20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii cu dizabilitati internati la Corlate au ajuns sclavii satului!

Tinerii cu dizabilitati internati la Corlate au ajuns sclavii satului!

La aproximativ 50 de kilometri de Craiova, in comuna Izvoare, sat Corlate, functioneaza Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala, destinat tinerilor cu handicap sau celor proveniti din familii dezbinate, ajunsi in centrele de plasament. Locuitorii comunei spun ca s-au saturat sa vada cum acesti tineri sint tratati cu indiferenta si batjocoriti tocmai de cei care ar trebui sa se ocupe de ei. Conform declaratiilor satenilor, tinerii sint batuti cu salbaticie de angajati, sint tinuti nemincati, nespalati si sint plini de paduchi. Si mai socante sint declaratiile oamenilor care spun ca de fetele internate aici profita sateni si chiar angajati ai Centrului de la Corlate. Impresionati de soarta tinerilor „aflati in ingrijire“, satenii au facut plingeri, sesizind neregulile pe care le observa zilnic Inspectoratului Regional Vilcea pentru Persoanele cu Handicap (de care apartine si judetul Dolj – n.r.) si Parchetului National Anticoruptie, ajungind cu reclamatiile chiar si la presedintia tarii. Dar nimeni nu a luat nici un fel de masuri.

Intr-un sat parca rupt de realitate si lume functioneaza de peste opt ani Centrul de Integrare si Terapie Ocupationala, subordonat Consiliului Local Izvoare. Majoritatea adultilor ajunsi in centru au virste cuprinse intre 18 si 40 de ani, multi avind handicap grav, oligrofenie de gradele I si II. Oamenii care locuiesc in vecinatate sint revoltati de modul inuman in care sint tratati tinerii ajunsi in acest centru.

Satenii comunei – hotariti sa salveze viata bolnavilor

Locuitorii satului aduc grave acuzatii conducerii si angajatilor acestei institutii. Plingerile facute de sateni au curs sir anul acesta, cind oamenii au inteles ca au ajuns sa fie, oarecum, partasi la distrugerea unor semeni mai putin norocosi. „Pe 28 iulie, anul acesta, am facut o plingere catre domnul inspector Constantinescu, de la Craiova. Dinsul nu a luat nici o masura. Am asteptat pina in luna septembrie, cind am facut o noua plingere, de data aceasta catre presedintele Romaniei si Parchetul National Anticoruptie. Am primit raspuns ca sesizarea mea a fost trimisa Regionalei de Handicapati Vilcea, de unde va fi trimis un control. Au venit in control, in luna noiembrie, directorul general Ionel Munteanu si inspectorul Constantinescu. Au stat de vorba cu o parte dintre martori, iar Munteanu mi-a spus sa colaborez de acum cu dinsul, sa nu mai fac sesizari la Bucuresti, sa stie presedintele tarii ce se intimpla in camin“, a povestit Adrian Dragomir.

„Fetele internate sint supuse la perversiuni sexuale de angajati“

Gheorghita Voicu, din satul Corlate, locuieste la 200 de metri de gardul institutiei. Multi dintre cei internati au cersit nu de putine ori o bucata de piine la femeie. „Daca nu aveam copii, luam unul din centrul asta. Ii vad batuti, plini de vinatai si morti de foame, cum cersesc mila satenilor pentru un colt de piine. Una dintre tinere, Mariana, zisa „Broasca“, a venit acum citeva saptamini plina de vinatai la mine si mi-a spus ca a fost calcata in picioare. Aici se maninca bani multi, se zice pentru bolnavi, dar ei nu vad nimic. Cind taie porci, angajatii iau carnea, iar copiii rod oasele. Le maninca si piinea de la gura. Ii trimit pe copii cu plasele pline cu carne la angajatii institutiei, iar daca urmezi dira de singe scursa din plase afli si cui i-a fost dusa“, a povestit Gheorgita Voicu. Oamenii din sat privesc neputinciosi cum tinerii rabda de foame si ii revolta felul in care sint tratati acesti oameni cu deficiente, bolnavi. Ei spun ca atunci cind au fost anuntate controale, copiii au fost adunati de pe ulitele satului si pusi la treaba. „De obicei, tinerii bolnavi stau prin sat, oferindu-si ajutorul pentru o farfurie de mincare calda sau pentru un pachet de tigari. Acesti oameni ar trebui tinuti si ingrijiti in camin, nu servitori prin sat. Muncesc pentru orice plata. Vara, daca ati veni, sint toti pe cimpurile satenilor, la sapat si la prasit“, a spus Natalia Dascalu.

In ceea ce priveste conditiile igienico-sanitare din institutie, oamenii declara ca tinerii internati sint plini de paduchi si riie. Satenii fac declaratii socante despre abuzurile sexuale la care sint supuse fetele din Centrul de la Corlate. „Unele fete sint obligate sa intretina raporturi sexuale cu angajatii, mergind pina la perversiuni. Centrul a devenit casa de toleranta… Pe una dintre fete, zisa „Bula“, am surprins-o inchisa intr-un birou cu un angajat, intretineau raporturi sexuale. Cind au aflat ca vin controalele, au adunat tinerii si i-au pus sa faca curatenie, sa spele WC-urile“, a precizat Adrian Dragomir.

Conducerea si angajatii Centrului Corlate erau plecati la…Craiova

Ne-am deplasat in satul Corlate, dorind sa aflam parerea conducerii institutiei referitor la sesizarile primite la redactie. Desi, de obicei, poarta este deschisa, tinerii internati plimbindu-se in voie pe ulitele satului, joi, dupa aparitia masinii presei, portile au fost ferecate. Am insistat la portarul institutiei sa cheme pe cineva din conducere ca sa discutam. Ni s-a spus nonsalant ca nu este nimeni care sa ne primeasca. Desi era zi obisnuita de lucru, in mijlocul saptaminii, toti angajatii erau „plecati“ la Craiova! „Nu este nimeni, dom’ne, azi aici. Domn’ director e la Craiova, contabila e cu el, altcineva… nimeni! Eu sint seful acum“, a declarat linistit portarul, refuzind sa isi spuna numele. Vecinii Centrului de Integrare Ocupationala erau de alta parere, sustinind ca directorul si angajatii sint, bineinteles, in institutie, marturie fiind masina cu care se deplaseaza directorul si care in momentul vizitei noaste se afla in curtea centrului. „Sint aici, dar stau ascunsi, nu vor sa vorbeasca! I-am vazut cind au intrat, la prima ora. In plus, directorul nu se deplaseaza decit cu masina Dacia break, care este in curte acum“, a spus Adrian Dragomir. O parte dintre tinerii internati in centru se aflau pe strazi si ramasesera nedumeriti gasind portile inchise. Portarul nu a vrut sa le deschida nici lor, unii dintre ei sarind gardul, altii plecind sa-si gaseasca ceva de munca in sat.

Am mers apoi la Primaria Izvoare, careia i se subordoneaza Centrul de la Corlate. Aici, „surpriza“: primarul era la Craiova! Am gasit, in schimb, viceprimarul. L-am rugat sa sune la Centrul de la Corlate si sa anunte ca dorim sa discutam cu cineva din institutie. Initial, a fost extrem de amabil si s-a dus sa ii sune, „bineinteles, din alt birou“. Dupa minute lungi de asteptare, s-a intors si a spus ca nu ne poate ajuta, fiindca… nu gaseste numarul de telefon al Centrului. Deoarece Gheorghita Velea, viceprimarul comunei Izvoare, nu stia numarul de telefon al instituitiei care se subordoneaza primariei, i-am oferit noi acest numar. Atunci, enervat la culme, a izbucnit declarind: „Domn’ primar nu este. Nu am detalii despre acest centru, nu stiu nimic! Vorbiti cu asistentul social“. Apoi a iesit din birou, trintind usa…

Am mers la medicul de familie din comuna, care are in evidenta citiva dintre bolnavii din Centrul de integrare. „Eu am in evidenta doar 30 dintre bolnavii de la Corlate. Acolo sint internati aproape 60. Unii au handicap grav, iar altii provin din familii dezbinate. Au trait prin centrele de plasament, apoi au ajuns aici. Nu am alte detalii sa va ofer, mai mult nu cunosc“, a declarat Ioana Fulga, medic de familie in comuna Izvoare si… sotia primarului. Dar nu stia daca directorul era sau nu la Craiova: „Masina era in curtea centrului cind ati fost? Cu Dacia aceea se deplaseaza“…

Momentan, nu se ia nici o masura, poate din ianuarie…

Ne-am dus apoi la Inspectoratul Regional Vilcea al Persoanelor cu Handicap, sa vorbim cu Radu Constantinescu, inspectorul regional. Ghinion! Acesta era plecat. L-am gasit, in schimb, pe George Vila, directorul Directiei Judetene de Asistenta Sociala. Acesta ne-a explicat ca institutia de la Corlate nu este in subordinea Directiei de Asistenta Sociala, ci in cea a Consiliului Local Izvoare. A declarat ca a auzit despre numeroasele neregului petrecute in acest centru, dar ca pina pe 1 ianuarie nu au dreptul sa se ocupe de el. „Am fost chiar acum doua saptamini la Corlate. Dupa 1 ianuarie putem pune capat problemelor de acolo. In primul rind, centrul se afla intr-un sat izolat, iarna aprovizionarea ridicind probleme. Dotarile de acolo lasa de dorit, sint vechi de peste 40 de ani… De la 1 ianuarie, Directia de Asistenta Sociala si Directia pentru Protectia Copilului se vor uni, devenind Directia Generala de Asistenta Sociala. Tot de atunci, centrele de recuperare si reabilitare si cele de integrare ocupationala vor fi organizate ca institutii fara personalitate juridica si vor fi in subordinea consiliilor judetene. Daca se vor dovedi faptele semnalate de dumneavoastra, vom lua masurile corespunzatoare, dar, momentan, nu putem face nimic! Centrul de la Corlate va fi desfiintat! Tinerii vor fi adusi in Centrul de Reabilitare a persoanelor cu Handicap din Craiova. Vom prelua si o parte din personal, restul fiind restructurat. Aceasta institutie a mai fost desfiintata o data, dupa care s-a reinfiintat“, a declarat George Vila.

Directorul Vila a ramas surprins auzind ca nu a fost gasit in institutie nici un angajat, desi Centrul de Integrare Ocupationala de la Corlate are peste 23 de salariati, care ar trebui sa aiba grija de cei aproximativ 60 de „pacienti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS