14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeoarece nu au depus raportul privind veniturile si cheltuielile electorale

Deoarece nu au depus raportul privind veniturile si cheltuielile electorale

Desi alegerile locale s-au terminat de mult, acestea continua sa-si faca simtite efectele. Avertizati din timp ca trebuie sa tina o evidenta exacta a veniturilor si a cheltuielior efectuate in campania electorala, unii candidati in alegerile locale au omis sa prezinte organelor abilitate situatia banilor rulati. Potrivit prevederilor Legii nr. 43/2003, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, Curtea de Conturi este singura institutie abilitata sa pastreze si sa primeasca registrele referitoare la sumele folosite de candidati in timpul campaniei electorale. Toti candidatii participanti in campanie erau obligati ca, in termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, sa depuna la Camera de Conturi judeteana un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale. Potrivit articolului 25 din Legea nr 43/2003, obligatia revine atit mandatarului financiar, numit special in acest sens de fiecare partid politic, cit si candidatilor independenti.

Procurorii financiari din cadrul Camerei de Conturi Olt au descoperit, in urma verificarilor, ca numai o parte din candidatii inscrisi initial in campania electorala care erau obligati sa depuna registrele de venituri si cheltuieli s-au conformat. Acestia risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 30 si 300 de milioane de lei.

38 de candidati, pe muchie de cutit

Potrivit informatiilor procurorilor financiari olteni, numai candidatii independenti au avut probleme cu depunerea documentatiei financiare din campanie. Din 68 de candidati independenti inregistrati in evidentele Camerei de Conturi Olt, 38 s-au ales cu procese-verbale de contraventie pentru nedepunerea raportului detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale. Candidatilor respectivi le-au fost deja expediate prin posta copii dupa procesele de contraventie, acestia avind doua saptamini la dispozitie pentru a contesta masura Camerei de Conturi. Majoritatea celor avertizati sint persoane care au candidat pentru un post in consiliile locale sau pentru fotoliul de primar. Printre acestia din urma se numara Paul Teodor Moanta, candidat la Primaria comunei Redea, Dumitru Sirbu sau Dumitru Gavrila, ambii combatanti in lupta pentru Primaria Rotunda.

Legea nr. 43/2003 prevede ca nedepunerea evidentelor contabile aferente activitatii desfasurate in timpul campaniei electorale se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 30 si 300 de milioane de lei. Situatia poate aparea in urma mentiunilor din OG nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor. Ordonanta prevede ca, daca prejudiciul faptei nu poate fi dovedit cu acte, in cazul respectiv se poate aplica si avertisment. Ceea ce inseamna ca toti candidatii care au fost avertizati in urma campaniei electorale din aceasta vara pot scapa cu averile neatinse de amenzile Curtii de Apel Bucuresti, singura institutie care va decide, in final, daca se vor aplica sanctiuni contraventionale sau avertismente. Nu mai conteaza daca respectivele persoane au cheltuit sume de ordinul milioanelor sau a sutelor de milioane; daca acest lucru nu poate fi dovedit de controlorii financiari, candidatii in cauza pot rasufla usurati. Iar legile amintite anterior intaresc acest lucru: amenda cuprinsa intre 30-300 milioane de lei, alaturi de alte sanctiuni stipulate in cadrul art. 27 si art. 29 din Legea 43/2003 doar se constata de catre controlorii financiari ai Camerei de Conturi, sanctiunile propriu-zise fiind judecate si stabilite de catre Colegiul jurisdictional al Curtii de Conturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS