11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcursul de titularizare, sub semnul absenteismului

Concursul de titularizare, sub semnul absenteismului

In Dolj, din 2.565 de candidati inscrisi, s-au prezentat 1.936

Concursul de competenta unic pentru ocuparea posturilor si catedrelor vacante din invatamintul preuniversitar doljean a inceput joi, 15 iulie, cu o mare surpriza. Din 2.565 de candidati inscrisi, s-au prezentat 1.936, inregistrindu-se 629 de absenti. Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, presedintele comisiei de mobilitate a personalului didactic, spune ca absenteismul, de aproape 25% din numarul candidatilor, este justificat de numarul mic de posturi si catedre vacante existente in mediul urban: „Profesorii debutanti prefera mediul urban, in special municipiul Craiova. Acestia nu opteaza pentru un post ori o catedra vacanta din mediul rural, iar noi nu-i putem obliga sa faca acest lucru“. Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, apreciaza ca orice dascal ar accepta invatamintul preuniversitar din mediul rural daca ar exista motivatie financiara: „Colegiul liderilor al FSLI a avut in vedere inclusiv acest aspect cind a propus dublarea salariilor, incepind cu 1 ianuarie 2005, printr-o noua lege a salarizarii personalului din invatamint. Cu personal didactic calificat, bineinteles, ar fi crescut calitatea actului educational si in mediul rural, iar rezultatele n-ar fi intirziat sa apara“. Examenul a durat patru ore si nu s-au inregistrat incidente, mai spune Gaina.

In Slatina, concursul s-a desfasurat in conditii bune

Concursul de titularizare de ieri, cel putin la prima vedere, s-a desfasurat in conditii mai bune decit in ultimii ani. Cei 919 candidati cu drept de participare la concurs (din 922 inscrisi, trei au cazut la probele practice) au fost asteptati in patru centre de examen din Slatina.

La Colegiul National „Ion Minulescu“ sustin examen cei care au optat pentru limba si literatura romana si metodica predarii institutori/invatatori, unde s-au inscris 246 de candidati, la CNV „Nicolae Titulescu“ se sustin examene pentru informatica, limba si literatura romana si metodica predarii activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii, matematica si religie ortodoxa – 231 de candidati, la Scoala cu clasele I – VIII s-a dat examen la educatie fizica si sport, arte vizuale/educatie plastica/educatie vizuala, cultura civica, economie si educatie antreprenoriala si filozofie, logica si argumentare – 216 candidati, iar Grupul Scolar Metalurgic a fost gazda celor care s-au inscris pentru disciplinele tehnice – 226 de candidati.

La ora 10.00, subiectele au fost prezentate candidatilor.

Timpul care a fost alocat pentru realizarea lucrarilor a fost de patru ore, lucrarile fiind o parte grila, cealalata parte in sistem clasic, cu subiecte atit din disciplina solicitata, cit si din metodica predarii respectivei discipline. Lucrarile vor fi transmise direct centrelor de corectare din Timisoara, Bucuresti, Craiova, Iasi si Brasov, iar de la afisarea rezultatelor candidatii au la dispozitie 48 ore pentru depunerea contestatiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS