9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de metri cubi de saramura au iesit din subteran

Sute de metri cubi de saramura au iesit din subteran

Sirenele au sunat din nou alarma la Ocnele Mari, in zorii zilei de ieri. Populatia aflata in zona inundabila era pregatita sa se refugieze pe dealurile din apropiere pentru a se feri din calea suvoaielor de saramura. „Din fericire, cantitatea de saramura deversata a fost mica si nimeni nu a mai avut de suferit. Problema este ca ploaia nu da semne ca se opreste si numai Dumnezeu stie ce se mai poate intimpla in zilele sau chiar orele viitoare“, sustine col. Adrian Mesescu, inspectorul-sef al Inspectoratului de Protectie Civila Vilcea.

Din cauza ploilor abundente cazute in ultima vreme, s-a prabusit un mal de pamint din partea de nord-vest a lacului format in urma cu trei ani, ceea ce a dus la o noua deversare. „In mai putin de o ora, barajul de retentie s-a umplut si am fost nevoiti sa alertam populatia deoarece nimeni nu putea aprecia in momentul respectiv cantitatea de apa care va fi deversata“, a declarat Gheorghe Radu, primarul din Ocnele Mari.

Localnicii traiesc cu frica

Cei peste 500 de oameni care locuiesc de-a lungul piriului Sarat au cele mai mari motive de ingrijorare, deoarece la fiecare deversare de saramura curtile, fintinile si chiar casele le sint inundate.

„Cind auzim sirenele, ne luam nepotii in brate si iesim val-virtej din case. De spaima, abia nimerim usa“, sustine Maria Baranescu, de 61 de ani, localnica. Inspectorii de la Protectia Civila au instruit populatia cum sa se comporte in situatia in care aude sirenele. Teoretic, oamenii stiu ce au de facut, numai ca panica ii face sa uite tot ce au fost invatati. „In trei saptamini a sunat alarma de patru ori. Si numai noaptea, cind esti buimac. O data, mi-am adus aminte sa imi iau sacul in care aveam actele personale, niste haine si ceva conserve. In celelalte trei rinduri, cind am auzit sirena urlind, nu m-am gindit decit cum sa fug din calea prapadului“, a spus Mihai Ilie, de 64 de ani, din Ocnele Mari. Pentru a se feri din calea eventualelor viituri de saramura, localnicii trebuie sa urce pe dealul Buda, zona situata mai sus, la aproximativ 200 de metri altitudine fata de albia piriului Sarat.

Prabusirea controlata se face in ritm de melc

In urma cu o saptamina s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru prabusirea controlata a tavanului cavernei, insa pina in prezent nu s-a facut mare lucru. Desi natura nu poate fi controlata si nici un specialist nu poate prognoza cit de incet sau cit de repede va evolua procesul de eroziune al malurilor cavernei, autoritatile vilcene stau linistite. In pline zile de sarbatoare, prilejuite de Zilele orasului Rimnicu Vilcea, prefectul de Vilcea, Aurel Vladoiu, da asigurari ca situatia este sub control: „Am fost la prima ora la fata locului cu jandarmi, si cu pompieri ca sa facem o analiza cit mai atenta a situatiei. Am dat buna dimineata la oameni si le-am spus sa stea linistiti ca nu este cazul sa-i evacuam“.

Firma angajata sa execute lucrarile pentru prabusirea controlata a tavanului cavernei Socon abia a inceput forarea. Insa nimeni nu poate garanta ca lucrarile vor fi duse pina la capat fara probleme, in conditiile in care pentru urmatoarele zile in judet se anunta caderi importante de precipitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS