11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii s-au calcat in picioare in fata Casei Studentilor din Craiova

Oamenii s-au calcat in picioare in fata Casei Studentilor din Craiova

Mirajul strainatatii a atras ca un magnet la Craiova sute de persoane din toata tara, care au dorit sa-si depuna dosarele pentru un loc de munca peste hotare. Ca sa fie siguri ca prind un loc in fata, femei si barbati veniti din toate colturile tarii au dormit in noaptea de luni spre marti pe scarile Casei Sudentilor din Craiova. Pentru ca virsta nu a fost o conditie eliminatorie, la rind s-au asezat si tineri de 18 ani, dar si persoane trecute de 50 de ani, in special someri.

Reprezentanti ai Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) Bucuresti sint pentru doua zile la Craiova, pentru a inventaria forta de munca disponibila sa plece in strainatate, pentru un loc de munca mai bine platit decit in Romania. La Casa Studentilor din Craiova au venit oameni din toate judetele tarii.

Constantin Leustean, de 41 de ani, a venit special de la Vaslui ca sa isi depuna dosarul la Craiova. „Am aflat de pe teletext ca la Craiova vin cei de la Bucuresti pentru a aduna dosarele si am venit si eu. Sint fierar-betonist si am ajuns la virsta mea sa traiesc din ajutorul minim garantat. Pentru pensie sint prea tinar, pentru munca sint prea batrin in tara mea. Fac orice mi se cere in strainatate numai sa plec, ca am ajuns in pragul nebuniei din cauza saraciei. Ma uit la copil cum moare de foame si eu n-am ce sa-i fac, ca nu am un loc de munca“.

„Si eu, si sotul sintem casnici. De doi ani de cind am terminat ajutorul de somaj nu ne-am mai gasit loc de munca. Vara ne descurcam mai usor, ca este de prasit, in gradina se mai gaseste o rosie, un ardei, da’ iarna faci foamea. Si pentru noi astia mai tineri nu exista viitor la tara. Poate avem noroc ori eu, ori barbatu-meu si reusim sa plecam in strainatate. Ne-om descurca mai usor, ca prea ne chinuim Sa facem un trai mai bun la copii. Nici acolo nu curge lapte si miere. O sa fie greu, da’ macar banii pe care-i cistigi acolo au valoare“, a spus Dorina Sirbu, din judetul Arges.

Elena Prichindel, din Giurgiu, are 52 de ani si ar vrea cu orice pret sa fie selectata pentru un loc de munca in Occident. „Stiu ca la virsta mea este greu mai gasesti un loc de munca, da’ nu se stie niciodata. Sint inca buna de munca. Am crescut doi copii, s-au dus la casele lor si au uitat de mine. Pensia este mica, trebuie sa fac ceva sa nu ajung cersetoare pe strada“, a spus femeia.

Strainatatea vrea forta de munca romaneasca

Activitatea de inregistrare a fortei de munca se desfasoara timp de doua zile la Craiova, in incinta Casei Studentilor. „Ne facem o baza de date si, in momentul in care exista oferte de locuri de munca in strainatate, stim exact ce personal avem disponibil. Prinicipalele oferte sint in Spania, Franta si Germania, iar conditiile de selectie sint stabilite de angajator. Exista contracte sezoniere, cu o durata intre trei si noua luni, si contracte de un an, cu posibilitate de prelungire“, a spus Alexandra Poenaru, referent in cadrul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti.

Persoanele interesate de un loc de munca trebuie sa depuna la OMFM un dosar care sa contina copii legalizate dupa cartea de munca si diplomele de studii, copii dupa buletinul de identitate, pasaport, adeverinta medicala, declaratie pe propria raspundere ca nu beneficaiza de pensie de invaliditate, cazier judiciar si un curriculum vitae.

In ianuarie a mai existat o astfel de inregistrare si, pina in prezent, peste 75 la suta dintre cei care au avut documentele in regula au plecat deja la munca in strainatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS