17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInceputul anului scolar a umflat buzunarele florarilor

Inceputul anului scolar a umflat buzunarele florarilor

Prima impresie conteaza foarte mult. Iar sa faci impresie buna in fata profesorilor, invatatorilor si dirigintilor la inceput de an scolar este chiar decisiv! Ieri, 15 septembrie, a fost prima zi de scoala, si cu greva, si fara greva. Scolareii si liceenii au strigat „prezent“ macar la portile institutiilor de invatamint, unde s-au adunat dis-de-dimineata. Dar nu inainte de a trece pe la tarabele florarilor, sa cumpere micile atentii colorate pentru doamnele din spatele catedrelor. Florarii craioveni nu vor sa dea in vileag procentul cu care le-au crescut vinzarile in prima zi de scoala. Dar si-au inchis putin mai devreme tarabele si au plecat acasa multumiti, blagoslovind inceputul de an scolar si pipaindu-si teschereaua plina.

Florarii din Craiova au avut ieri o zi plina. Iar la sfirsitul zilei, si buzunarele le erau la fel! Clientii au inceput sa soseasca inca de la mijitul zorilor. La 6.30, 7.00, cind de-abia apucasera sa aranjeze florile in galeti, parintii cu prichindeii agatati de mina venisera deja sa aleaga, dupa buget si importanta destinatarului, buchete impresionante de crini imperiali pentru diriginti si directoare, sau garoafe stinghere linga firul de feriga din buchet, pentru invatatori sau profesori. „Am dat 75.000 de lei pe un buchet de gerbere. Pret de cartier, ca daca il luam din centru precis ma costa mai mult. Fiindca am doi copii si a trebuit sa cumpar pentru amindoi, am scos din buzunar 150.000. Deh, obrazul subtire cu cheltuiala se tine… Numai ca la salariile pe care le avem… Sincer, ne prindeau mai bine un kilogram de cirnati pe masa si unul de cartofi“, spune mama a doi scolari.

„15 septembrie e o data pe an“

Florarii sint multumiti de vinzarile facute ieri. Ei spun insa ca nu este suficienta o zi cu profit mare pentru ca afacerea lor sa devina rentabila. Mai ales ca „valurile“ create la primarie in legatura cu functionarea lor in anumite puncte ale orasului i-a cam pus pe ginduri. „Da, am avut vinzare buna. Si? Ne-am procopsit? 15 septembrie e o data pe an. In restul zilelor insa nu ne scoatem poate nici cheltuielile“, spune una dintre floraresele din zona Rotonda. O colega de breasla mai ingaduitoare, din zona Spitalului nr. 2, recunoaste in prima zi de scoala vinzarile s-au dublat fata de o zi obisnuita: „Am vindut destul de mult. Cel mai bine au mers garoafele, gerbera si chiparoasele. Dar am vindut si crini imperiali, si trandafiri. Fiecare a cumparat dupa portofel. Oricum, parca pe an ce trece oamenii se zgircesc tot mai mult sa cumpere flori. Si nici macar nu putem sa-i invinuim pentru asta“.

Dupa ce s-au mai „dezlipit“ cu inceputul anului scolar, florarii asteapta iar zilele monotone, cu cistiguri modeste. Pina la Sfintul Dumitru, urmatoarea sarbatoare mai importanta, florarii se vor uita iarasi lung la oamenii care vin, privesc, miros si pleaca fara sa scoata portofelul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS