11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii asteapta bani de la statul german

Romii asteapta bani de la statul german

Aproximativ 100 de romi din judetul Mehedinti asteapta de citeva zile in fata sediului Bancii Reiffeisen din Drobeta Turnu Severin pentru a intra in posesia sumei de 7.690 de euro, acordata de statul german pentru victimele lagarelor de munca fortata ale regimului nazist din cel de-al doilea razboi mondial. Conform unei legi germane, fiecare persoana care a supravietuit pina in februarie 1999 si a prestat munca in regim de sclavie in lagarele naziste poate beneficia de o suma compensatorie de 7.690 de euro. Aproximativ 100 de romi din Mehedinti au formulat cereri de despagubiri si s-au adunat de citeva zile in fata bancii pentru a-si primi banii. Situatia nu este insa atit de usoara pe cit ar parea, deoarece intreaga procedura dureaza aproximativ 30 de zile.

„Trebuie sa se prezinte la sediul bancii cu actele doveditoare si sa isi deschida un cont in care statul german le vireaza banii. Noi le vom da acesti bani in termen de 30 de zile, cit dureaza intreaga procedura, dar nu vor fi cash, ci sub forma unui cec, pe care dinsii apoi ori il incaseaza, ori isi lasa banii la noi in cont, mai departe“, a spus Fanica Grigore, directorul sucursalei severinene a Reiffeisen Bank. O alta problema este aceea ca majoritatea celor care cer despagubiri nu stiu sa citeasca, sa scrie sau sa semneze, si in aceasta situatie, alaturi de un solicitant, trebuie sa se prezinte si alte persoane, membre ale respectivei familii.

25.000 de romi deportati

In luna ianuarie 1942, aproximativ 25.000 de romi din Romania au fost deportati in Transnistria, pe malurile riului Bug. Selectia acestora s-a bazat pe stilul de viata, nomadism, timpul petrecut in inchisoare, lipsa mijloacelor de subzistenta sau a unei ocupatii permanente. Majoritatea celor trimisi in lagar erau etnicii care nu aveau bunuri, nu detineau terenuri in proprietate sau case.

Conform istoricilor de la acea vreme, au fost deportati in Transnistria cel putin 24.686 de romi, dintre care 11.441 erau nomazi, iar 13.176, sedentari. Acestia au trait in conditii inumane, fiind siliti sa doarma in gropi sau in grajduri, pusi la munca fortata pina la epuizare, fara hrana, drept pentru care multi nu au supravietuit. Tocmai de aceea, in 12 august 2000, pe baza unei legi votate de Parlamentul German, a fost infiintata „German Foundation Act“, care urma sa se ocupe de acordarea de despagubiri celor aproximativ 300.000 de victime care au supravietuit Holocaustului pina in februarie 1999. Pentru acest program s-au alocat peste 200 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS