14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de doctori in spitalele din Gorj

Criza de doctori in spitalele din Gorj

• La concursul organizat de Spitalul Municipal din Motru pentru ocuparea a opt posturi de medici nu s-a prezentat nimeni • Sectia de psihiatrie din Turceni nu are nici un medic de specialitate • Medicii rezidenti refuza sa se angajeze in spitale, din cauza salariilor de mizerie

Spitalele din judetul Gorj se confrunta cu o criza de medici. Conducerea Spitalului Municipal din Motru a scos la concurs, in urma cu putin timp, opt posturi de medici specialisti, dar nu s-a prezentat nimeni. In spital nu este nici un medic oftalmolog sau radiolog si doar un medic chirurg si un anestezist. Conducerea spitalului a reusit sa aduca doi medici din Republica Moldova, un chirurg si un internist.

Potrivit directorului Spitalului din Motru, Costinel Vintilescu, cei doi medici au locuit mai mult de un an in spital, pina cind si-au gasit o locuinta. „Lipsa de medici cu care ne confruntam este determinata si de dezinteresul autoritatilor locale. Medicii din Basarabia au locuit in spital mai mult de un an. Au mai lucrat la noi alti doi medici anestezisti din Republica Moldova, dar au plecat la alt spital, care le-a oferit o locuinta la cheie. Daca nu avem medici, nu putem sa ne indeplinim nici indicatorii de performanta. Cei 15 medici care lucreaza in spital realizeaza servicii medicale cuantificate de 30 de miliarde de lei“, a spus Costinel Vintilescu.

O situatie mult mai grava este intilnita la Spitalul din Turceni. La Sectia de psihiatrie, din cadrul spitalului, unde sint internati aproximativ 100 de bolnavi, nu este nici un medic psihiatru. Postul a fost scos la concurs de mai multe ori, dar nu a venit nimeni sa-l ocupe.

Medicii rezidenti prefera sa se angajeze la firme de distributie de medicamente

Aristica Morosanu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj, a spus ca medicii rezidenti refuza sa se angajeze in spitale din cauza salariilor de mizerie: „Putini medici rezidenti se angajeaza in spitale, din cauza salariilor de mizerie, de trei-patru milioane de lei. Salariile acordate medicilor rezidenti sint bataie de joc. Prefera sa se angajeze la firme de distributie de medicamente pentru salarii de 300-400 de euro, cu toate ca se deprofesionalizeaza si devin vinzatori ambulanti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS