10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMitingul dezbinarii sindicale

Mitingul dezbinarii sindicale

Presedintii a trei federatii sindicale din invatamint, cu exceptia presedintelui FSLI, Aurel Cornea, au semnat protocolul incheiat cu premierul Adrian Nastase, marti seara, pentru o crestere medie salariala de 27%, prin aplicarea noii grile de salarizare, incepind cu 1 octombrie. Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a organizat un miting de protest de doua ore, in prima zi de scoala, in Piata Prefecturii, unde impreuna cu alti lideri sindicali si-au exprimat nemultumirea fata de semnatarii protocolului si de oferta guvernului. La miting au participat citeva sute de sindicalisti din invatamintul doljean, precum si Sindicatul UNIVERS – TESA din cadrul Universitatii din Craiova. In final, protestatarii au renuntat la marsul de protest din cauza numarului mic de participanti.

Peste doua sute de sindicalisti din invatamintul preuniversitar din filiala Dolj a FSLI impreuna cu sindicatul UNIVERS – TESA din cadrul Universitatii din Craiova au participat la un miting de protest, ieri, in Piata Prefecturii, pentru a-si exprima dezacordul fata de semnatarii protocolului incheiat cu guvernul privind cresterea salariala. Presedintele filialei, Constantin Rada, inainte de inceperea mitingului, a declarat ziaristilor prezenti ca este indignat de atitudinea celor trei semnatari: „Este jenant ceea ce au facut, deoarece, marti, la ora 15.00, aliatii au semnat protocolul de respingere a ofertei guvernamentale, dupa care, spre seara, acestia au fost cumparati de guvern“. Din partea federatiilor sindicale, protocolul a fost semnat de presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, si presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater“, Razvan Bobulescu, iar din partea guvernului a semnat premierul Adrian Nastase.

Rationamentele SIP Dolj, supuse majoritatii

Presedintele SIP Dolj, Ion Bebe Cepoi, spune ca FSI „Spiru Haret“ a semnat protocolul: „Noi am acceptat ultima propunere de crestere salariala din mai multe rationamente. Este pentru prima data cind in discutii intra majorari salariale pentru personalul nedidactic, fara disponibilizari de personal. Extinderea personalului didactic auxiliar prin includerea in aceasta categorie a contabililor, economistilor, tehnicienilor. Ni s-a garantat demararea negocierilor privind noua lege a salarizarii in invatamint cu termene precise si trecerea acesteia prin parlament, astfel incit sa devina lege organica. De asemenea, a fost o hotarire a Federatiei «Spiru Haret» din care facem parte si, fireste, ne-am supus vointei majoritatii“. Prim-vicepresedintele SIP Dolj, Constantin Lungulescu, apreciaza ca, „totusi, este o majorare imbucuratoare de aproximativ 16%, in afara de drepturile ce ni se cuveneau, la o inflatie de 9-10%“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS