11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBancile si firmele - obligate sa scoata bani din buzunar

Bancile si firmele – obligate sa scoata bani din buzunar

Decizia Bancii Centrale de a schimba numerotarea conturilor dupa standarde internationale a pus pe jar atit bancile, cit si firmele comerciale. Chiar daca mai sint citeva zile pina cind ordinul BNR va intra in vigoare, noul cod IBAN pare sa creeze probleme inainte de termen. O parte din banci se vad obligate sa-si adapteze programele informatice si sa-i informeze pe clienti cu privire la modificarile survenite, ceea ce presupune costuri suplimentare.

De cealalalta parte, firmele sint obligate sa-si schimbe formularistica, in principiu facturile. Reprezentantii acestora acuza faptul ca Banca Nationala si Ministerul Finantelor nu s-au pus de acord in privinta termenelor-limita de intrare in vigoare a normelor legale. „Dupa ce ne-am conformat deciziei Ministerului Finantelor si ne-am cumparat facturi personalizate, acum vine decizia BNR si ne obliga sa le schimbam din nou. Nu puteau sa se puna de acord si sa ne scuteasca de o cheltuiala in plus?“, se plinge M.C., merchandiser la o firma de distributie din Craiova. Conform spuselor acestuia, cheltuielile pe care va trebui sa le suporte firma sa pentru achizitionarea noilor facturi care sa contina codul IBAN se vor ridica lunar la citeva milioane de lei. Salvarea vine din faptul ca nu sint multe societatile care si-au cumparat noi facturi personalizate, unele avind pe stoc astfel de formulare. Avantajul este ca acestea pot fi folosite pina la sfirsitul anului.

Filialele bancilor din Craiova asteapta decizia de la Bucuresti

Reprezentantii filialelor bancare din Craiova stiu un singur lucru: se schimba numerotarea conturilor. Parerile sint impartite in ceea ce priveste obligativitatea instalarii de noi programe informatice, lucru care bineinteles costa. Reprezentantii Finansbank au declarat ca banca si-a schimbat programul de calculator in urma cu o luna, pentru a nu intra in criza de timp. „Noi stiam de decizia BNR si am implementat programul mai devreme. Nu stim cit a costat, pentru ca totul vine de la Bucuresti. Oricum, stim ca nu a necesitat un training special pentru angajati. Intr-o luna au avut timp suficient sa se familiarizeze cu el“, a declarat sub protectia anonimatului un reprezentant al bancii.

La BCR situatia pare sa fie un pic diferita. „Informatia este confidentiala. Noi lucram in prezent pe vechile programe si nu stim daca se va schimba ceva. Ar trebui modificat softul doar in cazul in care platile se fac prin intermediul BNR. Nu este obligatoriu daca acestea se fac prin fisiere pe baza disketelor“, a declarat un angajat la serviciul operatiuni al bancii.

La Raiffaisen Bank nu se stie inca nimic, angajatii lucrind momentan cu vechiul program. „Nu stim nimic deocamdata. Noi avem softuri bune. Din cite stiu, unele banci lucreaza cu programe sofisticate, care fac fata noilor modificari. Este posibil insa ca bancile sa ceara BNR-ului prelungirea termenului-limita de preschimbare a numerotatiei conturilor“, a spus un reprezentant al bancii.

Nici cei de la CEC nu stiu prea mult, dar banuiesc ca trebuie sa se schimbe ceva. „Totul ni se comunica de la centru. Deocamdata, lucram cu vechile programe, dar banuiesc ca trebuie sa schimbam programul de gestiune“, a declarat o angajata a sucursalei CEC Craiova.

Dupa cum se observa, filialele locale bancare asteapta ceva. Nu stiu ce, dar cred ca o schimbare trebuie sa survina. Pe cit de nehotarite sint in privinta programelor de calculator si in privinta costurilor aferente, pe atit de decise sint atunci cind vine vorba de costurile implicate de notificarile facute clientilor. Toate bancile au inceput deja campania de informare a clientilor prin posta sau telefon.

„Vor fi pierderi pentru ca sint multi clienti, iar plicurile, timbrele si telefoanele costa“, a spus angajata CEC. Cit de mult vor pierde bancile ramine de vazut. Costurile ar putea creste daca directorii de la Bucuresti vor decide ca e nevoie de noi programe de calculator. Timpul trece insa, iar pina la 1 septembrie mai sint citeva zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS