11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalul si caruta - incluse in capitalul social

Calul si caruta – incluse in capitalul social

Scade pericolul falimentelor de tipul FNI

Patronii si investitorii la bursa joaca dupa noi reguli. Peste aproximativ o saptamina va intra in vigoare noua lege consolidata a pietei de capital, pe marginea careia s-au purtat discutii interminabile legate de oportunitatea introducerii anumitor articole de lege. Modificarile introduse incearca sa reglementeze o piata de capital inca subdezvoltata, zguduita in ultimii ani de scandaluri financiare in care au fost implicate atit banci comerciale, cit si fonduri de investitii. Jucatorii pietei de capital au cerut in nenumarate rinduri elaborarea unor norme care sa reglementeze activitatea fondurilor dechise de investitii, gen FNI, si a activitatii societatilor de valori mobiliare, prin intermediul carora cei interesati pot vinde sau cumpara actiuni ale societatilor listate la Bursa de Valori sau pe piata secundara RASDAQ.

Nici o modificare in cazul SIF-urilor

Poate cea mai importanta prevedere cu impact direct asupra patronilor de societati comerciale este posibilitatea de marire a capitalului social prin aport in natura. Aceasta facilitate fusese eliminata din cauza abuzurilor descoperite la unele firme care profitasera de pe urma legii si inclusesera in capitalul social mijloace fixe care nu aveau nici o legatura cu obiectul de activitate al firmei. Celebru ramine cazul unei societati care a inclus in capitalul social un… elicopter, desi activitatea firmei se desfasura in domeniul comertului cu amanuntul, adica vinzare propriu-zisa. Noua prevedere stipuleaza ca decizia de majorare a capitalului poate fi luata numai in sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), la care trebuie sa participe cel putin 75% din numarul total de actionari. Hotarirea poate fi luata cu votul actionarilor care reprezinta cel putin 75% din dreptul de vot. Firmele care vor intimpina dificultati in acest sens sint cele cu o structura dispersata a actionariatului, cum sint, spre exemplu, SIF-urile. Si aici insa situatia poate fi rezovata, intrucit micii actionari detin cote infime din capitalul social. Legea nu aduce nimic nou, in schimb, referitor la pragul maxim din capitalul SIF pe care il poate detine o persoana fizica sau juridica. In prezent, acesta este de 0,1%, dar s-au facut numeroase propuneri de majorare la 1% pentru a evita situatiile in care diferite firme, prin intermediari, ajung sa detina mai mult de 0,1%, situatie constientizata si de SIF-uri, dar acceptata tacit.

Mai multa incredere in fostele SVM-uri

Fostele societati de valori mobiliare, in prezent societati de investitii financiare, vor fi nevoite sa-i depagubeasca pe investitori in caz de faliment. Cu alte cuvinte, daca v-ati hotarit sa investiti la bursa prin intermediul unui broker, banii va sint protejati in cazul in care acesta da faliment. SIF-urile se gasesc intr-o situatie dificila, intrucit se vad obligate sa contribuie la un fond de garantare in conditiile in care majoritatea isi duc zilele de pe o zi pe alta. De asemenea, legea a modificat si datele de referinta pentru incasarea dividendelor, acestea fiind mutate la zece zile dupa convocarea AGA. Pina acum, cele doua date coincideau, lucru care intretinea suspansul la bursa.

Dupa intrarea in vigoare a noii legi consolidate, romanii pasionati de jocul la bursa pot rasufla linistiti. Exista, in sfirsit, un cadru reglementat, pe baza caruia isi pot planifica bugetele de investitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS