• Garda de Mediu acuza dezinteresul pentru protectia mediului si cere rezilierea contractului • Vicele Iordache nu auzise pina acum de o astfel de intelegere
Comisariatul regional al Garzii de Mediu Dolj acuza factorii responsabili din Craiova ca tergiverseaza in mod nejustificat crearea si implementarea sistemului de colectare a deseurilor industriale reciclabile in pietele si tirgurile din oras. Comisarii garzii reclama ca in pietele si tirgurile apartinind consiliului local prin Administratia Pietelor, Tirgurilor si Oboarelor nu exista nici in prezent un sistem de colectare selectiva a deseurilor industriale reciclabile, desi primaria a semnat in urma cu un an un contract in acest sens cu firma FULGA PROD SRL Craiova. Oricit de neinsemnata le-ar parea edililor problema colectarii si depozitarii deseurilor, semnalul de alarma tras de Garda de Mediu nu face decit sa arate cu degetul indolenta si nepasarea autoritatilor fata de o problema care in Uniunea Europeana este extrem de importanta, reprezentind un capitol de negociere dificil in vederea aderarii la UE.
Licitatie inutila
In urma cu doi ani, Primaria Craiova organiza o licitatie pentru activitatea de colectare selectiva si preluare spre valorificare a deseurilor reutilizabile. Cistigatoare a fost desemnata societatea FULGA PROD, care a semnat pe 1 octombrie 2003 un contract de asociere cu primaria pe cinci ani, prin care se obliga sa colecteze deseurile din pietele agroalimentare si din tirgurile saptaminale. Prin contract, firma avea dreptul la sapte amplasamente, dar edilii i-au repartizat doar doua. Totodata, FULGA PROD era obligata sa returneze lunar primariei 5% din valoarea colectarii deseurilor, dar nu mai putin de trei milioane de lei. Cit si-a respectat firma in cauza clauzele contractuale a descoperit Garda de Mediu in urma unui control desfasurat in pietele si tirgurile din Craiova, in perioada 16-20 septembrie. Concluzia? In piete erau numai containere pentru deseuri menajere. Cit despre celelalte, garda a constatat ca nu s-au realizat si nu sint asigurate si amenajate spatii si containere in mod corespunzator pentru colectarea deseurilor industriale reciclabile. Pentru a lamuri motivele care au impiedicat-o sa puna in practica angajamentele luate prin contract de asociere, comisarii garzii au luat la intrebari conducerea SC FULGA PROD, care nu a intirziat sa ofere diferite motive. O prima cauza ar fi lipsa fondurilor, adica dupa semnarea contractului, conducerea si-a dat seama ca nu are banii necesari. Un alt motiv este neacordarea amplasamentelor necesare pentru realizarea spatiilor si conditiilor de colectare, transport si depozitare, desi de la data semnarii contractului trecuse aproape un an. In urma celor constatate, Garda de Mediu solicita analiza clauzelor contractuale si rezilierea contractului sau masuri de sanctionare a firmei in cauza.
Calinoiu habar n-are de contract
Actualul director al Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu, nu stie nimic despre clauzele contractuale dintre primarie si FULGA PROD, desi contractul se refera la domeniul pe care il pastoreste de mai multi ani. In 2003, Calinoiu avea aceeasi functie, doar in fruntea primariei fiind un alt edil-sef.
„Noi avem platforme amenajate pentru gunoiul menajer, care provine de la comercianti. Agentii economici trebuia sa incheie ei separat contracte cu Salubritatea pentru celelalte deseuri. Deci, platforma de gunoi pentru ce rezulta din activitatea pietei avem. Intrebati la primarie, ca ei au semnat contractul“, a declarat Calinoiu.
Directorul pietelor recunoaste insa ca nu a vazut contractul si nici nu stie ce prevede acesta, desi amplasarea platformelor trebuia facuta in incinta pietelor. „Nu eu trebuia sa asigur spatiile de amenajare, ci primaria“, a precizat Calinoiu. Cu alte cuvinte, actualului director al pietelor nu ii pasa ca primaria a semnat un contract cu o firma particulara, contract ale carui prevederi isi fac efectele pe terenurile administrate de el. Calinoiu a dat un raspuns inocent, intrebat fiind ce va face daca FULGA PROD incepe sa monteze in piete platforme pentru deseuri reciclabile, iar el se va trezi in fata faptului implinit. „Aah, atunci voi vorbi cu ei“, a spus acesta. Actuala conducere a primariei trebuie sa puna in aplicare contractul semnat de vechea administratie.
Contactat telefonic, viceprimarul Sorin Iordache a parut surprins sa auda ca primaria a semnat un astfel de contract, declarind ca este pentru prima data cind aude de el. „Sint doar de trei luni in primarie. Mai aflam si noi de la ziaristi, pentru ca nu avem de unde sa stim toate contractele semnate de vechea administratie. Daca, dupa ce studiem contractul, constatam ca firma in cauza nu a respectat clauzele, il vom rezilia. Bineinteles, daca ne permit clauzele. Oricum, pe noi nu ne-a anuntat nimeni de la Garda de Mediu despre control“, a declarat Iordache.