20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon si Marinescu se bat in turul doi

Solomon si Marinescu se bat in turul doi

Candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la functia de primar nu a cistigat din primul tur, asa cum au relevat primele sondaje de opinie date publicitatii dupa inchiderea urnelor.

Este adevarat, au lipsit aproximativ 700 de voturi pentru ca Antonie Solomon sa iasa primar, insa n-a fost sa fie. Dupa numaratoarea finala, candidatul social-democrat a obtinut 48,8 %. El se va confrunta in turul doi cu Marian Jean Marinescu, candidatul Partidului Democrat (PD) la functia de primar al Craiovei, care, la scrutinul din 6 iunie, a obtinut 16,6 % din sufragii. Liberalul Aurel Bojenoiu a obtinut un neasteptat 8,7%, situindu-se pe locul trei, iar locul patru a fost ocupat de Mihai Dragu, cu 8,3% dintre voturi.

Cea mai mare infringere a suferit-o actualul primar al Craiovei, Vasile Bulucea, candidat din partea Fortei Democrate (FD), care a obtinut cu greu 6% din sufragii. Bulucea a fost astfel drastic sanctionat pentru ca timp de patru ani nu a facut nimic pentru craioveanul de rind, ci doar s-a laudat cu proiectele de anvergura care au amanetat bugetul Craiovei pe urmatorii zece ani. Suparat pentru infringerea suferita, Vasile Bulucea a dat bir cu fugitii din calea presei. A doua zi dupa alegeri, ca niciodata in cei opt ani de cind ocupa fotoliul de primar, usa cabinetului lui Bulucea a fost inchisa si nici macar secretara, renumita doamna Gigi, nu a fost la birou.

Alegerile nu au fost inca validate si cele doua formatiuni politice, PD si PSD, fac deja incalzirea pentru turul al doilea de scrutin, care va avea loc pe 20 iunie.

Social-democratii vor avea viata grea in Consiliul Municipal Craiova

In ceea ce priveste componenta Consiliului Municipal Craiova, PSD, cu 40,2 %, a obtinut 13 locuri de consilieri, cu unul mai mult decit in 2000, in timp ce PD, cu 16,1%, a obtinut cinci consilieri, iar Partidul National Liberal, patru. Alte doua partide au depasit pragul electoral de 5%, Partidul Romania Mare, cu 9,5%, a prins trei locuri in Consiliul Municipal Craiova, in timp ce Partidul Umanist din Romania, cu 5,1%, a obtinut prin redistribuire doua locuri de consilieri.

Forta Democrata nu a depasit pragul electoral, insumind doar 4,0% din voturile valabil exprimate.Din cele 26 de formatiuni politice inscrise in cursa electorala, 16 au obtinut sub 1%, cel mai mic procent, 0,1, fiind realizat de Asociatia Macedonenilor din Romania.

Consiliul Judetean Dolj va fi dominat de PSD

Numaratoarea voturilor din judet este dificila, iar oboseala isi spune cuvintul. Presedintii sectiilor de votare, primarii si sefii de post din comune au stat ore in sir pina au reusit sa depuna la Biroul Electoral Judetean procesele-verbale si buletinele de vot stampilate si anulate.

Rezultatele partiale la Consiliul Judetean Dolj arata o distributie asemanatoare cu cea finala de la municipiul Craiova in ceea ce priveste procentele realizate de cele cinci partide care au depasit pragul electoral. In fruntea clasamentului se situeaza PSD, cu 39,3%, urmat de PD, cu 17,5%, si PNL, cu 11,4 %. PRM a intrunit 8,1% dintre sufragii, iar PUR – 5,7%.

Din datele partiale furnizate de BEJ Dolj, din primul tur PSD a cistigat Primariile Segarcea, Sadova, Castranova, Almaj; PNL, Primariile Bailesti si Giurgita, iar PNTCD a cistigat Primaria Bistret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS