19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFilarmonica „Oltenia“ aniverseaza un secol de existenta

Filarmonica „Oltenia“ aniverseaza un secol de existenta

In acest an, Filarmonica „Oltenia“ implineste o suta de ani de la infiintarea Societatii Filarmonice Craiova (19 iunie, 1904) si tot atit de la primul concert public cu orchestra si cor (17 decembrie, 1904). Conducerea institutiei si-a dorit si isi doreste sa ofere melomanilor un regal al muzicii clasice in perioadele 11-25 iunie si noiembrie-decembrie insa, ca un blestem, evenimentul coincide nefericit cu alegerile locale si cele generale din toamna. Lipsa banilor nu face decit sa aduca tristete si amaraciune in sufletul celor care sufera cu adevarat pentru muzica culta. Cei doi directori ai Filarmonicii si-au exprimat regretul ca celebra Orchestra Nationala Radio nu poate incheia festivalul. Aceasta pleaca la Haga, la o participare de protocol alaturi de premierul Adrian Nastase. Nimeni nu stie daca hotarirea de guvern pentru acordarea sumei de 3,5 miliarde de lei pentru institutia craioveana va ramine doar promisiune. Pianistul Mihai Ungureanu, considerat de unii melomani ca fiind fenomen, este mai cunoscut in Occident decit in propria tara. Ieri, acesta a cintat pe scena Filarmonicii craiovene impreuna cu Cvartetul de coarde „Tiberius“ din Tirgu Mures, intr-un spectacol de exceptie ce s-a incheiat cu celebrul „Cvintet cu pian in La major, op.81“, de Dvoøak, 2004 fiind anul din lumea muzicii dedicat marelui compozitor.

Anul acesta se implineste un secol de la nasterea Societatii Filarmonice din Craiova, care este celebrata printr-un minifestival cu lucrari din marii compozitori ai lumii, cu participare nationala si internationala. Directorul Filarmonicii, pianistul Mihai Ungureanu, a punctat toate programele artistice ale minifestivalului din intervalul 11-25 iunie, afirmind ca melomanii au posibilitatea sa asculte inclusiv lucrari ale marelui compozitor Dvoøak, cu atit mai mult cu cit in lumea muzicii, 2004 este anul aniversar Dvoøak. De asemenea, sint programate lucrari din creatia marilor compozitori ca Wagner, Wieniawski, Verdi, Rossini, Haydn, Schubert, C. Orff, Beethoven, Weber si altii. Conducerea Filarmonicii si-a exprimat regretul ca celebra Orchestra Nationala Radio nu poate incheia festivalul. Aceasta ar fi trebuit sa participe cu un concert dedicat Postului Teritorial de Radio Craiova, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintare, insa pleaca la Haga pentru o participare de protocol la care este invitat premierul Adrian Nastase. Directorul de marketing, Gheorghe Daniliuc, spune ca pentru a fi ceva exceptional sint necesare mult mai multe surse de finantare: „As fi vrut sa schimbam datele acestei aniversari, dar nici data de 19 iunie, nici cea din 17 decembrie nu se pot schimba. As fi vrut sa modificam data alegerilor generale, care au atras atentia personalitatilor politice si a factorilor de decizie catre aceste evenimente si s-a intimplat ca la prima parte a festivalului sa contam pe putine surse financiare. Practic, am avut doar doua surse de finantare. Intreg programul festivalului este de 445 de milioane de lei. Un buget foarte searbad. In urma realizarii unui proiect, avem promisiunea ca executivul ne-ar fi acordat, prin hotarire de guvern, suma de 3,5 miliarde de lei, care inseamna intr-adevar sustinerea unui festival. Ar fi bine sa stim din timp daca primim acesti bani, pentru ca altfel proiectele noastre vor cadea. Am dori ca reprezentantii mass-media sa ne sprijine prin semnalele pe care le transmit, pentru a ni se confirma ca primim aceasta suma de bani. Ar fi bine pentru cea de-a doua parte a festivalului. Pentru prima parte am primit de la Directia Judeteana de Cultura 74 de milioane de lei. Vrem sa facem ceva pentru orasul nostru, insa fara suport financiar este destul de dificil, daca nu imposibil“.

In viziunea pianistului Mihai Ungureanu, aceasta manifestare muzicala este considerata ca un minifestival. Acesta stie, ce inseamna un festival de anvergura in Europa Occidentala si nu numai. Foarte putini dintre melomanii care-l cunosc cu adevarat il apreciaza ca fiind un fenomen. Ii displace total sa vorbeasca despre sine si sa acorde interviuri. Numele lui este mai cunoscut in tarile din Europa de Vest decit la noi, pianistul fiind de o modestie rara. Este firesc sa aiba un astfel de comportament. Una este ca aprecierea sa vina din partea unui meloman si alta este ca ea sa apara in revistele de specialitate din Occident si sa poarte semnatura unor mari critici muzicali. Poate, in momentul de fata, nici asta nu-l mai intereseaza. De ce oare? Pentru simplul motiv ca Mihai Ungureanu nu intra in competitie cu nimeni, ci doar cu el insusi. Ieri, a cintat pe scena Filarmonicii craiovene impreuna cu Cvartetul de coarde „Tiberius“ din Tirgu Mures, intr-un spectacol de exceptie ce se va incheia cu celebrul „Cvintet cu pian in La major, op.81“, de Dvoøak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS