9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii juridici mehedinteni se vor prezenta la tribunal in robe

Consilierii juridici mehedinteni se vor prezenta la tribunal in robe

La Drobeta Turnu Severin a avut loc prima adunare generala a Colegiului Consilierilor Juridici (CCJ) Mehedinti. Colegiul a fost infiintat in primavara acestui an, in baza Legii nr. 514/2003, privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic si a statutului acestei profesii, publicat in MO al Romaniei nr. 684/2004.

La deschiderea lucrarilor Adunarii Generale au participat Ani Pavelescu, judecatoare in cadrul Tribunalului Mehedinti, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, Cristina Mazilescu, presedinta Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, si viceprimarul Constantin Gherghe, de profesie avocat. Cu aceasta ocazie, celor 74 de membri ai CCJ Mehedinti le-a fost inminata o decizie care le atesta calitatea de consilier juridic, in urma carora membrii Colegiului vor fi inregistrati in Tabloul Consilierilor Juridici din judetul Mehedinti, fiind totodata aleasa si conducerea. Aceasta este formata din Emil Istodorescu, sef serviciu in cadrul Finantelor Publice Mehedinti, decan Serban Mihai, consilier juridic in cadrul IJP Mehedinti, prodecan Adelina Tanasescu, consilier juridic in cadrul Directiei Muncii, si secretar Radu Spataru, consilier juridic in cadrul ISJ Mehedinti, membru.

„Daca un consilier juridic doreste sa se inscrie in Colegiu, poate face acest lucru numai pe baza unui dosar si dupa ce depune un juramint solemn. Acest Colegiu a fost constituit deoarece profesiunea de consilier juridic trebuie sa fie independenta. Adica nu trebuie sa vina seful si sa spuna «fa asta sau fa ailalta» sau sa ii spuna unui consilier juridic in ce mod trebuie sa abordeze sau ce sa faca intr-un anumit dosar aflat pe rolul instantelor de judecata. Un consilier juridic trebuie sa se supuna doar legii“, a spus Emil Istodorescu, decanul CCJ Mehedinti.

O noutate o reprezinta faptul ca, incepind cu 1 ianuarie 2005, consilierii juridici mehedinteni se vor prezenta la procese in „haine de lucru“, adica in robe asemanatoare cu cele ale avocatilor. Singura diferenta este aceea ca robele vor avea mansete si cravate de culoare galben-aurie, pentru a se deosebi de avocati, care poarta culoarea alba. O roba costa aproximativ 1,7 milioane de lei, dar, potrivit statutului consilierilor juridici, costul acestora ar trebui sa fie suportat de institutiile in care acestia isi desfasoara activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS