12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii trebuie sa plateasca pentru a se racorda la gaze

Craiovenii trebuie sa plateasca pentru a se racorda la gaze

Regulamentul privind accesul la reteaua de gaze s-a modificat incepind cu 15 septembrie 2004, conform Hotaririi Guvernamentale nr.1043/2004. Solicitantii trebuie sa completeze o cerere- tip la sediul SC DISTRIGAZ Sud, sucursala Craiova, dupa care, in premiera, vor achita o anumita suma de bani, ce va fi utilizata pentru analizarea si elaborarea acordului de acces la reteaua de gaze. Craiovenii care au aflat de noua hotarire sint insa indignati ca trebuie sa scoata alti bani din buzunar. „Ce au mai inventat si astia de la guvern ca sa ne ia banii! Sint constient ca nu sint de vina cei de la Craiova. Ei trebuie doar sa respecte legea“, a spus indignat un craiovean.

Tariful stabilit de noua hotarire guvernamentala diferentiaza insa vizibil categoriile de consumatori. Persoanele fizice sint cele mai avantajate, achitind 100.000 de lei, in timp ce asociatiile de proprietari trebuie sa plateasca 300.000 de lei, iar persoanele juridice 600.000 de lei.

SC DISTRIGAZ Sud, sucursala Craiova, are insa obligatia sa raspunda solicitantului in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii. „Fiecare cerere primita este verificata in teren, completindu-se ulterior o fisa cu date tehnice, pe baza elementelor culese de acolo si apoi se va emite acordul de acces la sistemul de furnizare a gazelor si se calculeaza tarifele de racordare aferente proiectarii si executarii bransamentului sau, dupa caz, se refuza“, a declarat Petre Ciocanescu, directorul SC DISTRIGAZ Sud, sucursala Craiova.

„Nu vom avea gaze niciodata?“

Daca ii este acceptata solicitarea, craioveanul va face o a doua cerere de racordare si in baza ei se va incheia contractul final cu SC DISTRIGAZ Sud. Urmatorul pas presupune achitarea contravalorii tarifului de racordare. Instalatia de utilizare, cea din incinta consumatorului, se proiecteaza si executa prin grija acestuia, de catre firmele specializate. In cea de-a doua situatie, daca se refuza accesul la reteaua de gaze, aceasta se face numai in mod justificat. „Eu stau la periferia orasului si nu avem nici o teava, de fapt vreo doua strazi din jur sint in aceeasi situatie. Asta ce inseamna, ca nu vom avea gaze niciodata? Sper ca nu voi fi nevoit toata viata sa ma car cu butelia dupa mine“, a spus indignat un alt craiovean.

Refuzul de racordare se emite, conform noii legi, cind pe strada respectiva nu exista conducta de gaze sau conducta stradala existenta nu poate sa transporte debitul solicitat. „In aceste cazuri solicitantii trebuie sa retina ca vor fi inregistrati in baza noastra de date si in timp, daca va exista posibilitatea, se va realiza extinderea de retea pe cheltuiala noastra“, a incheiat Ciocanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS