19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii din Oltenia cer despagubiri de la austrieci

Romii din Oltenia cer despagubiri de la austrieci

Romii din Teleorman, Gorj, Mehedinti si Dolj, considerindu-se „sclavi condamnati la munca fortata“ pe teritoriul Austriei in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au dat buluc la Craiova sa ceara despagubirile promise de austrieci. Citeva ore s-au calcat fara mila in picioare si s-au imbulzit la birourile de copiat acte si la sediul Directiei de Posta Craiova. Nestiutorii de carte pierdeau si mai mult timp si scoteau si mai multi bani din buzunar deoarece trebuia sa plateasca pe cineva sa le completeze formularele. Cei care au stiut sa profite de moment au scos bani frumosi.

Ce nu stiau cei care au solicitat despagubiri din Fondul de Reconciliere pentru Austria este faptul ca toata munca lor a fost in zadar. Cererile pentru despagubiri trebuia depuse pina la sfirsitul anului trecut.

Peste o suta de romi din sudul tarii au luat cu asalt ieri-dimineata birourile de copiat acte de pe strada Unirii si sediul Postei din Craiova.

Multi dintre cei care se imbulzeau sa isi faca xeroxuri dupa actele de identitate habar nu aveau pentru ce le trebuie. Tot ce stiau era ca trebuie sa scrie statului austriac pentru a obtine niste bani. „Completam niste hirtii si le trimitem in Austria. Noi le promitem austriecilor ca nu mai parasim tara timp de cinci ani, iar ei ne dau 150 de milioane de lei“, sustine Florea Mihai, din Alexandria, judetul Teleorman.

Altii au auzit ceva despre „bug“, „deportare“ sau „lagare de concentrare“, insa nimic nu le este clar. „Ce fac aia fac si eu! Au zis sa venim la Craiova, ca aici este mare centru de colectare a scrisorilor, si am venit. Pentru ce e toata treaba asta nu stiu. Am auzit ca s-ar da niste bani. Da’ cum si pentru ce nimeni nu mi-a spus“, sustine Elena Ionita, din Tintareni, judetul Gorj.

In realitate, este vorba despre un act normativ al statului austriac, care prevede despagubiri pentru romii deportati in timpul celui de-al doilea razboi mondial in lagarele de concentrare de pe teritoriul actual al Austriei.

De despagubirile acordate prin Fondul Austriac de Reconciliere pot beneficia persoanele care au fost deportate in lagarele de concentrare din Austria si care au fost obligate sa munceasca acolo. De asemenea, copiii deportati impreuna cu parintii sau cei nascuti in timp ce familia lor era in lagare pot primi aceste despagubiri. Este vorba in principal de etnicii evrei.

In cazul in care persoana indreptatita la despagubiri a decedat dupa 15 februarie 2000, dreptul la despagubiri trece asupra mostenitorului de drept.

Specula a inflorit imediat

Printre cei care se grabeau sa isi expedieze scrisorile catre Fondul Austriac de Reconciliere din Viena au fost si citiva care imediat au scos de pe internet formulare-tip si apoi le-au vindut la colt de strada cu 30.000 – 40.000 de lei, iar un aviz de expediere care in mod normal costa 10.000 de lei, la specula se vinde si cu 30.000 de lei.

„Eu stiu foarte bine cum este cu treaba asta. Trimiti plicul cu actele la Viena si cinci ani nu ai voie sa parasesti Romania. Asta e conditia. Ei iti dau bani pentru ca ai fost persecutat politic si tu le promiti ca nu pleci din tara. Si de ce sa mai pleci cind primesti atitea bani moca?“, declara plin de el Daniel Costache, unul dintre baietii care s-au grabit sa scoata bani din imbulzeala creata la birourile de copiat acte.

Nestiutorii de carte au platit cel mai scump formulare. „Am lasat o suta de mii la biroul de copiat acte, am mai dat 120 de mii de formulare si avizele de expediere, iar ala care mi-a completat formularele mi-a luat o suta de mii. Da’ am platit, ce sa fac daca nu stiu carte si nu ma descurc“, a spus Stancu Mihai, din Strehaia, judetul Mehedinti.

Ce nu au stiut romii veniti in numar mare la Craiova si nu le-a spus nimeni este faptul ca solicitarile pentru acordarea de despagubiri puteau fi expediate prin posta pe adresa Fondului Austriac de Reconciliere din Viena, pina la 31 decembrie 2003. Ceea ce inseamna ca romii veniti ieri la Craiova s-au calcat de pomana in picioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS