17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO bunica se lupta sa-i faca nepoatei sale bolnave dreptate

O bunica se lupta sa-i faca nepoatei sale bolnave dreptate

O bunica, ajunsa in pragul disperarii din cauza nedreptatilor la care a fost supusa nepoata sa, a apelat la sprijinul numeroaselor institutii abilitate sa-i faca dreptate. Este hotarita sa lupte pentru drepturile nepoatei ei, pina la capat, chiar si la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Nepoata sa, inca de la virsta de un an, a ramas paralizata pe partea dreapta, fiind incadrata cu handicap de gradul II cu diagnosticul „sechele poliomielita monopareza crurala dreapta cu amfitrofie importanta si cu scurtarea membrului inferior drept cu 8 centimetri“. In perioada 2003-2004, Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti si Directia Judeteana de Asistenta Sociala Olt i-au schimbat certificatul de incadrare, fiind trecuta cu handicap de gradul III, apta de munca. I-a fost taiat astfel si singurul venit pe care il primea ca indemnizatie pentru persoane cu handicap. Ajunsa la limita puterii, femeia si-a cautat dreptatea, actionind in instanta atit Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap din Olt, cit si Comisia Superioara din Bucuresti. Bunica, Maria Grosu, a inaintat apoi cazul la Curtea de Apel Craiova, de unde a obtinut cistig de cauza. Cu toate ca gradul corect de handicap i-a fost retrecut pe certificat, banii, care timp de un an i-au fost stopati, nu i-a primit nici pina acum.

Maria Grosu are 52 de ani si este din comuna Stoicanesti, judetul Olt. Are in ingrijire doi nepoti. Soarta a fost nedreapta cu una din nepoate, dintr-o simpla injectie, aceasta raminind cu un sever handicap pe viata. Nepoata femeii se numeste Marinela Cocosila si a implinit, pe 10 octombrie 2004, 22 de ani. „De la un an si patru luni, nepotica mea, dintr-o simpla injectie, a ramas pe viata paralizata. Are piciorul drept paralizat, are vederea si miinile afectate. Pina la virsta de cinci ani a mers doar tiris, ca bebelusii, iar din aceasta cauza i-au ramas si miinile nedezvoltate. Dupa un timp i-a fost afectat si piciorul sting, acum deplasindu-se cu mare greutate cu ajutorul cirjelor“, si-a inceput bunica povestea.

Incadrarea in grad, modificata peste noapte

Marinela a trecut prin numeroase comisii de expertiza medicala si a fost diagnosticata cu gradul II de handicap. Indemnizatia pentru persoane cu handicap si alocatia celui de-al doilea nepot erau singurele venituri ale familiei. Avind in intretinere cei doi nepoti, bunica nu a mai avut posibilitatea sa munceasca, fiind nevoita sa stea mai multe luni internata cu nepoata in spital. „Am avut numeroase probleme de-a lungul vietii. Fata a avut numeroase complicatii de sanatate si am fost nevoita sa stau luni intregi, in fiecare an, internata cu ea in spital. A suferit sase interventii chirurgicale la picior: una la Craiova, la doctorul Sabetay, cind era inca un copil, alta la Spitalul Grigore Alexandrescu, apoi la Budimex si la alte spitale renumite din Bucuresti. Am dus-o si la scoala la Craiova, dar nu am reusit sa o tin decit cinci clase, dupa care, boala agravindu-i-se, mi-a fost imposibil sa o mai plimb prin scoli“, a spus femeia.

Desi starea de sanatate a fetei este intr-o continua agravare, boala neavind nici o sansa de vindecare, Comisia de Expertiza din Olt i-a taiat indemnizatia. Bunica a alergat citeva luni sa i se faca dreptate, insa nimeni nu i-a oferit sprijinul. Disperata, cu o tinara de 22 de ani handicapata acasa, femeia s-a hotarit sa-si caute singura dreptatea. A dat in judecata Comisia de Expertiza Medicala din judetul Olt, care ii respinsese cererea de modificare a gradului, a dat apoi in judecata Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap din Bucuresti, care i-a spus, de asemenea, ca incadrarea in gradul III este corecta. „Nu-mi venea sa cred ca se intimpla astfel de nedreptati. Oameni handicapati care de-abia isi duc zilele au inceput sa fie scosi ca fiind sanatosi si taiati de la indemnizatiile de plata, iar altii normali sint trecuti ca handicapati. N-am mai suportat. Desi am doar sase clase, imi cunosteam drepturile si nu suportam ideea sa-si bata joc cineva de mine si de nepoata mea. Am dat in judecata comisiile de expertiza din Olt si Bucuresti. Am facut apoi plingere la guvern. Am cistigat, intr-un final. Curtea de Apel Craiova mi-a dat cistig de cauza. Certificatul mi-a fost apoi modificat de la gradul III, la gradul II, dar pensia din urma nu vor sa mi-o acorde. E vorba de un an si o luna, cind dreptul fetei a fost pur si simplu taiat“, a spus bunica.

In sentinta nr. 617 a Curtii de Apel Craiova era clar stipulat: „…se dispune desfiintarea celor doua decizii prin care a fost incadrata in grad de handicap III si sa se dispuna incadrarea sa in gradul de handicap II, asa cum a fost pina la data de 10 septembrie 2003, cu cheltuieli de judecata“.

Comisia de Expertiza din Olt a facut recurs

Angajatii Comisiei de Expertiza Medicala din judetul Olt au motivat trecerea de la un grad la altul a tinerei ca fiind determinata de modificarile legislative privind criteriile de incadrare. „Prin Legea 726/2002, criteriile de incadrare a persoanelor cu handicap au fost modificate. Am fost nevoiti astfel sa o trecem de la gradul II la gradul III, deoarece avea doar unul din picioare grav afectat. Am chemat-o iar la comisie si am observat ca intre timp i-a fost afectat si piciorul sting. Am fost nevoiti sa ii dam atunci iar gradul II de handicap. Am facut recurs pe data de 27 decembrie, cu toate ca aveam termen pina pe 5 ianuarie 2005. Daca Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca trebuie sa ii acordam tinerei si banii pentru anul cind pensia i-a fost oprita, ii vom da, daca nu, nu. Ii intelegem supararea, dar nu depinde intru totul de comisie. Ne trezim de multe ori cu referate de la medicii specialisti, care nu concorda cu realitatea. Este si vina acestor medici pentru toate problemele care apar dupa eliberarea acestor certificate“, a declarat Ilona Buzatu, consilier juridic al Comisiei de Expertiza a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS