19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonumentele istorice, in stare de avansata degradare

Monumentele istorice, in stare de avansata degradare

Initiativa Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) de a intocmi, pentru prima data in ultimii 50 de ani, o lista a tuturor monumentelor istorice din tara are efecte bizare. Cel putin in judetul Olt, unde inventarul cu pricina a scos la iveala 762 de monumente istorice, dintr-un total de 29.404 identificate la nivel national. Fiecare monument din Romania are acum un cod special dupa care poate fi identificat. Lista ramine insa deschisa, in acest fel putind fi clasate sau declasate si alte obiective. De asemenea, lista, care a fost aprobata prin Ordinul ministrului culturii in iulie si publicata in Monitorul Oficial din 16 iulie 2004, va fi reactualizata o data la cinci ani.

90 de monumente istorice in plus

Potrivit declaratiilor lui Gheorghe Iorga, inspector monumente istorice din cadrul Directiei pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national Olt, pe lista sint mai multe monumente istorice decit in realitate. Mai exact, lista evidentiaza un monument pe… „bucati“. Cu alte cuvinte, o biserica este inregistrata acum impreuna cu toate acareturile: clopotnita, gard imprejmuitor, chilii, arhondaric…

„Cei care raspund de asemenea monumente istorice cred ca pot intra mai usor in posesia unor fonduri pentru a le moderniza sau a face diverse lucrari de intretinere. Astfel, cei care vor sa atraga fonduri nu mai intocmesc proiecte pentru intreg ansamblul arhitectonic in sine, ci numai pentru segmentul pe care intentioneaza sa il modernizeze sau intretina. In acest mod se reduce timpul de intocmire a proiectului, stresul… “, a precizat Iorga, care recunoaste ca practic au aparut in plus aproape 90 de asa-zise monumente istorice. De fapt, acestea sint doar simple anexe.

Dintre cele 762 de monumente istorice din judet, 131 reprezinta situri arheologice, 33- monumente de arta (cruci, statui, monumente funerare), doua sint cladiri memoriale, iar restul- monumente si ansambluri de arhitectura. Printre cele mai vechi si mai importante monumente din judet, cunoscute ca fiind din categoria A, se numara siturile de la Sucidava si Romula, ambele datind din sec. II-III, Manastirile de la Brancoveni (care dateaza din 1491), Seaca-Musetesti (1519), Calui (1588), Clocociov (sec. XVI) sau manastirea din lemn de la Leleasca (1766).

Autoritatile din Caracal, in goana dupa demolari

Exista insa si o „lista a rusinii“, cu mai multe monumente istorice (case, biserici) care au fost distruse in ultimii 14 ani. In aceasta categorie a monumentelor care au disparut se afla Conacul Leontopol din Draganesti-Olt, Conacul Galateanu din comuna Redea, o moara din 1900. Specialistii olteni spun ca multe dintre monumentele din judet au ajuns intr-o avansata stare de degradare. In urma cu citiva ani, 64 de case din Caracal construite dupa 1900 au fost la un pas de a fi distruse de autoritati, care solicitasera declasarea lor pentru eliberarea terenurilor in cauza si construirea unor imobile noi.

„Daca Legea nr. 422/2001 a monumentelor istorice nu ar fi prevazut ca este interzisa declasarea cladirilor vechi care inca se mentin, toate cele 64 de case construite la inceputul sec. XX ar fi fost darimate. Din fericire, acestea exista si in prezent“, a spus Gheorghe Iorga. La ora actuala doua sint monumentele istorice din judet care necesita urgent lucrari de reparatii: Biserica de la Seaca-Musetesti, amplasata pe raza comunei Poboru, cea mai veche din judet, si Biserica de lemn de la Leleasca, pentru care deja exista un proiect avizat de Ministerul Culturii, de inlocuire a acoperisului din sita. Specialistii olteni au estimat la aproape 500 de milioane de lei costul intregii lucrari. O alta zona cu probleme se regaseste chiar la Slatina, acolo unde Centrul Vechi a fost uitat de autoritati.

MCC a aprobat alocarea a inca o jumatate de miliard de lei in cadrul Planului national de restaurare a monumentelor istorice in vederea repararii Manastirii de la Calui, ridicate in anul 1588. Lucrarile vor demara insa abia anul viitor, pina la sfirsitul acestui an urmind sa fie finalizat proiectul.

Dezinteres total pentru istorie?

Cu cele mai mari probleme se confrunta monumentele istorice din patrimoniul ecleziastic, multe biserici aflindu-se intr-o avansata stare de degradare. In schimb, autoritatile par a fi mai interesate de acordarea de bani pentru inaltarea de noi monumente decit de restaurarea celor vechi, numai in acest fel putindu-se explica avalansa de biserici aparute peste noapte in judet.

In perioada imediat urmatoare, toate primariile vor afla care sint monumentele istorice din judet dupa ce vor primi lista de la Directia pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national. Specialistii Directiei avertizeaza autoritatile administratiei publice locale ca au obligatii fata de aceste monumente, una dintre ele constind chiar in paza lor.

Revenind la inventarul realizat la nivel national, sa mentionam ca 20% dintre monumente sint de importanta nationala si universala, iar 80% de importanta locala. Lista numara 2.463 de pagini, este organizata in trei volume, cu judetele in ordine alfabetica, si a fost intocmita de Institutul National al Monumentelor Istorice. Ultima lista de acest gen pe care a avut-o Romania a fost realizata in 1955 si cuprindea 4.800 de monumente. Intre anii 1991-1992 a fost redactata o alta lista, care insa nu a fost data publicitatii. Aceasta cuprindea 21.000 de monumente, multe fiind insa introduse fara justificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS