Zeci de reclamatii impotriva medicilor din Olt

Autori


Directia de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor si Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate din Olt au primit o multime de reclamatii in acest an, insa in putine dintre ele este incriminat propriu-zis actul medical. Bolnavii parca s-au adaptat crizei existente si cer medicamente, proteze sau bani pentru a-si rezolva problemele de sanatate, trecind uneori cu vederea ca actul medical lasa mult de dorit.

Doar 10% dintre reclamatii sint intemeiate

La Directia de Sanatate Publica (DSP) Olt au ajuns, pina in prezent, aproape 70 de sesizari si reclamatii, de doua ori mai putine decit in aceeasi perioada a anului trecut. Putine dintre ele fac insa referire la calitatea actului medical, aproximativ 10% dintre ele. Mai exact, medicii sint acuzati ca nu ar respecta programul de lucru. Majoritatea reclamantilor cer medicamente, bilete de tratament si ajutoare. Totusi, sesizarile din aceasta prima jumatate de an aduc ceva nou. Cel mai ciudat aspect este sesizat de Alexandru Oarna, din Slatina, care, in cinci- sase scrisori reclama cetatenia… stalinista a trei medici olteni si roaga autoritatile DSP Olt sa ia urgent masuri. Ulterior, s-a dovedit ca acesta era in evidenta Laboratorului de Sanatate Mintala din Slatina.

O alta reclamatie, formulata de o femeie din Slatina, se refera la calitatea asistentei medicale primite in urma cu… zece ani, cind, bolnava de astm fiind, considera ca a fost tratata cu Miofilin in cantitate insuficienta. Lilian Carameliu, din Corabia, reclama un numar mare de ciini comunitari care l-au atacat si muscat pe o strada din oras. Un barbat din comuna Tatulesti s-a adresat DSP cu rugamintea de a fi ajutat sa-si procure lemne deoarece „iarna este asa cum este“, iar Firica Patru, din Verguleasa, il reclama pe vecinul sau pentru ca are un ciine care face mizerie si galagie. Citiva olteni s-au aratat nemultumiti de comisia de expertiza a capacitatii de munca, iar alti doi olteni de serviciile primite la Spitalul Judetean Slatina. Juristii DSP spun ca ambele sesizari s-au dovedit neintemeiate.

„Putine reclamatii fac referire la activitatea medicala. In general, oamenii sint nemultumiti de necazurile pe care le au in viata de zi cu zi, dar si de comportamentul unor cadre medicale, spunind ca nu li se da suficienta atentie. Practic, din totalul reclamatiilor primite, numai 10% dintre ele se dovedesc intemeiate. Restul reprezinta sesizari care se refera la lucruri care nu tin de domeniul DSP, dar noi le adresam mai departe organelor competente – prefectura, primarii etc.“, a declarat Dragos Nitu, jurist in cadrul DSP Olt.

Reclamantii cer medicamente si bani


La Casa de Asigurari de Sanatate au fost depuse in aceasta prima jumatate de an 150 de reclamatii. In mai mult de jumatate dintre ele, asiguratii se pling de medicii de familie sau specialisti, care nu le acorda medicatia gratuita de care au nevoie. Altii se pling ca, desi ar trebui sa beneficieze de medicamente gratuite in calitate de beneficiari ai unor legi speciale, sint nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a le obtine. Doar opt dintre ele fac referire la calitatea serviciilor medicale. Intr-una dintre reclamatii, un medic de familie este acuzat ca nu obisnuieste sa efectueze vizita la domiciliul reclamantului, despre alti medici se spune ca nu elibereaza retete medicale confom recomandarilor din scrisorile medicale. Un oltean, pacient al Policlinicii Judetene, nu a fost multumit de calitatea lucrarii, solicitind luarea de masuri. In acest caz, medicul a fost obligat sa-i restituie bolnavului contravaloarea lucrarii. Alt oltean ii roaga pe medicii institutiei sa-l ajute cu bani pentru a cumpara copilului lapte praf, iar un cetatean din comuna Movileni solicita rebransarea la reteaua de energie electrica.

„In general, asiguratii reclama ca nu primesc medicamente gratuite sau ca in localitatea lor nu exista medici de familie. Exista insa si situatii in care acestia se declara nemultumiti de o serie de servicii medicale sau ca nu gasesc medicii in timpul programului. Am avut numeroase cazuri de expeditori falsi, care, atunci cind am luat legatura cu ei, au declarat ca nu au nici o treaba cu cele sesizate“, a declarat dr. Gabriel Calangiu, dir. adj. executiv al CJAS Olt. Acesta a precizat ca doar o zecime din sesizarile primite sint reale.

Zece avertismente si sase mustrari

Si la Colegiul Medicilor au ajuns mai multe sesizari. Din cele aproximativ 20 de reclamatii primite, majoritatea fac referire la o serie de conflicte aparute intre medici. Alte sesizari privesc relatiile profesionale dintre unii asistenti medicali si medici. Dr. Cornel Moisa, presedintele Colegiului Medicilor Olt, a spus ca au fost date zece avertismente, sase mustrari si un vot de blam, aceasta fiind de fapt cea mai severa sanctiune din domeniu, urmatorul pas constind in ridicarea dreptului de libera practica.

„Au fost si doua contestatii aprobate de Comisia Superioara de Disciplina. Pina in prezent, nu am avut cazuri de reclamatii repetate privind acelasi subiect. Cei incriminati si-au luat anumite masuri, controlindu-si comportamentul profesional si uman, pentru e evita repetarea unei situatii similare celei care i-a adus in atentia noastra“, a afirmat dr. Cornel Moisa.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 iulie 2004

Actualitate

» Studentii depun cereri pentru cazarea in camine
» Raportul angajator-angajat si creditele sint prioritare
» Elevii doljeni sint concurati la admiterea in liceu de colegii din alte judete
» Ziua Nationala a Medicului de Familie
» Prea putine locuri de joaca pentru copiii craioveni
» Fifele din Mehedinti, pe scena Festivalului International Cerbul de Aur
» Un tata isi cauta copilul disparut acum zece ani
» Craiovenii pot obtine CNS-ul in cinci zile
» Autorizatia de libera practica va fi eliberata de Colegiul Farmacistilor
» Izvoarele de apa potabila, pe cale de disparitie in Craiova
» Policlinica Spitalului de Urgenta Craiova nu mai face analize medicale
» Craiovenii lesina la cozi in fata farmaciilor
» Stiri diverse

Local

» Mircea Geoana rasplateste invingatorii
» „Decapitarea“ biroului municipal liberal pentru o noua strategie politica
» Solomon interzice concertele in Piata Prefecturii
» Scandal pentru un copil aflat in moarte cerebrala, accidentat de primarul din Horezu
» Fals ofiter MAI arestat pentru trafic de influenta
» Un infractor l-a snopit in bataie pe politistul care l-a anchetat
» Un chiosc de ziare de pe Calea Bucuresti – atacat in miezul zilei
» Batrin abandonat in strada dupa ce a fost accidentat
» Fostul director al ACETI, reinscaunat in plin scandal al apei

Dolj

» „Ne vedem in instanta!“
» Doi doljeni s-au sinucis intr-o singura zi

Gorj

» Schimbari la virful PSD Gorj
» Zece gorjeni, cercetati pentru trafic de droguri

Sport

» Mi s-a spus că la Craiova e ca la Napoli
» „E bun, dar nu se compara cu Guso“
» Guso, bona pentru copiii romi
» Borbely face cinste din banii colegilor
» „Nu sint Nedved al Craiovei“
» „Ii vreau pe Henry si Nedved, nu pe Dellas si Charisteas“
» Amical cu Oltul Slatina
» Ramine „Extensiv-Parc“ fara echipa?
» Echipa Pandurii a luat sapte jucatori
» „Mi s-a sugerat sa dau proba de joc la Universitatea!“
» Guso a debutat in presa
» Bornescu, Flauto sau Nae?
» Nota 10 la sport pentru craioveni
» Iordache este complet refacut
» „Nu avem pretentii uriase“
» „Satelitul“ va juca in Valea Rosie
» Electro, de vinzare!
» Continua Nae Ungureanu?
» Craciunescu si Scarlat au venit la Pandurii
» „Am intrat in istorie!“
» Dick Advocaat admite că Portugalia merita să ciştige
» Lusitanii cred ca Portugalia va cistiga Euro 2004
» Suporterii lusitani au invadat strazile din Lisabona si Paris

Opinii

» Un oraş numit Craiova

Top