9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria declanseaza controlul financiar la RAT Craiova

Primaria declanseaza controlul financiar la RAT Craiova

Anul trecut, regia a cumparat fara licitatie, de la un SRL, carburanti in valoare de 27 de miliarde de lei, la un pret mai mare decit cel al pietei, sustin edilii locali

Primaria craioveana a decis sa declanseze, incepind de azi, verificarile financiare la Regia Autonoma de Transport (RAT), ca urmare a neregulilor constatate aici in ultima perioada. Ultimele contradictii dintre municipalitate si conducerea regiei privesc contractul de achizitie de carburanti, precum si de asigurare a parcului de masini la ASIROM SA, fara organizarea unei licitatii, asa cum prevede legea.

Potrivit celor declarate de viceprimarul Sorin Iordache, cel care coordoneaza activitatea regiei, pina acum RAT Craiova achizitiona carburanti de la SC BARIS SRL Craiova, la un pret mai mare decit cel de pe piata. Cu toate ca regia cheltuia anual circa 40 de miliarde de lei (adica un milion de euro) pe carburanti, conducerea nu s-a obosit sa organizeze o licitatie publica in acest sens, asa cum prevede legislatia in vigoare pentru institutiile de stat.

„Pina in luna septembrie 2004, RAT achizitionase de la aceasta firma carburanti in valoare de 27 de miliarde de lei. Le-am spus ca legislatia prevede licitatie sau selectie de oferte si, in cele din urma, au incheiat un contract cu compania ROMPETROL. Dar si dupa aceea, o perioada, directorul Ocroteala a continuat sa ia carburanti de la acea firma privata“, a declarat Sorin Iordache.

Parcul auto, asigurat fara licitatie

O alta „bila neagra“ pentru conducerea RAT este incheierea contractelor de asigurare auto obligatorie RCA. Pentru 2005, masinile din parcul auto al regiei au fost asigurate la ASIROM SA, fara licitatia prevazuta de lege. Primaria considera ca era nevoie de licitatie, deoarece valoarea asigurarilor pentru parcul auto este mai mare de 40.000 de euro.

Edilii considera ca organigrama regiei este prea „umflata“ si intentioneaza sa faca reduceri de personal. „RAT are 1.016 salariati, doua sectii de autobuze care nu-si au rostul, precum si patru directori (general, de exploatare, economic si tehnic). Un lucru e cert: cit voi fi primar, nu voi incuraja cheltuielile la RAT“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon. Lucrul acesta s-a vazut si la votarea proiectului de buget pe 2005, cind subventia pe care regia ar urma sa o primeasca in acest an a fost stabilita la suma de 22 de miliarde de lei, mult mai mica fata de alti ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS