9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii ROBUR Tirgu Jiu au intrat in greva spontana

Angajatii ROBUR Tirgu Jiu au intrat in greva spontana

• Firma are datorii de peste 14 miliarde de lei la bugetul de stat si la alte bugete • Troaca a promis ieri ca le va achita angajatilor lefurile restante

Peste 50 de salariati ai Fabricii de Prelucrare a lemnului ROBUR Tirgu Jiu au intrat ieri-dimineata in greva spontana. Muncitorii au parasit atelierele si s-au strins in fata sediului administrativ al unitatii. Disperati ca nu si-au incasat lefurile de aproape doua luni, oamenii au refuzat sa munceasca si s-au asezat linga gardul fabricii, in asteptarea patronilor. Grevistii au afirmat ca sint nevoiti sa lucreze in conditii foarte grele si ca in ateliere ploua. Salariile angajatilor abia se apropie de 2,5 milioane de lei. Din cauza ca patronii au „uitat“ sa le achite lefurile restante, care totalizeaza 340 de milioane de lei, muncitorii au ajuns sa nu mai aiba cu ce sa isi plateasca intretinerea, gazele si nici ce sa le mai dea copiilor sa manince. „Unde s-a mai pomenit asa ceva? Sa muncesti si sa nu primesti bani? In spate, in fabrica, ploua pe noi! Mi-au luat contorul la gaze, ca nu am avut cu ce sa platesc. Traim din mila vecinilor. Patronul Troaca a venit si ne-a spus asa in scirba: «Va dau banii, ba, jegosilor!»“, a declarat Rodica Neamtu. Un fost angajat, Aristica Bobina, a spus ca el si alti sapte colegi au fost trimisi in somaj, insa nu poate beneficia de drepturi, intrucit societatea nu a platit la stat contributiile prevazute de lege.

Salarii restante de 340 de milioane de lei

Ion Geoada, presedintele Sindicatului ROBUR, a declarat ca, in urma cu citeva luni, firma ROBUR s-a asociat cu SC MEX FOREST SRL Pades, care si-a asumat prin contract sa achite si salariile muncitorilor. „Ultima data am luat banii pe mai in luna iulie. O parte din lichidarile aferente lunii mai au fost incasate pe 7 iulie. Asociatul lui ROBUR, adica MEX, trebuie sa plateasca acesti bani. Salariile restante reprezinta 340 de milioane de lei. Din pacate, nu s-a achitat nimic. In Tirgu Jiu, exista 55 de angajati, iar in celelalte puncte de lucru din exploatari, aproape 70 de oameni. Fabrica se ocupa cu prelucrarea primara a lemnului“, a precizat Ion Geoada. In prezent, ROBUR este unul dintre marii datornici la stat, cu 14,7 miliarde de lei. Contactat telefonic, Mihaita Troaca, unul dintre patroni, a spus ca problema salariilor este aproape rezolvata si ca nu a avut timp sa se ocupe de angajatii sai, intrucit a fost plecat din tara citeva zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS