19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBataie pe locurile de munca din strainatate

Bataie pe locurile de munca din strainatate

Peste 220 de persoane din toate colturile tarii au venit ieri la Casa de Cultura din Tirgu Jiu pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a organizat o actiune de preluare a dosarelor celor care doresc sa munceasca in agricultura, dar si in alte domenii de activitate. Cu toate ca actiunea era destinata numai barbatilor, mai mult de jumatate dintre cei prezenti erau femei. Alexandra Poenaru, referent in cadrul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, a spus ca, pina la urma, au fost acceptate si dosarele depuse de persoanele de sex feminin. Aceasta a precizat ca dosarele vor fi analizate, iar cei care vor fi selectati vor fi chemati la un interviu. Actiunea s-a desfasurat, in acelasi timp, la Tirgu Jiu si Vaslui.

Oamenii au dormit pe scari sau pe iarba

O parte dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in strainatate au venit la Tirgu Jiu chiar si cu doua zile inainte de actiunea de preluare a dosarelor. Oamenii au dormit pe scari sau pe iarba, iar unii au avut noroc si s-au odihnit pe scaunele din sala de spectacole. Zece femei din localitatea doljeana Bralostita au ajuns la Tirgu Jiu luni noapte, dupa ce, mai intii, au mers la Bucuresti.

„Am fost prima data la Bucuresti si de acolo ne-a trimis aici, la Tirgu Jiu. Am ajuns luni noapte, pe la ora 12.00. Am dormit pe scari. Nu am avut nici mincare si nici haine. Si azi-noapte am dormit tot aici. Ne-a lasat directorul sa dormim in sala, pe scaune. La Bucuresti nu ne-au zis nimic de faptul ca sint locuri numai pentru barbati. Trebuia sa ne spuna ca sa nu ne mai plimbam pina aici. Am cheltuit doua milioane de lei cu drumul si cu actele pentru dosar. Eu nu am fost niciodata plecata la munca in strainatate, dar din comuna au plecat 10-12 femei in Spania“, spune Mihaela Briac, de 23 de ani.

Mihaela Popa are 26 de ani si a venit din Valea Jiului, din localitatea Uricani, pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate. Ea spune ca modul in care s-a organizat actiunea este o bataie de joc: „Copiii ii am lasati pe la lume. Am venit azi-noapte si am dormit pe pietre. Am sunat si mi-au spus ca se face preselectie la Tirgu Jiu pentru munca in agricultura, in Spania. Nici nu stiti cit am colindat pe la xerox, pe la notariat ca sa imi fac toate actele. Acum am aflat ca nu se iau in considerare dovezile eliberate de la politie, ca pasapoartele sint in lucru. Stiu femei care au plecat in Spania cu dovada. Este o bataie de joc. Este prima data cind vin la o astfel de actiune si am ghinion“.

„Imi pun lantul de git si imi dau foc daca nu ma primesc“

Viorel Stoica are 42 de ani si este sofer profesionist. El este din Calarasi si a venit la Tirgu Jiu cu doua zile inainte, pentru a fi sigur ca va prinde un loc pe liste. Barbatul este disperat pentru ca depaseste cu un an virsta maxima admisa: „De doua zile sint la Tirgu Jiu. Am cheltuit o gramada de bani. Au venit si toate femeile astea, care au dormit pe scari. Am depasit cu un an virsta si nu stiu daca ma primesc. Eu nu am voie sa muncesc? Nu mai am cu ce sa-mi cresc copiii. Ce raspuns sa le dau eu copiilor daca nu ma primesc? Nu am bani. Ne punem latul de git si ne dam foc. Ce a facut guvernul pentru noi? Vreau sa muncesc. Sintem veniti de la sute de kilometri“.

Laviniu are 26 de ani si este din Tirgu Jiu. El a mai lucrat in Spania, cu contract, in agricultura, si ca sofer pe un trailer frigorific. Acesta spune ca, desi romanii nu sint priviti cu ochi buni, este mult mai bine decit in tara: „Am venit in tara in luna februarie. Ultima data am stat o jumatate de an. E normal ca este mai bine decit in tara. Totusi, e aiurea departe de casa, pentru ca romanii sint priviti diferit“.

Un grup de tineri din Bihor a venit la Tirgu Jiu pentru a-si depune dosarele in vederea gasirii unui loc de munca in strainatate. Florin Gabriel Fat are numai 18 ani, acesta absolvind de curind scoala. „Vreau sa muncesc in agricultura sau ca ospatar. In tara nu am nici un viitor“, spune tinarul. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a oferit locuri de munca in agricultura, dar si in alte meserii, precum: forestieri, mecanici auto, timplari, dulgheri, fierar-betonisti, ingrijitor animale, ospatar si bucatar. Actiunea va continua si astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS