• Operatiunea a fost organizata, intr-un mister absolut, de procurorii Sectiei de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu ajutorul trupelor speciale ale Jandarmeriei din Bucuresti • Nici procurorii si nici politistii doljeni nu au fost anuntati, anchetatorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie temindu-se ca actiunea sa nu „transpire“ din cauza unor oameni ai legii locali, „unsi“ corespunzator de Boerica
Patronul SC BACHUS SA Craiova, Genica Boerica, a fost retinut pe 3 octombrie 2004, in baza unui mandat emis de procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Omul de afaceri craiovean al carui nume a fost mereu alaturat afacerilor cu alcool si restituirilor dubioase de TVA, pe mina cu arabi – unii adevarati, altii a caror identitate nu a putut fi niciodata confirmata, banuindu-se ca au fost „inventati“ cu tot cu firmele lor, pentru a se putea pierde urma unor sume fabuloase – a fost incatusat de jandarmi la casa pe care o detine pe strada Unirii din Craiova. Municipiul Craiova a fost rascolit in aceeasi zi de trupe speciale ale jandarmeriei bucurestene, care au ridicat mai multe documente care ar putea sa probeze o serie de infractiuni economice pentru care este cercetat Boierica.
Prins de mascati exact cind incerca sa fuga
Actiunea oamenilor legii din Bucuresti a demarat in Craiova inca dinaintea zorilor acelei zile de duminica. Mascatii au inceput prin a-i bate lui Genica Boerica la poarta la ora 6.10, la aceeasi ora la care i-au sunat la usa si contabilei acestuia, Elena Popa. Regele neincoronat al alcoolului din zona Olteniei a incercat sa fuga, asa cum vor dezvalui mai tirziu anchetatorii. A escaladat o fereastra aflata la o inaltime de 2,80 metri, apoi un gard, dar a avut nenorocul sa fie vazut de mascati. A renuntat la gindul de a o „sterge“ cind a vazut pistoalele-mitraliera pe care jandarmii le purtau atirnate de git.
Dupa ce au intors pe dos intregul palat al lui Boerica, ridicind tot ce putea constitui proba – de la documente si dosare pina la arme de foc, ambalate toate in zeci de saci si cutii de carton – jandarmii l-au „saltat“ si pe regele neincoronat al alcoolului din Craiova. Incadrat de mascati care tineau la indemina pistoalele-mitraliera, pentru a putea actiona in cazul oricarei incercari de evadare a celui retinut, Genica Boerica – imbracat intr-un costum negru si cu miinile prinse catuse – a fost condus in mare viteza la masina procurorilor, care a demarat apoi in tromba catre Bucuresti, sub escorta unei dube a Jandarmeriei.
Din casa lui Genica Boerica de pe strada Unirii si de la locuintele principalilor suspecti – Elena Popa si Florentin Sargarodschi – au fost ridicate mai multe obiecte si inscrisuri (ambalate in zeci de saci), pentru a fi supuse cercetarilor. In luxoasa locuinta a lui Boerica s-au gasit, printre altele, cinci arme, din care patru de vinatoare (doua cu glont, una cu alice si una mixta) si alta de tir, precum si un revolver marca Walter, calibrul 9 mm, toate detinute legal. In afara acestora, jandarmii au mai gasit doua arme detinute ilegal, asupra carora sint intreprinse verificari. De asemenea, au fost gasite si ridicate mai multe inscrisuri care proveneau aparent de la societati pe care Boerica le-ar fi cesionat, in perioada 2001 – 2002, la diversi cetateni arabi cu identitati fictive, documente completate cu date ulterioare acestei perioade.
In acelasi timp, alte echipe de mascati au „vizitat-o“ pe Elena Popa, in apartamentul sau de la etajul III al blocului C 13 de pe strada Nanterre din Craiova. Si aici actiunea a inceput tot pe la ora 6.00 dimineata, cind mascatii au inceput sa bata cu „gentilete“ la toate usile de la etajul III, pentru a depista care este locuinta contabilei Popa. Nu de alta, dar pe nici o usa nu era afisat numarul apartamentului. Imediat ce au intrat, jandarmii s-au pus si aici pe treaba. Au adunat documente in sase saci, au mutat mobile, au cautat orice hirtiuta care putea sa aiba legatura cu afacerile lui Boerica. In jurul orei 14.00, sacii cu documente au fost incarcati de mascati intr-un camion al Jandarmeriei, care a plecat in tromba. O scena aproape similara s-a derulat si la sediul firmei lui Genica Boerica, de unde jandarmii au ridicat, de asemenea, mai multi saci cu documente.
Mister absolut, sa nu afle Codita
Intreaga actiune s-a desfasurat intr-un mister absolut. Nici Parchetul Curtii de Apel Craiova si nici Parchetul Tribunalului Dolj nu au fost incunostintate de aceasta operatiune. Culmea este ca nici conducerea politiei doljene nu a aflat de aceasta actiune decit de la ziaristi, seful si adjunctii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj crezind initial ca e vorba despre vreo gluma a presei. Surse din cadrul Ministerului de Justitie si din Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au mentionat ca tacerea pastrata in jurul acestei operatiuni a fost o precautie pentru ca eventualii magistrati ori politisti doljeni „unsi“ de Boerica sa nu-i sopteasca ceva, iar „pasarica“ sa paraseasca „cuibul“ cu tot cu documentele incriminatoare.
Misterul in jurul acestei descinderi era firesc, data fiind relatia de amicitie (cel putin!) care exista intre chestorul Constantin Codita, seful IJP Dolj. La Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie se stia ca, la momentul numirii lui Codita ca sef al politistilor doljeni, Boerica s-a ocupat personal sa-i gaseasca acestuia un apartament demn de o asemenea functie, ba chiar a vrut sa vada locuinta cu pricina, inainte de a-l anunta pe Codita. Procurorii bucuresteni cunosteau si faptul ca mai multe dosare de-ale lui Boerica, aflate in atentia politistilor doljeni, au ramas fara nici un rezultat palpabil, fiind fie solutionate cu propuneri de neincepere a urmaririi penale, fie „pasate“ la alte institutii.
Restituiri ilegale de TVA pe baza de arabi inventati
Din probele pe care le-au adunat, anchetatorii au concluzionat ca, in perioada iunie 2001 – iunie 2003, prin folosirea de inscrisuri falsificate si alte mijloace frauduloase, inculpatii Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi, sub coordonarea patronului de la BACHUS si cu sprijinul efectiv al unei filiere de cetateni egipteni, iordanieni, iranieni si palestinieni, au obtinut in mod ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj suma de 290 miliarde lei (circa7,25 milioane de euro), cu titlu de TVA de rambursat pentru un numar de 13 societati comerciale. Un rol deosebit in stabilirea operatiunilor ilegale si in lamurirea aspectelor financiar-fiscale si bancare l-au avut Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei si Divizia a V-a a Curtii de Conturi a Romaniei.
Fata de Genica Boerica si cei doi complici ai sai, Elena Popa si Florentin Sargarodschi, Parchetul de linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala pe 17 septembrie 2004, pentru savirsirea de infractiuni la Legea nr. 345/2002, privind TVA, de asociere in vederea comiteri de infractiuni, fals in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals, iar prin ordonantele din 3 octombrie a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus retinerea celor trei pentru 24 de ore. A doua zi, judecatorii Sectiei Penale a Tribunalului Bucuresti au dispus arestarea preventiva a inculpatilor pentru 29 de zile, cercetarile continuind pentru documentarea intregii activitati infractionale si pentru identificarea tuturor participantilor la aceste fraude de mare amploare.
Boerica tinea sapte arme in casa pentru ca„este un vinator inrait“
Dupa arestarea lui Genica Boerica, avocatul acestuia, Dan Nastrut, a declarat ca acuzatiile care i s-au adus clientului sau nu sint fundamentate si pe concluziile unei expertize de specialitate. Avocatul Nastrut a recunoscut ca exista la dosar un raport al Curtii de Conturi, sustinind insa ca acest raport nu este foarte clar si, drept consecinta, nu poate conduce la concluzia ca Boerica a obtinut ilegal rambursari de TVA, ori ca afacerile acestuia cu bauturi alcoolice ar fi ilegale.
Potrivit avocatului, Boerica este cercetat inca din anul 2001 de catre procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului General, insa faptele de care a fost invinuit nu au putut fi probate, motiv pentru care din acest dosar s-a disjuns o alta fapta, clientul sau fiind trimis in judecata „pentru complicitate la faptele unui alt partener de afaceri“.
In privinta adevaratului arsenal gasit de jandarmi si procurori in locuinta lui Genica Boerica, Nastrut a explicat ca prezenta acestor arme de vinatoare, modele vechi si noi, in casa clientului sau este justificata de faptul ca Boerica „este un vinator inrait“.