14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar 180 de elevi doljeni au depus cereri pentru calculatoare

Doar 180 de elevi doljeni au depus cereri pentru calculatoare

Judetul Dolj se afla pe ultimele locuri pe tara dupa numarul de cereri depuse pentru acordarea ajutorului in vederea achizitionarii de calculatoare subventionate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Situatia nu se datoreaza faptului ca elevii doljeni nu sint dornici de cunoastere, ci saraciei in care se zbat majoritatea familiilor din judet.

Pentru ca multi parinti traiesc din alocatia copiilor, in special in mediul rural, ei nu-si pot permite cele citeva milioane de lei, necesare pentru cumpararea unui calculator, cu toate ca diferenta vine de la Ministerul Educatiei.

Potrivit datelor sintetizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pina la sfirsitul saptaminii trecute, din cele 28.889 de cereri inregistrate la nivel national, numai 180 vin din judetul Dolj.

Aceasta, in conditiile in care in judete cum ar fi Arad, Bacau sau Maramures, numarul solicitarilor depaseste 2000-3000.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, situatia este cauzata de nivelul scazut de trai al majoritatii populatiei.

„Familiile trebuie sa indeplineasca niste conditii, pentru ca numai cei care au venituri sub 1,5 milioane de lei pe membru pot beneficia de aceasta subventie. Probabil ca putini sint cei care se incadreaza la acest nivel, dar deocamdata sintem in faza in care stringem aceste solicitari si nu avem o cifra exacta. Ministerul da o parte din bani, iar restul trebuie sa-i detina familia respectiva si probabil ca nu au acesti bani“, a declarat inspectorul scolar general adjunct Florea Gaina, de la Inspectoratul Scolar Dolj.

Pentru a intra in posesia ajutorului in valoare de 200 de euro, parintii trebuie sa depuna o cerere la secretariatul scolii in care invata copilul, facind in acelasi timp dovada ca veniturile sint mai mici de 1,5 milioane pentru fiecare membru al familiei.

Cererile depuse vor fi analizate de o comisie care va decide apoi aprobarea lor.

Cei 200 de euro vor fi primiti sub forma unor vauchere, bonuri valorice, cu care se poate plati, eventual, avansul pentru achizitionarea calculatorului, avind in vedere ca pretul unui calculator nou incepe de la sapte-opt milioane, fara sa luam in calcul si monitorul.

Majoritatea parintilor traiesc din alocatia copiilor, de unde bani de calculatoare?!

Parintii elevilor din Dolj care beneficiaza de acest ajutor au obligatia de a cumpara doar calculatoare noi si de a nu instraina calculatorul, in caz contrar ei avind de suportat rigorile legii.

La majoritatea scolilor din judet, nu exista cereri depuse pentru achizitionarea de calculatoare de catre elevi.

Mai mult, nici profesorii nu sint prea informati in aceasta privinta.

„Doamna secretara spune ca elevii nostri au intrebat, dar parintii lor nu au facut nimic concret. Nici noi nu am avut toate datele, ca nu am fost anuntati de la inspectorat. Nu am stiut cum se procedeza, ca sa le putem spune si elevilor“, a declarat Argentina Vava, profesoara de discipline tehnice la Scoala generala din Malu Mare.

La scoala generala din comuna doljeana Bucovat, pina luni, nu fusese depusa nici macar o cerere din partea elevilor.

Reprezentantii unitatii de invatamint au declarat ca majoritatea parintilor traiesc din alocatia copiilor, astfel ca nu indeplinesc conditiile pentru a putea cumpara un calculator, chiar si cu sprijin material de la minister.

„Mai este o suma de platit, iar ei nu au un venit care sa le permita acest lucru. De unde sa dea atitia bani, ca majoritatea nu au salarii si nu au cum sa dea inca opt milioane de lei. S-au interesat si a ramas sa se hotarasca, in aceste zile. Calculatoare si-ar dori multi dintre ei, dar nu au posibilitati“, a spus profesor Ana Denale, directoarea Scolii generale din Bucovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS