17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii vin astazi sa se cazeze

Studentii vin astazi sa se cazeze

Caminele sint gata sa isi primeasca studentii, incepind de astazi pina duminica, 3 octombrie. Reprezentantii Universitatii din Craiova spun ca experienta anilor trecuti le-a dovedit faptul ca simbata si duminica sint cele mai bune zile de cazare, intrucit majoritatea studentilor, in special „bobocii“, vin insotiti de parinti. Universitatea din Craiova are aproximativ 16.000 de studenti. In camine sint 4.200 de locuri, iar anul trecut au fost ocupate 3.800. In mod normal nu ar trebui sa existe probleme si sa ramina studenti fara loc in camine. Majoritatea studentilor au stiut ca se pot caza doar la sfirsitul lunii, insa au mai existat si tineri care au venit din exces de zel ceva mai repede decit ar fi trebuit. Cele opt miliarde de lei, de care a dispus Universitatea, nu au fost de ajuns pentru reparatii.

Studentii ,,cu taxa“ platesc mai mult

Anul acesta, cazarile vor fi facute in prezenta reprezentantilor studentilor si nu de administratori, ca sa se evite tentativele de mituire. Caminele din complexul Agronomie arata bine, sint proaspat vopsite si se vede ca s-a muncit. La alte camine, cum sint cele de pe strada Petre Ispirescu, lucrurile nu stau insa la fel si inca se lucreaza.

La grupurile sanitare, chiar daca se facuse curatenie, robinetele curg si instalatiile de scurgere ar avea nevoie de desfundare. Caminele de la Mecanica au fost dintotdeauna cele mai vitregite. Studentii care au locuit in perioada restantelor de toamna in caminele de serviciu spun ca paturile erau intr-o stare jalnica, si unii pereti aveau crapaturi serioase. Aceste camine au intrat in lucrari de reparatii si igienizare de-abia pe 20 septembrie. Totusi, indiferent de conditii, studentii vor veni sa se cazeze, chiar daca preturile sint destul de piperate.

Chiria la camin este pentru studentii bugetari de 580.000 de lei pe luna in camine cu grup sanitar comun si 620.000 de lei pentru un loc in camera cu grup sanitar propriu, iar copiii cadrelor didactice platesc 200.000 de lei. Studentii „cu taxa“ au parte de aceleasi conditii, insa pentru sume mai mari: 800.000, respectiv 850.000 de lei. Studentii vor plati si fondul de rulment in valoare de 400.000 de lei, dar aceasta suma poate fi achitata in doua transe. Chiar daca in caminele craiovene conditiile de trai sint mai bune decit in alte centre universitare din tara, studentii nu sint entuziasmati. O buna parte dintre ei prefera sa puna mina de la mina si sa inchirieze un apartament in oras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS