20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatiile persoanelor cu handicap pot depune proiecte pentru finantare

Asociatiile persoanelor cu handicap pot depune proiecte pentru finantare

In Dolj sint doar trei initiative

Reprezentantii asociatiilor persoanelor cu handicap au posibilitatea, incepind cu 1 noiembrie, sa depuna la sediul Inspectoratului Judetean al Persoanelor cu Handicap Dolj proiecte cu derulare in anul 2005. Propunerile benefice vor primi fonduri banesti nerambursabile, care vor fi suportate in mare parte de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap. „Pe 26 octombrie a aparut ordinul prin care se stabilesc criteriile pe baza carora se efectueaza selectia proiectelor in domeniul protectiei sociale a persoanelor cu handicap, dar si ghidul solicitantului“, a declarat Radu Constantinescu, inspector judetean al Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH).

Sint declarate eligibile doar proiectele apartinind urmatorilor solicitanti: ONG-urilor (asociatii, fundatii, federatii ale persoanelor cu handicap), cele propuse chiar de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap si proiectele unitatilor sau persoanelor juridice, subordonate ANPH. Pentru finantarea din 2005, au fost anuntate toate asociatiile din judet care au mai depus proiecte sau cele care isi desfasoara activitatea.

„Am vizat in special tematica instruirii asistentilor sociali, care sa se axeze si pentru oferirea serviciilor medicale persoanelor cu handicap si astfel am luat legatura cu Asociatia de Ingrijiri Comunitare Helios. Ar fi necesar un proiect pentru copiii si tinerii cu nevoi speciale. Alt proiect a fost solicitat si de Centrul de zi „Teodora“ din Bailesti. Numarul asociatiilor persoanelor cu dizabilitati este destul de ridicat, insa nu toti au fonduri minime necesare pentru a primi o astfel de finantare“, a precizat Radu Constantinescu.

Maximum un miliard de lei pentru fiecare proiect

Proiectele care sint declarate eligibile si sint propuse pentru finantare vor primi maximum un miliard de lei. Celor depuse de ONG li se ofera de ANPH doar 80% din costul total, iar celor depuse de asociatii proprii li se asigura intreaga suma necesara, suportata doar de ANPH.

„Mai exista o serie de criterii generale de eligibilitate, pentru persoanele juridice: sa dispuna de resurse materiale derularii proiectului, sa aiba deschis un cont bancar, sa nu se faca vinovati de declaratii inexacte, cu rea-credinta etc. Derularea finantarii se va desfasura in trei etape, pentru inceput oferindu-li-se 30% din valoarea totala a proiectului, in urma caruia se face un raport al activitatii intreprinse, apoi li se ofera 60%, pentru ca in final sa fie acoperita intreaga suma“, a mai spus inspectorul judetean.

Inspectoratul Regional Vilcea, de care apartine si inspectoratul nostru judetean, are deja doua proiecte pentru a le propune finantarii. Proiectul „Accesibilitatea si evitarea marginalizarii sociale a persoanelor cu dizabilitati“ al carui scop este obtinerea de permise gratuite pentru parcari, pentru persoanele cu dizabilitati din cele cinci judete arondate inspectoratului. Al doilea proiect este derulat impreuna cu Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova, care are ca tematica „Programul de integrare europeana a persoanelor cu dizabilitati, de participare la activitati sportive si recreative“, avind scopul construirii unei sali special amenajate.

Anul trecut, la sediul inspectoratului judetean al persoanelor cu handicap au fost depuse trei proiecte: cel al Asociatiei Vasiliada, al doilea apartinind Centrului de zi „Teodora“, din Bailesti, destinat copiilor cu sindrom Dawn, si un proiect al Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Craiova. Finantarea a fost cistigata de primele doua, cel de-al treilea fiind neeligibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS