• In Clinica de pediatrie a Spitalului nr.2 „Filantropia“ sint gazduiti patru nou-nascuti abandonati • Copiii pot oricind sa capete afectiuni mult mai grave decit cele pentru care au fost internati • Seful clinicii spune ca fostul spital de copii s-a transformat intr-un centru de plasament
Peste 30 de nou-nascuti au fost abandonati in judetul Dolj in primul trimestru al acestui an. Fenomenul ia amploare, iar reforma sistemului de institutionalizare a copiilor nimanui nu are efectele scontate. Intrucit centrul de primire de urgenta nu are o capacitate foarte mare si prevede un timp foarte scurt de gazduire a micutilor, saloanele clinicilor de pediatrie devin „gari“ in care nou-nascutii asteapta saptamini intregi un asistent maternal, un loc liber in centru sau, in cazuri foarte rare, un suflet milostiv, care sa inceapa procedura de adoptie. Aflat in perioada cea mai vulnerabila a existentei sale, internat in saloane suprapopulate, lipsit de afectiune, copilul abandonat are toate sansele sa devina un nou „rebut“ al societatii. Craiova este printre singurele orase importante din tara care nu au un spital de copii. Numarul mare al abandonurilor care cad in grija sectiilor de pediatrie pare sa nu ingrijoreze pe nimeni in afara de cadrele medicale, care nu mai fac fata. Nici unul dintre candidatii la Primaria Craiova nu vorbeste despre asta. Obiectivul este considerat si in acest an unul fara insemnatate. Intre timp, in clinicile de pediatrie transformate in centre de plasament creste viitorul Romaniei: copii cu sanatatea subreda, cu handicapuri si psihic mutilat din cauza lipsei de dotare medicala, a „debandadei“ spitalicesti si a sistemului social precar.
Cristina Narcisa Lazar, Madalina Ureche, Florin Stefan, Valentina Bimbai – nume noi pentru o stare de fapt veche si arhicunoscuta: nou-nascutii abandonati ocupa paturile clinicilor si sectiilor de pediatrie mai mult timp decit ar fi normal si mai mult timp decit, material vorbind, isi permit unitatile spitalicesti, avind in vedere dotarea. Seful Clinicii de pediatrie a Spitalului nr.2 „Filantropia“ din Craiova, prof.dr. Dumitru Bulucea, spune ca fenomenul abandonului nu este de fapt cunoscut la adevaratele proportii.
„In prezent, nu cunoastem fenomenul decit cifric. Si nici macar asa nu avem imaginea sa completa. Chiar daca se merge mult pe ideea de planning familial si contraceptie, efectele intirzie sa apara. Numai medicii neonatologi si Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) cunosc cum stau lucrurile. Noi am preluat fenomenul si, de bine, de rau, il stapinim. Mi se pare insa de neconceput ca dupa 14 ani sa mai existe notiunea de copil dat la stat. Tocmai la virsta critica, atunci cind nou-nascutii sint extrem de vulnerabili, sint dati pe mina unui asistent maternal. Din cauza faptului ca problema s-a demedicalizat aproape in totalitate, ei devin de cele mai multe ori problema clinicilor de pediatrie. Trecerea prin aceste etape intermediare nu este in avantajul sugarului si copilului mic. Dimpotriva! O varianta de imbunatatire a acestui fenomen ar fi infierea copilului direct din maternitate, asa cum se procedeaza in toata lumea. Dar legile din Romania nu permit acest lucru. Iar daca legile nu vin in ajutorul acestor copii, din nefericire, nici Directia pentru Protectia Copilului nu face mai nimic in acest sector“.
„Asa cum merg treburile, sint dator sa avertizez ca acesti copii sint in pericol“
Prof.dr. Dumitru Bulucea isi fundamenteaza spusele pe fapte concrete, cu care clinica pe care o conduce se confrunta de nepermis de multi ani. Strigator la cer este ca, in loc sa fie sprijinita in actiunile sale de aducere pe linia de plutire a copiilor abandonati si de a suplini sistemul defectuos al institutionalizarii sau adoptiei, conducerea clinicii nu a primit pina acum decit bete in roate. Restringerea clinicii la un singur pavilion a acutizat problemele deja destul de grave.
„DJPDC stie ca avem paturi pentru sugari, chiar si pentru cei abandonati. De aceea ne lasa in continuare sa ne ocupam de ei. Asa ar fi fost insa daca aceasta clinica ar fi lucrat in continuare in sistem pavilionar, asa cum se facea inainte sa ne fie luat pavilionul B. In situatia actuala insa, pe singurul etaj care exista sint internati pacienti de toate virstele, desi initial era destinat numai sugarilor. Asa cum merg treburile, sint dator sa avertizez pe cei dispusi sa ma asculte ca acesti copii, care stau cu saptaminile la noi doar pentru ca nu au unde merge, sint in pericol, intr-o zona de maxim risc!“.
In mod normal, in clinica de pediatrie ar trebui sa existe un rulaj permanent, iar copilul bolnav sa nu ramina mai multe de patru zile dupa ce starea sanatatii sale este stabila. In loc sa fie asa, sugarii abandonati ramin suficient cit sa fie in pericol de a contacta o boala cumplita, cum ar fi dizenteria sau salmonela. Faptul ca nu s-a intimplat asa pina acum se datoreaza numai profesionalismului cu care problema este tratata de catre cadrele medicale.
Dupa ce vor pleca ei, vor veni altii
Madalina Ureche este internata in Clinica de pediatrie din 5.05.2004. Are aproape trei luni si a fost abandonata la pediatria Spitalului nr.2 „Filantropia“ dupa ce s-a imbolnavit de varicela. Madalina se numara printre norocosi. O craioveanca „s-a lipit“ de micuta atit de mult incit vrea sa o infieze. Acest lucru nu se poate intimpla insa decit dupa 75 de zile, timpul legal „de gindire“ al mamei naturale, in care aceasta poate sa-si revendice copilul. Timpul de gindire este insa crucial pentru soarta fetitei care poate contracta o boala si, in acest caz, poate pierde „biletul“ catre familia adoptiva.
Cristina Narcisa Lazar are cinci luni. A fost internata in clinica pe 28 aprilie, din cauza unei bronhopneumopatii acute. Asistentele o cunosc pe mama fetei ca pe „calul breaz“. Nu este prima data cind isi aduce copilul la spital intr-o stare de nedescris. La numai citeva zile dupa ce medicii pun copilul „pe picioare“, femeia se intoarce, starea lui fiind mai grava decit inainte. Dovada clara ca DJPDC nu a luat masurile cuvenite sau ca masurile luate nu sint eficiente.
Florin Stefan, de doua luni, si Valentina Bimbai sint ceilalti doi sugari abandonati in clinica de pediatrie. Valentina este cel mai vechi caz si singurul inteles si „scuzat“ de medici. Suferind de o malformatie congenitala a inimii, deocamdata inoperabila, micuta nu ar avea nici o sansa in afara portilor spitalului.
Starea sanatatii copiilor abandonati este stabila, neexistind complicatii. Cel putin deocamdata, situatia este tinuta sub control. Daca nimeni nu va lua insa nici o masura in viitorul apropiat, orice dezastru epidemiologic este posibil. Situatia se perpetueaza nepermis de mult, in detrimentul acestor copiii si, ce este cel mai tragic, cu stiinta autoritatilor care nu vor sa constientizeze ca, daca se va intimpla ceva, sint autorii morali.
„Dintre cei care candideaza la primarie, nimeni nu vorbeste despre un spital de copii. Este trist, este foarte trist“, spune prof.dr. Dumitru Bulucea.