24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpozitia a facut knock-out puterea

Opozitia a facut knock-out puterea

Prezenta a fost de 100% la a doua sedinta de constituire a Consiliului Municipal Craiova.

Opozitia nu si-a mai permis sa lipseasca, deoarece PSD, PRM si PUR intruneau cele doua treimi necesare pentru validare. Imediat dupa finalizarea formalitatilor de validare si dupa depunerea juramintului, consilierii, in special cei ai puterii, si-au suflecat minecile, au pus gaz in masina de vot si au trecut la treaba, avind deja un punct pe ordinea de zi, care trebuia urgent aprobat.

Luata prin surprindere, opozitia a cerut o pasuire de citeva zile pentru familiarizarea cu regulamentul de functionare a consiliului, insa puterea avea nevoie de voturi, nu de comentarii. Pina la urma, meciul s-a terminat in favoarea celor din opozitie, care au luptat sub deziva „Sintem noi putini, dar nu sintem prosti!“.

Dupa ce comisia de validare a dat unda verde constituirii consiliului municipal, cei 27 de consilieri alesi in scrutinul din 6.06.2004 au jurat cu mina stinga pe Biblie si pe Constitutia Romaniei ca vor apara interesele cetatenilor si vor respecta legile tarii, apoi cu dreapta au semnat procesul-verbal.„Asa prevede legea, sa juri cu stinga pe Biblie“, a spus secretarul primariei.

A urmat Antonie Solomon, primarul ales al Craiovei, care a depus juramintul de credinta. El a spus ca isi doreste in urmatorii patru ani o opozitie activa, care sa-l impiedice sa greseasca: „Vreau ca atunci cind vine Curtea de Conturi in control sa nu am emotii“.

Posturile de viceprimari au fost impartite intre PRM si PSD. La PRM n-au fost probleme. Gheorghe Nedelescu a vrut viceprimar si nimeni n-a comentat. Lupte grele insa s-au dus in interiorul PSD, deoarece au existat mai multi pretendenti la functie. Pina la urma, a invins detasat Sorin Iordache, care i-a surclasat pe Claudiu Manda, Dan Magla si Gheorghe Unguru.

Cum cartile erau deja facute de la partid, in plenul sedintei nu au existat surprize, cei doi, Gheorghe Nedelescu si Sorin Iordache, obtinind 17, respectiv 18 voturi din 27 posibile.

Opozitia a avut si ea doua propuneri pentru functiile de viceprimar: Aurel Bojenoiu, din partea PNL, si Constantin Stamatoiu, din partea PD. Candidaturile lor insa au fost luate in seama doar de colegii lor de partid.

1 – 0 pentru opozitie

Dupa finalizarea formalitatilor de investire si depunere a juramintului, noul consiliu constituit si-a intrat in piine. Presedintele sedintei, social-democratul Mihail Neagoe, a supus la vot singurul punct de pe ordinea de zi, si anume constituirea si modificarea comisiilor de specialitate ale consiliului local.

Din partea opozitiei a sarit imediat democratul Constantin Popeci, care a cerut aminarea punctului respectiv, considerind ca noii alesi au nevoie de timp pentru a studia rolul si importanta comisiilor de specialitate: „Multi dintre noi sintem la primul mandat si nu putem vota ceva fara sa stim despre ce este vorba. Trebuie sa citim regulamentul de functionare si sa vedem daca este necesara reducerea sau mentinerea aceluiasi numar de comisii. Nu putem vota in necunostinta de cauza“.

Imediat, Mihail Neagoe, pe un ton ironic, l-a pus la punct pe Popeci, spunindu-i ca se stabileste doar numarul comisiilor, denumirea acestora si numarul de membri si ca pentru asta nu-i nevoie de studii aprofundate. „Sintem noi putini, dar nu sintem prosti. Daca vreti sa votam cu orice pret, votam. Dar nu-i corect sa ne cereti sa votam fara sa stim ce votam“, a replicat Constantin Popeci.

Dragos Cotarcea de la PUR a sarit si el in apararea opozitiei si i-a cerut lui Mihail Neagoe sa faca o scurta prezentare a regulamentului de functionare a consiliului, pentru ca toata lumea sa stie ce contine: „Este greu de stiut pentru cineva care acum a intrat in consiliu daca este important sa fie cinci sau sase comisii. Sa se faca o informare si abia dupa aceea se trece la vot, sau sa aminam“.

Cel care a calmat spiritele pina la urma a fost primarul Antonie Solomon, care a propus aminarea punctului de pe ordinea de zi pina la urmatoarea sedinta. In final, s-au supus la vot cele doua propuneri. Fara instructaj facut de partid, doar doi pesedisti au fost pentru constituirea comisiilor de specialitate, restul s-au abtinut sau au fost impotriva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS