9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Complexului Energetic Craiova - in linie dreapta

Privatizarea Complexului Energetic Craiova – in linie dreapta

Presati de Uniunea Europeana si la insistentele organismelor internationale care au cerut in nenumarate rinduri reducerea arieratelor din industrie, autoritatile romane s-au hotarit in cele din urma sa treaca la privatizarea colosilor industriali. Infiintat in urma cu patru luni, Complexul Energetic Craiova SA se pregateste deja sa aiba un nou proprietar. Aflat in portofoliul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, pentru complexul energetic au fost depuse sase scrisori de intentie pentru consultanta in vederea privatizarii. Pina pe 15 iunie, termenul limita de depunere a scrisorilor, si-au manifestat interesul consortii de calibru cum ar fi Raiffeisen Investement din Austria impreuna cu Bostina si Asociatii din Romania, BNP Paribas din Franta alaturi de CET din Marea Britanie, Deloitte&Touche Central Europe Limited impreuna cu Fondul Romano-American pentru Investitii, precum si Romcapital Invest, alaturi de KPMG Romania si KPMG Polonia. Sorin Alecu, seful Serviciului de strategie privatizare din cadrul Complexului Energetic Craiova, a declarat ca, in urma depunerii scrisorilor de intentie, se va stabili consultantul in procesul de privatizare. „Oficiul Participatiilor Statului va intocmi lista scurta a consortiului cistigator urmind sa decida cine este cistigatorul final. Consultantul ales va face auditul complexului energetic, care in medie dureaza doua- trei luni, si va stabili formele benefice de privatizare, oferind consultanta pe parcursul intregului proces. Toate etapele privatizarii vor fi marcate prin hotariri de guvern“, a precizat Sorin Alecu.

Societatea craioveana are un capital social de peste 60 de milioane de dolari

Complexul Energetic Craiova a fost infiintat prin Hotarirea de Guvern nr. 103/2004, pe baza strategiei de accelerare a atragerii de investitii si privatizarii in sectorul de producere a energiei termoelectrice, care prevede reorganizarea si restructurarea activitatii de producere a energiei electrice pe baza de lignit prin crearea de complexe energetice de tip termocentrala-exploatare miniera. Societatea craioveana a luat fiinta prin fuzionarea centralelor termoelectrice Craiova 2 si Isalnita cu cariera de lignit Ruget Seciuri, denumita si SM Prigoria.

Complexul energetic Craiova are un capital social de peste 60 de milioane de dolari, stabilit prin preluarea capitalului social al Sucursalei Electrocentrale Craiova 2, a Sucursalei Electrocentrale Isalnita din cadrul SC Electrocentrale Bucuresti, precum si a unei parti din capitalul social al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia SA. Prin privatizarea colosului industrial, oficialitatile spera sa imbunatateasca mediul de afaceri si sa atenueze implicatiile sociale aferente. Asteptata de multa vreme ca singura solutie de eliminare a subventiilor indirecte si a manipularilor electorale, privatizarea Complexului Energetic Craiova da frisoane marilor datornici, care se vad astfel pusi in situatia de a-si plati facturile la timp, lucru cu care nu prea au fost obisnuiti de-a lungul ultimilor ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS