17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria - Mos Craciun cu banii publici

Primaria – Mos Craciun cu banii publici

Primaria Filiasi este in corzi. La sugestia Serviciului Anticoruptie Craiova din cadrul Parchetului National Anticoruptie, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a efectuat la Primaria Filiasi o serie de controale, care au scos la iveala nereguli financiare in administrarea banilor publici. Edilii din Filiasi au atribuit firmei SC VRANVEL CONSTRUCT SRL Turceni doua lucrari, in valoare totala de peste cinci miliarde de lei fara sa prevada insa in contractele de atribuire a lucrarilor si perioada de garantie si receptie a acestora. La acestea de adauga alte doua scandaluri legate de firma SC GRASETTO si de preluarea unui pod metalic de la UM 01626.

Doua miliarde pentru drumul comunal din Fratostita

Pentru ca drumul din sat a avut de suferit din cauza calamitatilor, guvernul a decis anul trecut sa acorde doua miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii distruse. Primaria Filiasi s-a conformat si a trecut la deschiderea, atribuirea si executarea lucrarilor, angajind prin negociere cu o singura sursa firma VRANVEL CONSTRUCT SRL din Turceni, prevalindu-se de prevederile OUG nr. 60/2001, care spune ca autoritatea contractanta are dreptul de a negocia cu o singura sursa in situatii de forta majora (calamitate) intr-o perioada imediata. Dupa semnarea contractului pe 17.12.2003, cinci zile mai tirziu, pe 22 decembrie, primaria a platit in contul firmei executante doua miliarde de lei. Forma contractului a dat insa de banuit consilierilor fiscali si procurorilor PNA. In urma verificarilor, consilierii DGFP au constatat ca, desi un punct al contractului prevedea retinerea unei garantii de buna executie de 5% din pretul negociat fara TVA, suma nu a fost virata in conturile primariei. Edilii din Filiasi au uitat, de asemenea, sa includa in document un lucru foarte important: perioada de garantie si receptie finala la terminarea lucrarii. In aceste conditii, firma executanta ar fi scapat de orice fel de obligatie daca peste citeva luni lucrarea ar fi fost facuta de mintuiala.

Apa potabila prin aceeasi firma

Alta lucrare, aceeasi firma, probleme identice. De data aceasta este vorba despre extinderea retelei de apa potabila a orasului Filiasi pentru care consiliul local a aprobat o suma de 3,4 miliarde de lei. Metoda de contractare s-a schimbat insa, primaria solicitind acum oferte din partea a cinci firme. Bineinteles, la licitatie a participat si firma VRANVEL CONSTRUCT SRL, pe care primaria a declarat-o cistigatoare, desi in prealabil ii solicitase clarificari legate de oferta depusa, care in urma lucrarii efectuate si-a umflat contul cu 2,4 miliarde de lei. Primaria „a uitat“ din nou sa ceara societatii din Turceni depunerea garantiei de 5% sau sa prevada in contract termene clare de finalizare a lucrarilor si a perioadei de garantie.

Primaria Filiasi vrea banii inapoi de la SC GRASETTO

Controlul fiscului doljean a scos la iveala faptul ca edilii din Filiasi au probleme si cu societatea GRASETTO, care le-a folosit terenul fara contract de inchiriere sau concesionare pentru lucrari de modernizare a drumului european Craiova-Drobeta Turnu Severin. Secretarul primariei, Ion Oglice, a declarat ca, in 2003, GRASETTO si-a organizat santierul de constructii pe un teren revendicat pentru care s-a constituit eronat drept de proprietate unei persoane fizice. Comisia locala s-a autosesizat si a respins cererea formulata de reclamanta pentru terenul in litigiu si a anulat improprietarirea eronata facuta de Prefectura Dolj. Primaria intentioneaza sa ia masuri pentru recuperarea sumelor aferente utilizarii terenului de catre GRASETTO si sa incheie contract pentru perioada urmaroare.

Odiseea continua pe… pod

Primaria Filiasi s-a pricopsit cu un pod metalic de peste 137 de metri lungime, primit cu titlu gratuit de la UM 01626 Aiud. Pentru transportul, incarcarea si descarcarea lui, consiliul local a cuprins in bugetul pe 2002 cheltuielile aferente. Din contabilitatea primariei rezulta ca, pentru transportul si manipularea podului, Consiliul Judetean Dolj a acordat un miliard de lei. Firma cistigatoare a licitatiei a fost desemnata SC ELISABETA SRL din Alba Iulia, care a primit in total 520 de milioane de lei. Problemele apar insa la actul aditional al contractului, care nu stabileste clar cantitatile si valoarea de plata. Colac peste pupaza, la data controlului DGFP, podul preluat gratis nu era inregistrat in evidenta contabila a primariei. Motivul? Consiliul Local Filiasi si CJ Dolj au hotarit sa transmita podul fara plata de la Consiliul Local Filiasi la CJ Dolj. La control insa nu a fost prezentat nici un act de predare – primire intre cele doua institutii, podul fiind momentan depozitat la Primaria Filiasi. De asemenea, la descarcarea si depozitarea componentelor nu s-au intocmit note de receptie si liste de inventar. Primaria nu a facut nici inventarul componentelor depozitate, nestiind practic ce are in custodie. Nimeni nu stie cite curse s-au facut in realitate pentru transportul si descarcarea componentelor, intrucit foile de parcurs nu au fost avizate. Nici in privinta destinatiei inscrise in documente, situatia nu este mai clara.

Mos Craciun din primarie

Anul trecut, din conturile primariei au fost cheltuite aproape 16 milioane de lei pentru cumpararea de calendare cu imagini distribuite angajatilor si colaboratorilor primariei. Cine a cumparat calendarele si cine a aprobat cheltuirea sumelor ramine un mister, pentru ca atit directorul economic, cit si gestionarul primariei au declarat ca nu au habar de acest lucru. O dovada in plus ca Mos Craciun exista cu adevarat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS