9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePompierii doljeni vor controla firmele care comercializeaza azotat de amoniu

Pompierii doljeni vor controla firmele care comercializeaza azotat de amoniu

Dupa tragedia de la Mihailesti, pompierii de la Grupul „Oltenia“ vor efectua, de saptamina viitoare,controale la societatile din Dolj care depoziteaza substante periculoase si care comercializeaza in special azotat de amoniu. Societatile respective vor fi verificate in privinta respectarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor. Pompierii doljeni vor colabora, pentru inventarierea firmelor care urmeaza sa fie verificate, cu Camera de Comert si Industrie Dolj si cu Autoritatea Rutiera Romana.

„Vom solicita o lista de la Camera de Comert si de la Registrul Auto, pentru a afla societatile transportatoare din domeniu. Societatea implicata in accidentul de la Mihailesti-MIHTRANS GIUBEGA – si-a mutat sediul“, a declarat lt. col. Gheorghe Pirlea, de la Grupul de pompieri „Oltenia“ al judetului Dolj.

Potrivit pompierilor, stocarea substantelor periculoase se face in conditii speciale. Azotatul de amoniu trebuie ambalat in saci asezati la distanta, astfel incit, in cazul unui incendiu, sa se poata interveni. Azotatul de amoniu, aflat pe lista substantelor periculoase, este puternic oxidant si, la o temperatura de 169 de grade Celsius, se topeste, iar la 210 grade Celsius se descompune si poate deveni exploziv.

Din acest motiv, acesta trebuie ferit de contactul cu uleiuri, produse combustibile sau rumegus. Cit priveste tragedia de la Mihailesti, pompierii doljeni spun ca, din primele rezultate ale anchetei, a reiesit ca pompierii buzoieni au intervenit corect, acestia cunoscind modalitatile de stingere.

Din pacate, pompierii buzoieni nu au avut timp sa actioneze, deoarece in momentul producerii exploziei se aflau in faza finalizarii recunoasterii.

Pompierii doljeni mai spun ca azotatul de amoniu se stinge cu apa, prin tevi cu diamentrul foarte mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS