20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii doljeni au optat pentru invatamintul liceal

Elevii doljeni au optat pentru invatamintul liceal

Prima etapa a admiterii computerizate in licee si scoli profesionale, la nivel national, a avut loc ieri, zi in care rezultatele au fost introduse inclusiv pe site-ul MEC si pe cele ale inspectoratelor scolare. Mediile minime de admitere din acest an sint atit de mari incit depasesc toate asteptarile. Din prima etapa reies preferinta elevilor pentru invatamintul liceal si dispretul pentru scolile profesionale.

Daca la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova, la specializarea matematica-informatica, pe cele 112 locuri existente anul trecut, ultima medie de admitere in anul 2003 a fost 9,48, iar la CN „Carol I“ la aceeasi specializare, a fost 9,40, anul acesta, media minima de admitere a crescut. Astfel, la CN „Fratii Buzesti“, media minima de la mate-info este de 9,66, iar la CN „Carol I“ este de 9,62. Media minima de admitere care a batut recordul s-a inregistrat la CN „Carol I“, la clasa de bilingva engleza de matematica informatica, si a fost de 9,84, in timp ce la CN „Fratii Buzesti“ la aceeasi specializare, ultima medie a fost de 9,82.

Doar 48 de locuri neocupate la liceu

Din 8.260 de candidati, in Dolj s-au ocupat toate locurile de la liceu, cursuri de zi, media minima de admitere fiind 7. In Craiova, au ramas neocupate doar 48 de locuri la liceu, curs seral si frecventa redusa. Informaticianul Dorel Popa, administrator de retea in cadrul ISJ Dolj, spune ca 234 de elevi au fost respinsi in prima etapa, printre care sint si 17 elevi proveniti din alte judete, cu medii de admitere cuprinse intre 6,76 si 8,35, dar pentru care sperantele nu sint pierdute: „Candidatii care au fost respinsi in prima etapa a admiterii computerizate in perioada 11-15 iulie vor completa optiunile in noi fise de inscriere corespunzatoare locurilor ramase libere. Trebuie precizat ca la Liceul <<Henri Coanda>> din Craiova au ramas sapte locuri neocupate la clasa de bilingva franceza, specializarea stiinte sociale. Acestea se vor ocupa in cea de-a doua etapa a admiterii computerizate, insa candidatii trebuie sa se inscrie in 11-12 iulie pentru sustinerea probelor de verificare la limba moderna, proba ce va avea loc in 13-14 iulie“.

Scolile de arte si meserii – la un pas de disparitie

Problema cea mai spinoasa este cu totul alta. Optiunea clara a elevilor pentru invatamintul liceal a dezarmat planurile ministerului de resort si ale conducerii ISJ Dolj. Se asteapta ca 2.044 de elevi respinsi la testele nationale impreuna cu cei 234 respinsi la admiterea din prima etapa sa se inscrie in cea de-a doua etapa a admiterii. Fara a fi informatician, oricine poate observa preferinta clara a candidatilor pentru invatamintul liceal si un „NU categoric“ pentru scolile profesionale. In aceasta situatie, restul elevilor trebuie sa continue invatamintul obligatoriu de 10 clase, despre care nici ministerul de resort nu ofera detalii prea multe. Asadar, invatamintul profesional doljean ori se va realiza fortat, ceea ce-i greu de inchipuit, ori este sortit pieirii. Pentru anul de invatamint 2004-2005, sint 3.584 de locuri in scolile de arte si meserii (scoli profesionale – n.r.), din care in Craiova sint 1.988. Din cele aproape doua mii de locuri de la scolile profesionale din Craiova s-au ocupat doar 224 la specializarile comert, turism si alimentatie publica de la Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“. Restul specializarilor nu au prezentat nici un interes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS