19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina traieste din pomana de la biserica

O batrina traieste din pomana de la biserica

O batrina din Rimnicu Vilcea face zilnic curatenie la o biserica din municipiu, pentru ca nu are din ce sa traiasca. Desi este bolnava si amarita, femeia nu primeste nici un ban pentru ca ingrijeste sfintul lacas, ci se multumeste cu pomana primita de la credinciosii care vin sa aprinda o luminare. Cu toate aceastea, batrina se declara impacata sufleteste, pe motiv ca in fiecare zi intra in biserica si primeste binecuvintarea preotului.

In fiecare dimineata, la Biserica Sfinta Paraschiva Vineri, din Rimnicu Vilcea, apare o batrinica scunda si infofolita cu citeva cojoace. Cum ajunge isi ia matura si farasul si se apuca de treaba. Dupa ce curata curtea, tanti Aurica, asa cum ii spun cunoscutii, se ocupa special de ingrijirea incintei bisericii, in care enoriasii vin sa aprinda cite o luminare pentru sufletul celor morti. Desi este bolnava si sta in frig o zi intreaga, la cei 70 de ani ai sai, tanti Aurica nu si-a pierdut simtul umorului, motiv pentru care binedispune de multe ori lumea care calca pragul bisericii. Pe deasupra, tanti Aurica are cite un sfat pentru fiecare dintre cei care nu gasesc solutii la problemele care ii framinta. „Niciodata nu imi incep munca inainte sa intru in biserica si sa imi fac rugaciunea. Inainte sa plec, trec mereu prin fata altarului ca sa ma miruie parintele si sa pup Sfinta Icoana. Muncesc de patru ani la aceasta biserica, dar niciodata nu am cerut nimanui ceva. Preotul nu ma plateste cu nimic, insa a fost de acord sa ma tina ca ajutor. In schimb, credinciosii care deja ma stiu imi mai dau cite un banut si cite o punga cu mincare. In zilele de sarbatoare si la parastasuri, oamenii imi aduc si haine“, marturiseste femeia.

Tanti Aurica a fost maturatoare

Batrina traieste dintr-o pensie de 1,3 milioane de lei, pe care o imparte cu cei doi nepoti ai sai pe care ii creste. Banii de la stat sint primiti in urma zecilor de ani in care tanti Aurica a muncit ca maturatoare. „Am lucrat la fostul IGO mult timp ca muncitoare necalificata. Am maturat pe strazi, prin parcari si la WC-uri publice, asa ca sint obisnuita. Aici la biserica este totusi mai bine, ca nu se face atita mizerie“, povesteste batrina. Cu toate ca nu a avut o viata usoara, tanti Aurica nu se plinge deloc, ba chiar se considera o persoana norocoasa. „Nu imi pare rau ca fac aceasta munca, pentru ca ajung sa cunosc multa lume si sint cu «stirile» la curent. Am de gind sa vin aici pina la 80 de ani, pentru ca deocamdata nu folosesc bastonul…“, a incheiat tanti Aurica, zimbind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS