17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateal Politiei Comunitare Craiova

al Politiei Comunitare Craiova

• Primarul Antonie Solomon il prefera pe Dumitru Iliescu, cu toate ca functia este dorita de fosti politisti, printre care generalul Luchian Mitran si comisarul Alexandru Dananae • Cei mai multi politisti comunitari vor proveni
din rindul gardienilor publici, institutie al carei patrimoniu este preluat cu intirziere de catre autoritatile locale

Infiintarea, in 2005, a Politiei Comunitare da multe batai de cap autoritatilor doljene si craiovene. Aceasta deoarece administratia nu a reusit pina in prezent nici macar sa verifice patrimoniul si contabilitatea actualului Corp al Gardienilor Publici (CGP) Dolj, din rindul caruia vor fi angajati cei mai multi politisti comunitari. In luna decembrie 2004, Consiliul Judetean (CJ) Dolj, autoritatea care trebuie sa preia in custodie patrimoniul Corpului Gardienilor Publici, a trimis o comisie de audit la respectiva institutie, fara rezultate pina la ora actuala in ceea ce priveste municipiul Craiova. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, sustine ca reprezentantii conducerii CGP si-au motivat intirzierea colaborarii cu auditul prin aceea ca directoarea economica, Ioana Vintila, era… in concediu de odihna. „Se pare ca sint oamenii in concediu si auditul nu poate lucra cu cei care au acces la contabilitate. Am si trimis o comisie acolo sa rezolve cit mai repede situatia. Daca sintem obstructionati, comisia trimisa de CJ are mandat sa puna sechestru pe patrimoniu. Vreau sa stiu si eu ce are in patrimoniu aceasta institutie!“, a declarat Prioteasa, nemultumit de intirzierea cu care se face preluarea patrimoniului.

200 de posibili someri din rindul gardienilor

De partea cealalta, seful CGP Dolj, Petre Cotan, sustine ca predarea institutiei este in grafic si ca, in ceea ce priveste partea materiala, ea se va termina pina la sfirsitul acestei saptamini. „Sintem in curs de predare-primire. Este un patrimoniu destul de mare, nu se poate preda in doua zile, asa cum considera cei de la consiliul judetean“, a declarat Cotan. In ceea ce priveste personalul, seful CGP a precizat ca din cei 700 de gardieni, circa 200 nu pot fi incadrati drept politisti comunitari, deoarece nu au ca studii nici macar liceul, conditie minima ca sa poata fi angajati. Cu acestia nu se stie inca ce se va intimpla. Ceilalti 500 vor fi angajati de Primaria Craiova. Primarul Antonie Solomon a declarat ca la mijlocul acestei luni vor fi stabilite organigrama si seful Politiei Comunitare. „Pe 17 ianuarie, va fi o sedinta extraordinara a Consiliului Local (CL) Craiova, in care se vor supune dezbaterii desemnarea sefului Politiei Comunitare si organigrama institutiei. Preluarea patrimoniului se va face in termen de trei luni, adica pina cel mai tirziu la sfirsitul lunii martie“, a spus Solomon.

Multi pretendenti la sefia politiei civile

Primarul Solomon a precizat ca nu va apela, pentru functia de director al Politiei Comunitare Craiova, la serviciile unor foste cadre ale politiei, acum pensionate. Printre cei care ar fi dorit postul se numara generalul Luchian Mitran, fost adjunct al sefului IJP Dolj, si comisarul Alexandru Dananae, fostul sef al politiei municipale craiovene. Totusi, Antonie Solomon il prefera pe colonelul Dumitru Iliescu, pina de curind sef al SRI Dolj.

In alta ordine de idei, trebuie spus ca politistii comunitari vor avea statut de functionari publici, ei trebuind sa urmeze contra cost cursuri de specializare organizate de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si sa sustina la sfirsit un examen de absolvire la care sa obtina minimum nota sase. Seful politiei comunitare este in directa subordine a primarului si are functie de director executiv. Ca echipament, noii politisti civili vor avea totusi o uniforma, combinatie de gri, negru si bleu, si vor avea in dotare catuse, bastoane si arme de foc. Pentru 2005, in bugetul municipiului au fost prevazute pentru echiparea acestui serviciu comunitar circa 20 de miliarde de lei, primarul Solomon sustinind ca suma este suficienta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS