19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEdilii craioveni cauta solutii pentru recuperarea datoriilor

Edilii craioveni cauta solutii pentru recuperarea datoriilor

Intentia Primariei Craiova de a reduce datoriile uriase la intretinere ale asociatiilor de proprietari se va concretiza prin demararea unui plan de recuperare, considerat de edilii Craiovei ca avind efect sigur. Viceprimarul Sorin Iordache intentioneaza ca primul pas spre reducerea celor peste 100 de milioane de dolari, cit reprezinta datoriile populatiei la utilitati, sa fie publicarea in presa a rau-platnicilor, incepind cu luna august. In felul acesta, edilul Craiovei spera ca toti cei vizati se vor rusina vazindu-si numele publicate in ziare si vor face eforturi pentru a-si achita restantele. Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din Primaria Craiova, a declarat ca, din informatiile pe care le detine, o mare parte dintre restantieri au posibilitati materiale pentru a plati contravaloarea utilitatilor, in acest caz fiind vorba de rea-vointa. „Sint si cazuri in care unele familii traiesc sub limita saraciei, dar in cazul celorlalte putem spune ca este rea-vointa“, a precizat Giubelan. Primaria pare sa se fi inspirat din experienta finantelor publice, care au apelat de nenumarate ori la aceasta metoda, mai ales in cazul persoanelor care, in mod frecvent, „uitau“ sa-si plateasca impozitele datorate statului. Nu se stie insa din ce fonduri va fi platita publicarea… datoriilor.

Marian Giubelan spune ca primaria nu a luat in calcul varianta la care au apelat finantele, si anume recuperarea sumelor cheltuite de la persoanele vizate. Chiar si in aceasta situatie, este greu de crezut ca restantierii, care nu au mai trecut pe la casieriile asociatiilor de proprietari de citiva ani, vor fi dispusi sa plateasca din buzunar aceste sume.

Situatie fara iesire

Primaria pare neputincioasa in acest moment sa gaseasca solutii pentru recuperarea datoriilor. Daca vicele Iordache va constata ca publicarea in presa a datornicilor nu are efect, edilii Craiovei va trebui sa-si bata capul si sa vina cu solutii concrete. Greu de crezut si mai greu de facut, daca luam in calcul faptul ca nici directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, direct afectat de restantele de sute de miliarde de lei, nu are solutii. Acesta a declarat, in urma cu citeva zile, ca la unele asociatii datoriile vor fi trecute probabil pe pierderi. Singura solutie pe care o vedea viabila seful de la termoficare era schimbarea actualilor administratori si presedinti de asociatii. Acest lucru nu aduce insa banii inapoi in conturile regiei.

De ce se grabeste Regia de Termoficare sa contorizeze Craiova?

Tudorache vrea sa faca in patru luni ce n-a facut in doi ani, si anume sa contorizeze intregul oras. De unde insa aceasta graba, mai ales ca legea ii da termen-limita anul 2006? Sa fie grija pentru buzunarul cetateanului de rind? Posibil. Gurile rele spun insa ca regia de termoficare se teme ca nu va mai primi bani de la Primaria Craiova, fiind pasibila de amenda intre 300 si 600 de milioane de lei daca nu termina lucrarile la timp. Un alt posibil motiv, si poate cel mai real, este faptul ca regia si-a dat seama ca prin noua metoda de facturare iese in pierdere in dauna asociatiilor de proprietari. Cota de pierdere in retea a fost marita de la cinci la suta la aproape 11% inainte de iarna anului trecut, in timp ce pierderea reala de la punctul termic la scara blocului este de aproximativ noua la suta, deci paguba de doua procente. Daca blocul ar fi contorizat insa, regia ar recupera din pierderi. Practic, ambele parti sint interesate ca lucrurile sa intre in normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS