9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Viata de ciine

Trei hingheri si un asistent veterinar formeaza echipajul care in fiecare zi aduna ciinii vagabonzi din Craiova si-i duce la adapostul de la Facai, amenajat in doua foste grajduri ale CAP-ului. Ciinii de toate marimile si de toate virstele stau slobozi in tarcul construit ca un fel de gradina de vara a grajdului. Grajdul este impartit in boxe ocupate de cel mult doi ciini. La boxa, considerata „locuinta“ de lux, sint cazati ciinii mai curatei, mai intremati, care par sa aiba stapin si dupa care se spera ca va veni cineva. Tot acolo sint cazati ciinii ce vor fi sterilizati si care isi vor astepta pina la vindecare stapinul sau un nou stapin.

Pareri impartite

In adapostul din cartierul Facai, amenajare relativ noua, construita pentru a putea alinia si Serviciul de Salubritate al Primariei Craiova la normele europene, ajung ciinii prinsi de cei trei hingheri. O parte din cei peste 350 de mii de locuitori ai orasului reclama zilnic haitele de ciini vagabonzi ce se aduna si se inmultesc in jurul ghenelor de gunoi din preajma blocurilor. Acei oameni pretind ca nu-si mai pot duce seara gunoiul, ca nu mai pot iesi din apartamente de frica haitelor care se napustesc asupra lor, ca au fost muscati, fugariti si agresati de ciinii vagabonzi din oras. Tot ei sint cei care reclama faptul ca sint din ce in ce mai multi ciini fara stapin pentru ca primaria nu lucreaza eficient la sterilizarea lor si nu se ocupa de adoptarea sau cazarea in locuri speciale a maidanezilor. Alti locuitori, chiar daca nu fac parte din organizatii de protectie a animalelor, striga si sustin dreptul ciinilor vagabonzi la viata si la un tratament corespunzator. Ei sint pentru adoptarea animalelor fara stapin, pentru ingrijirea si tratarea lor. Ca sa dea exemplu de generozitate si de disponibilitate, hranesc ciinii vagabonzi pina in momentul in care acestia nu se mai dezlipesc de casa lor, le permit sa se adaposteasca in scara blocului in care locuiesc si intra in conflict cu locatarii care, intr-un final, satui sa tot fie latrati, cheama hingherii.

Sa vina hingherii!

Cind apar hingherii in cartier, toata lumea isi cauta catelul preferat si-l inchide in casa sau in curte. Tot ce este gasit pe strada este vinat cu cangea de hingher, bagat in duba si transportat la Facai. Nou – sositii sint asteptati de veteranii adapostului, care urla si zgirie zabrelele imprejmuirii. Sint multi, infometati,haituiti si uneori bolnavi. Pentru ca niciodata nu le ajunge mincarea se bat intre ei nu pe ciolan, ci pentru o firimitura de piine uscata in plus. In tarc nu mai au nici macar libertatea de a-si alege singuri gramada de gunoi in care scurma, nu mai pot sa-si arate coltii fara sa fie nevoie sa muste. „Acum avem in jur de 50 de ciini vagabonzi aici in adapost. Eu doar ii pazesc si hingherii ii aduna. Domnul doctor le da sa manince Pedigree, dar nu stiu cit le da si nici nu stiu daca ajunge la toti. Aici vin si stapinii cu ciini pentru sterilizare. Ciinii care-si gasesc stapin sint mai intii sterilizati si pe urma pleaca la noua casa. Mai vin oameni de la tara si iau un ciine pentru a le pazi bostanul sau via si atunci il dam“, spune paznicul ciinilor de la Facai.

Viata de vagabond, un lux!

La bostan incepe calvarul pentru ciine. Stapinul il leaga intr-o margine de bostan si, daca e milos din fire, ii propteste doua, trei miini de balur pe doua bete ce se vor un fel de coverca pentru a-i tine ciinelui umbra pe caldurile din vara, cind oul se coace singur in tarina. Cu o bucata de mamaliga si un castron de apa ce se infierbinta in timp ce e turnata, pentru ciinele venit de pe strazile orasului, viata de vagabont era un lux pe linga cea de paznic legat la bostan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS