11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, judet fruntas la concesionarea cabinetelor medicale

Doljul, judet fruntas la concesionarea cabinetelor medicale

Medicii de familie din micropoliclinicile craiovene au fost obligati sa solicite prelungirea contractelor de comodat pentru ca primaria nu le-a concesionat cabinetele

Concesionarea cabinetelor medicilor de familie s-a realizat in proportie de cel putin 80 la suta in judetul Dolj, in conditiile in care la nivel national proportia este de mai putin de zece la suta.

Dintre cei 413 medici de familie doljeni, cea mai mare parte a incheiat contracte de inchiriere sau concesionare pe o perioada de minimum 15 ani, asa cum prevede legislatia, cu primariile din localitatile in care isi desfasoara activitatea.

Potrivit reprezentantilor CAS Dolj, in mai putin de 20 la suta dintre cazuri nu a fost inca definitivat statutul cabinetelor medicale – acolo unde nu au fost incheiate contracte cu primariile pentru spatiul respectiv, ori medicii de familie nu au anuntat pina in prezent Casa de Asigurari de Sanatate despre incheierea contractelor. „Concesionarea cabinetelor medicale este o conditie obligatorie pe care medicii trebuie sa o indeplineasca pentru a putea incheia contracte de furnizare a serviciilor medicale cu Casa de Asigurari de Sanatate in anul 2005. Fara contractul de inchirirere sau concesionare, un cabinet medical nu va primi acreditare“, sustine Octavian Predescu, medic-sef in cadrul CAS Dolj.

Predescu mai spune ca o situatie deosebita s-a inregistrat in Craiova, unde, din cauza unor neintelegeri legate de proprietatea asupra spatiilor detinute, activitatea a trei micropoliclinici risca sa fie perturbata. Este vorba despre micropoliclinicile din Calea Bucuresti, Craiovita Noua si Strada Cocosi, nr. 8.

Comodatul, o solutie de compromis convenabila si legala

Dr. Dalida Mosorescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Generala, filiala Dolj, si totodata medic de familie in cadrul micropoliclinicii din Craiovita Noua, sustine ca nu stie nimic despre vreun litigiu legat de spatiul in care isi desfasoara activitatea, dar ca ar fi solicitat fara nici un rezultat Primariei Craiova incheierea de contracte de concesionare pentru spatiile respective: „Din luna septembrie am facut demersuri la primarie. Ni s-a promis ca se va rezolva problema la viitoarea sedinta a consiliului local. Nu s-a rezolvat, insa problema noastra a fost aminata de la o luna la alta. Asa am ajuns in luna ianuarie din 2005 fara contract de concesionare“.

In disperare de cauza, medicii de familie din micropoliclinica au inceput anul desfasurindu-si activitatea in ilegalitate (contractele de comodat expirind pe 31 decembrie) si au solicitat Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, obtinind prelungirea contractelor de comodat pina pe 1 aprilie.

Este o solutie convenabila si totodata perfect legala pentru medicii de familie care isi desfasoara activitatea in micropoliclinica din Craiovita Noua si care, in baza contractului de comodat, vor mai fi pasuiti citeva luni de plata chiriei, fie ea chiar si de un euro pe metrul patrat. Asta pina cind primaria se va lamuri si ea cui apartine spatiul pentru care Spitalul Municipal „Filantropia“ (aflat in subordinea primariei) prelungeste comodatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS