9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii craioveni se inghesuie si in vacanta in camine

Studentii craioveni se inghesuie si in vacanta in camine

Studentii Universitatii din Craiova, care doresc sa stea in timpul verii in oras pentru a munci sau studia, sint nevoiti sa se inghesuie intr-un singur camin deschis in aceasta perioada.

Potrivit prorectorului universitatii, profesor universitar Lucian Buse, daca va fi nevoie, administratia va mai deschide, pe linga Caminul nr. 8, si Caminul nr. 9, pregatit deja in acest sens. Cele mai multe camere sint ocupate de studentii din alte centre universitare, veniti la practica in Craiova. Acestia nu sint insa singurii locatari ai caminelor studentesti pe perioada de vara.

„In aceasta perioada, avem de serviciu Caminul nr. 8, dar este pregatit si Caminul nr. si 9, daca solicitarile depasesc capacitatea de cazare. Am avut numeroase solicitari in perioada examenelor de admitere, dar si pentru grupuri de studenti, din alte centre universitare, care vin in practica, pe timpul verii“, a declarat profesor universitar Lucian Buse, prorector pe probleme administrative si financiare la Universitatea din Craiova.

Fondurile limitate nu permit decit reparatia a trei camine

Din motive financiare, cei mai multi dintre studentii Universitatii din Craiova, din alte localitati, care si-au gasit un loc de munca in aceasta perioada, aleg sa locuiasca in camin. Anul acesta, oferta este mai mica decit anul trecut. Studentii trebuie sa plateasca 50.000 de lei pe zi, pentru a beneficia de un loc de cazare. „Taxele percepute sint la nivelul din cursul anului, de 50.000 de lei pe zi, iar pentru persoanele straine sint duble. Din pacate, volumul reparatiilor, in aceasta vara, este mai scazut, pentru ca nu avem finantarea necesara. Avem fonduri pentru refacerea fatadei Caminului nr. 10, la care avem probleme din cauza infiltratiilor; se lucreaza si la acoperisul unui camin din Complexul Educatie Fizica si la fatada Caminului nr. 3 Agronomie. Din cauza resurselor financiare limitate, numai cele trei camine studentesti vor beneficia de lucrari de reparatii, in timp ce in restul unitatilor de cazare pentru studenti se vor efectua doar igienizari. Daca vom mai primi bani, la rectificarea bugetara, vom mai repara cite ceva si la alte camine“, a precizat profesor universitar Lucian Buse.

Reparatiile sint efectuate din trei surse de venituri: taxele studentilor, chiriile de la cei care stau in camine si subventiile acordate de stat.

Joburile sezoniere le aduc studentilor bani pentru litoral

Majoritatea studentilor craioveni din camine sint, in aceasta perioada, in cautare de joburi sezoniere. Ei incearca, in acest fel, sa faca rost de mai multi bani de buzunar, care sa le permita sa plece citeva zile in vacanta sau sa-si achite taxele.

Un student al Universitatii din Craiova nu primeste, pe un post de sezon, mai mult de 2,8 milioane de lei, nivel corespunzator salariului minim pe economie. Patronii stiu insa ca la acesti bani se adauga cistigurile suplimentare, provenite mai ales din bacsisurile lasate de clienti.

Aura Vasile este studenta in anul III la Facultatea de Geografie. Pentru a face rost de bani pentru litoral, tinara a trecut prin aproape toate joburile sezoniere: promotii, samplinguri, chestionare, fluturasi, asigurari. „Am cistigat cam un milion si jumatate de lei la fiecare job, dar s-au strins ceva bani. Acum servesc la o terasa si in zece zile plec la mare. Am pina acum sase milioane de lei, sper sa mai fac rost de doua milioane de lei“, a spus Aura Vasile. In prezent, in campusurile studentesti din Craiova, peisajul este dezolant. Terasele, altadata pline ochi, sint acum pustii. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj nu detine o evidenta a tinerilor care isi gasesc de lucru in perioada estivala.

Fenomenul cresterii ofertei de locuri de munca in timpul celor trei luni de vara, datorat in special aparitiei joburilor de sezon, este usor de sesizat din evidentele AJOFM Dolj. Pentru a veni in ajutorul tinerilor care isi cauta un loc de munca, Agentia pentru Sprijinirea Studentilor (ASS) a inceput sa realizeze o baza de date cu CV-uri. Din aceasta saptamina, pe site-ul www.agentiastudentilor.ro, cei interesati vor putea completa on-line un CV. Aici, primii studenti care s-au inscris solicita salarii de cinci-sase milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS