9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii olteni dau semne de imbatrinire din primii ani de carte

Elevii olteni dau semne de imbatrinire din primii ani de carte

Elevii olteni sint tot mai bolnavi pe an ce trece. Acest lucru reiese din ultimele situatii statistice intocmite de medici. Datele prezentate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Olt releva ca majoritatea elevilor sufera de vicii de postura din cauza pozitionarii necorespunzatoare in banca. In plus, numerosi copii nu se dezvolta corespunzator din cauza ca alimentatia lor nu contine substantele necesare cresterii. Starea de sanatate a elevilor olteni este ingrijoratoare si se degradeaza de la an la an. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii din sanatate in urma examinarii a peste 32.500 de copii in anul scolar trecut.

Raport tinut la secret

Raportul privind starea de sanatate a populatiei scolare a fost intocmit de DSP Olt saptamina trecuta. Acesta arata ca majoritatea elevilor sufera din cauza pozitionarii necorespunzatoare in banca – 662 de elevi depistati, si de vicii de refractie (boli ale aparatului vizual). Statisticile arata ca 509 elevi sufera de boli ale aparatului vizual, una din cauze fiind si suprasolicitarea ochilor la invatat. Specialistii din cadrul Serviciului de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei din cadrul DSP Olt sustin ca bolile aparatului vizual apar mai frecvent in rindul copiilor de 12 ani, care au o programa scolara foarte incarcata. Aceleasi surse spun ca problemele vizuale si cele la coloana vertebrala nu ar fi cauzate exclusiv de pozitionarea incorecta in banca, ci si de pozitii incorecte folosite la invatat acasa.

„Elevii folosesc o pozitie necorespunzatoare la citit, nerespectind distanta de 30 de centrimetri fata de carte. Acest lucru se intimpla atit la scoala, cit si acasa. In plus, sedentarismul are si el rolul sau deloc de neglijat. Iar aceasta nu este singura problema“, au spus reprezentantii DSP Olt. Din cauza alimentatiei necorespunzatoare si a unui regim lipsit de vitamine, 345 de elevi au sechele de rahitism, iar 167 sint obezi. Printre bolile depistate in rindul populatiei scolare se mai numara si deformatii ale coloanei vertebrale, constatate in rindul a 267 de scolari examinati, astmul bronsic- depistat in 27 de cazuri, afectiuni cronice ale amigdalelor – 176 de cazuri, sinuzita cronica – 38, diabet zaharat – 45 de elevi, anemii cronice-85. Elevii de clasa I par a fi printre cei mai afectati de scoala, medicii descoperind peste 35 de cazuri de tulburari de vorbire, numeroase cazuri de hipotrofie staturala si ponderala, ca sa nu mai vorbim despre tulburarile de comportament.

Rahitismul, periculosdin copilarie

Raportul DSP releva ca, la elevi, predomina afectiunile cronice, iar cauza este si socio-economica. Printre motivatii se afla ruralizarea si saracia, dar si gradul scazut de educatie al parintilor. Specialistii institutiei explica, de exemplu, inaltimea exagerata a elevilor prin faptul ca rahitismul este tot mai des intilnit in cadrul primei copilarii, rahitism care se manifesta apoi mai intens in perioadele de crestere.

„Rahitismul este determinat in special de lipsa vitaminei D. In ce priveste cazurile, deloc putine, de dezvoltare fizica dizarmonica cu plus de greutate (obezitate – n.r.), acestea sint generate de greseli in alimentatie in sensul consumului excesiv de dulciuri si grasimi in defavoarea vitaminelor.

Desi nu se poate face afirmatia ca numarul bolilor depistate in rindul populatiei scolare este in crestere, se poate spune totusi ca, pe fondul impactului factorilor socio-economici de azi, se constata o influenta a acestora asupra dezvoltarii psihomotorii. Astfel, unele functii psihomotorii ajung sa fie mai solicitate decit altele“, spun specialistii DSP.

Fara cabinete scolarein mediul rural

Specialistii spun ca, din cauza unei alimentatii necorespunzatoare, multi copii nu primesc substantele nutritive necesare cresterii si nu se pot dezvolta normal din punct de vedere fizic. Din lipsa banilor, la nivelul judetului Olt foarte putine scoli dispun de cabinete medicale proprii. Practic, in judetul Olt sint numai 21 de cabinete de medicina scolara in mediul urban. La tara insa, copiii sint supravegheati doar de medicii de familie, care vin mai rar.

Conducerea DSP stie ca fiecare scoala ar trebui sa aiba cabinet medical, unde elevii sa fie examinati periodic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS