5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenajarea ansamblului Brancusi, criticata de artisti plastici si critici de arta

Amenajarea ansamblului Brancusi, criticata de artisti plastici si critici de arta

Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au semnat miercuri receptia finala la lucrarile de amenajare peisagistica la parcul Coloanei fara Sfirsit din municipiul Tirgu Jiu. Inaugurarea celor doua parcuri in care se afla amplasate operele lui Constantin Brancusi – Coloana fara Sfirsit, Poarta Sarutului si Masa Tacerii – va avea loc la jumatatea lunii noiembrie, cu aproximativ o luna intirziere fata de termenul stabilit initial. Lucrarile au constat in reamenajarea aleilor si refacerea vegetatiei din parcul Coloanei si din Parcul Central. Proiectul de reamenajare a fost realizat de firma ROSTRADA din Bucuresti, in colaborare cu OLIN PARTNERSHIP din Statele Unite ale Americii. Executantul lucrarilor au fost firmele CONSMIN din Petrosani si ROVINCOM din Tirgu Jiu.

Mai multi artisti plastici si oameni de cultura gorjeni, cunoscatori ai operei lui Brancusi, au criticat conceptul proiectului de reamenajare a parcurilor. „Conceptul acestui proiect a distrus conceptul lui Brancusi. Ne trezim in Tirgu Jiu cu doua parcuri de distractii. Axa initiatica, idee de baza a ansamblului Calea Eroilor din Tirgu Jiu, este oprita acum. O alta interventie brutala este in Parcul Central, unde s-au facut acele trepte pentru a ajunge la Masa Tacerii, care nu sint de acceptat. Aleea este atit de ingusta incit loveste in cei doi piloni ai Portii Sarutului si reduce din monumentalitatea operei. Acele scari sint de neacceptat. Bine ca nu s-a pus un lift sau o scara rulanta“, a spus Mihai Topescu, un cunoscut artist plastic gorjean. Aceeasi parere este impartasita si de Ion Mocioi, care a scris numeroase carti despre opera lui Brancusi: „Ceea ce s-a facut in parcul Coloanei este o adevarata crima. Aleile, care au fost facute la dorinta lui Brancusi, au fost retrasate“.

Primarul Florin Circiumaru l-a mustrat insa pe Mihai Topescu: „De observatii sinteti buni toti. Sa faceti si ceva“. Dan Nicolae, directorul Oficiului National al Monumentelor Istorice, a raspuns ca in nici un document nu apare ca dorinta a lui Brancusi modul de trasare a aleilor: „Toate parerile exprimate sint profesioniste si merita retinute. S-a cautat prin arhive si nu s-a gasit nici o scrisoare sau vreun alt document de la Brancusi, prin care sa-si fi exprimat dorinta ca aleile sa fie trasate in acest mod. Ne aflam in fata unei personalitati internationale care a facut un alt concept“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS