19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTNC, pasat din nou intre Ministerul Culturii si CJ Dolj

TNC, pasat din nou intre Ministerul Culturii si CJ Dolj

Autoritatile doljene s-au razgindit si vor din nou sa preia in patrimoniul consiliului judetean Teatrul National din Craiova (TNC). Asta dupa ce anul trecut alesii locali facusera o cerere pentru trecerea TNC sub tutela Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

„Vom face toate diligentele pentru ca ministerul sa aprobe transferul patrimoniului TNC catre consiliul judetean. Noi nu l-am preluat inca si, potrivit legii, nu putem face nici un fel de finantare. Teatrul are nevoie urgenta de modernizarea centralei termice, veche de 20 de ani, pentru ca altfel la iarna artistii vor fi nevoiti sa-si faca repetitiile in frig. Lucrarea ar costa circa sase miliarde de lei, insa nu banii sint problema, ci faptul ca nu-i putem da legal, pentru ca teatrul nu a intrat inca in patrimoniul nostru“, a spus Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj.

12 miliarde numai pentru salarii

Teatrul National din Craiova se afla intr-o situatie deosebita, fiind in ultimii trei ani pasat intre CJ Dolj si MCC.

Initial, ministerul a trecut institutia sub autoritatea comunitatii locale, motivind ca nu mai dispune de fonduri pentru finantare. Acelasi lucru s-a intimplat si cu un alt teatru din tara, cel din Tirgu Mures. In repetate rinduri, conducerea institutiei s-a plins ca nu are bani destui pentru desfasurarea activitatii, numai pentru asigurarea salariilor artistilor si personalului auxiliar fiind nevoie anual de circa 12 miliarde de lei. Ulterior, autoritatile locale au facut un memoriu catre MCC, prin care cereau preluarea de catre minister a institutiei, semnalind cazul anormal in care doar doua teatre de importanta nationala (Craiova si Tirgu Mures) sint pasate bugetelor si asa sarace ale comunitatilor locale. Cum cererea nu a primit un raspuns favorabil, autoritatile doljene se vad acum in situatia sa-si ia teatrul inapoi si sa incerce sa rezolve, cu bani din bugetul local, problemele financiare de aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS