11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRelaxarea fiscala, „sarea si piperul“ Codului fiscal pe 2005

Relaxarea fiscala, „sarea si piperul“ Codului fiscal pe 2005

• Ministrul finantelor confirma ca impozitele pe profit, pe venit
si contributiile sociale vor scadea anul viitor • Cota unica de taxare
a veniturilor nu a fost inca abandonata

Ministerul Finantelor va finaliza, in urmatoarele zile, discutiile cu echipa FMI vizavi de strategia politicii fiscale pentru anul 2005 si pe perioada anilor urmatori, a declarat ieri Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, la deschiderea celei de-a doua editii a „Tirgului de Oferte Financiar-Bancare“, organizat de FinMedia la Sala Palatului.

„Saptamina viitoare vom comunica partenerilor sociali, respectiv patronatele si sindicatele, cum vom schimba Codul fiscal in termenul legal pentru intrarea lui in vigoare la 1 ianuarie 2005. Proiectul de Cod fiscal pe 2005 va fi gata la sfirsitul acestei luni. Tendinta este de a continua scaderea impozitarii, inceputa in 2001, si de a crea prin politica fiscala o pirghie foarte importanta pentru atragerea investitiilor straine directe. In principal este vorba despre o relaxare fiscala, atit pe forta de munca, prin reducerea impozitului pe venit si a contributiilor sociale, cit si in ceea ce priveste taxarea profitului firmelor“, a asigurat Tanasescu. El nu a precizat insa cu cit se va reduce impozitul pe venit sau cel pe profit, mentionind in schimb ca Finantele nu au renuntat la ideea impozitului unic pe venit. Ministrul a sugerat ca aceasta posibilitate se afla in „scenariile“ pentru anii urmatori.

Surse din Ministerul Finantelor au avansat recent ipoteza reducerii numarului de transe de impozitare a veniturilor de la cinci, cite sint in prezent, la trei, pentru anul viitor. Aceleasi surse precizau ca salariile mici vor fi impozitate cu mai putin de 18 la suta, rata curenta de impozitare a salariului minim pe economie.

Lobby la Bruxelles pentru obtinerea statutului de economie functionala de piata

Ministrul finantelor s-a deplasat ieri la Bruxelles alaturi de premierul Adrian Nastase pentru a transmite Comisiei Europene intentiile guvernului de a continua reformele interne in vederea obtinerii in acest an a statutului de economie de piata functionala.

Potrivit ministrului, toate discutiile din prima zi a vizitei la Bruxelles s-au axat pe cele patru componente aferente acestui statut, si anume, consolidarea macroeconomiei romanesti, continuarea reformelor structurale (in special privatizarea sectorului energetic), problemele mediului de afaceri si reducerea arieratelor din economie.

Tanasescu a subliniat ca una dintre intentiile membrilor guvernului este prezentarea realizarilor din ultima perioada.

El crede ca masurile de politica monetara, combinata cu modificarile fiscale si cu restructurarile, au condus la o limitare a ratei inflatiei, care se va situa la sub 10 la suta la sfirsitul acestui an.

„Datele pe primele patru luni arata foarte clar ca aceasta tinta poate fi atinsa. Mai mult, economia este in crestere. Ceea ce se poate vedea dintr-o crestere economica in primul trimestru de circa 5,4 la suta. Acest lucru ne da convingerea ca tinta anuala de 5,5 la suta poate fi, de asemenea, atinsa“, a declarat Tanasescu.

Deficitul de cont curent pe primul trimestru, finantat in proportie de 80 la suta din investitii straine directe

Tanasescu a atentionat insa ca tintele covenite cu FMI privind inflatia si cresterea economica se vor realiza numai cu limitarea deficitul fiscal si a celui de cont curent.

Ministrul a mai mentionat existenta unei tendinte de descrestere a deficitului balantei platilor externe, generata in principal de cresterea exporturilor si de scaderea usoara a nivelului importurilor. Structura importurilor se indreapta in ultimul timp catre tehnologie si echipamente. Pe linga acest fapt, investitiile straine directe, sursa recomandata de FMI pentru finantarea deficitului de cont curent, au fost, de la inceputul anului, de peste 400 de milioane de euro, echivalentul a 80 – 90 la suta din deficitul cotului curent aferent primului trimestru, a afirmat ministrul finantelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS