Groza a fost numit subprefect de Dolj
» Directorul executiv al CJAS Mehedinti – suspendat din functie
» Bambaloi, consilierul romilor in prefectura
» Dinel Staicu – mai vigilent decit institutiile statului
» Peste 100 de taximetristi au protestat pe strazile din Tirgu Jiu
» Structura si numarul specializarilor facultatilor vor fi modificate
» „Corpul“ vicelui Nedelescu si-a inceput activitatea
» Soarecii de cimp au invadat culturile de griu
» Persoanele cu handicap, in atentia Consiliului Judetean Dolj
» Scurte stiri
» Garda Financiara se innoieste cu masini si laptopuri
» Trei miliarde de lei, un apartament cu trei camere
» Oltenii se inghesuie sa-si supralegalizeze actele

Local

» MIHAI EMINESCU CONTINUA SA SFIDEZE IMPOSIBILUL
» Ancheta in cazul bolnavului „plimbat“ doua ore prin Spitalul de Urgenta Craiova
» O epidemie de hepatita ar putea izbucni oricind

Dolj

» Samir Sprinceana, Boerica, Berceanu si Fotescu – campioni la returnari de TVA

Sport

» Mutu este la mina FA
» Fanii ar vrea ca Mutu sa ramina la Torino
» Lazzari a fost „nasul“ lui Juve
» Gravesen va munci pe „Santiago Bernabeu“
» Real Madrid a remizat la Valladolid
» Bölöni a inceput anul cu victorie
» Cursa nebunilor se apropie de sfirsit
» O fetita senegaleza a fost strivita de un camion de asistenta
» Dunca ar putea primi titlul de cetatean de onoare al Timisoarei
» „Am venit la o echipa mare“
» „Sper sa inscriu in poarta dinamovistilor“
» Njock a dat intentionat cu pumnul in geam
» Piturca debuteaza in Cipru
» A fost convocata Craiova Maxima
» Universitate – Armata(3-0)
» Fanii turci l-au transferat deja pe Mihaita Plesan
» Familia De Rooy il ataca pe Kabirov
» Doi motociclisti au murit miercuri
» Valentino Rossi a accidentat un schior
» Italianul Badoer ramine la Ferrari
» Mutu, la Juve cu acte in regula
» Nu a fost loc de surprize
» Chelsea a remizat cu Manchester
» Chelsea vrea sa-l blocheze pe „Briliant“
» Iuliano a fost cedat la Mallorca

Opinii

» Ultima tranzitie

Top